4 hiba, amit a kezdő akvaristák gyakran elkövetnek (x)

4 hiba, amit a kezdő akvaristák gyakran elkövetnek (x)

Egy csodaszép akvárium minden otthon dísze lehet, ráadásul olyan gazdik is bátran tarthatnak halakat, akiknek túl kicsi a lakásuk egy kutyához vagy macskához, esetleg a főbérlőjük nem engedi. Mindazonáltal a halak is megérdemlik, hogy megfelelő környezetet biztosíts számukra, így lehetőleg kerüld el a következő bakikat.

Nem jársz utána, milyen halfajokat lehet együtt tartani

Való igaz, rengeteg csodaszép hal létezik: kicsik, nagyok, színesen ragyogóak, környezetükbe olvadóak, rajban közlekedők és egyedül úszkálók… ha elmész egy kisállat-kereskedésbe, garantáltan legalább egy tucat olyan hajfaját találsz, amit szívesen nézegetnél nap mint nap az otthoni akváriumodban.

Csakhogy nem minden halfajtát lehet együtt tartani. Némelyeknek sós, másoknak édes vízre van szüksége, de eltérőek lehetnek a táplálkozási szokásaik, más hőmérsékletű vizet igényelhetnek, másfajta élőhelyen érzik jól magukat, emellett egyes halfajok egyszerűen nem tolerálják egymást.

Ezért mindig járj utána (olvass szakmai oldalakat, beszélj pár gyakorlott akvaristával), hogy milyen halakat lehet nyugodt szívvel együtt tartani, és főleg, melyek ajánlottak egy kezdő számára. Hiszen neked is az az érdeked, hogy a halaid jól érezzék magukat és az akvárium ne a véres csatározások színhelye legyen.

Nem biztosítod a halak számára az alapvető életfeltételeket

Leegyszerűsítve a dolgokat a halaknak 4 dologra van szüksége: vízre, élelemre, fényre és oxigénre. Ha ezek közül valamelyik nincs meg, az akár az akvárium népének kihalásához is vezethet.

A víz mindig legyen tiszta és optimális hőmérsékletű; lehet, hogy ehhez vízmelegítőt is kell használnod, ha a lakásban túl hűvös van. A szennyeződések eltávolításához szerelj be az akváriumba egy szűrőt, amit a Petgurutól is beszerezhetsz. Természetesen ez nem pótolja a rendszeres vízcserét.

Ezen felül legyen az akváriumban egy fényforrás, és persze ne felejtsd el rendszeresen megetetni a halakat, a fajtájuknak megfelelő haleledellel.

Túlzsúfolod az akváriumot

Az akváriumi növények és dekorációs elemek nem csak szépen mutatnak, hanem a halaknak is jó búvóhelyet biztosítanak. A berendezés során azonban maradj az észszerűség határain belül, különben az akváriumod egy víz alatti dzsungelhez fog hasonlítani.

A túlzsúfolt akváriumot pedig nem csak nehezebb rendben tartani, hanem a halak sem fogják jól érezni magukat, ha alig marad helyük szabadon úszkálni.

Túleteted a halakat

Kezdő akvaristaként nem könnyű meghatározni, mennyi eleségre van szükségük a halaknak, de ha alaposan megfigyeled őket, akkor idővel ráérzel majd. A túl sok haleleség vízbe szórása nem csak pazarlás, hanem a víznek sem tesz jót, hiszen az el nem fogyasztott táplálék bomlásnak indul, a szűrő hamarabb megtelik, a víz pedig beszennyeződik.

Ráadásul a halak is el tudnak hízni, ha túl sokat esznek, az ő esetükben pedig ez végzetes következményekkel járhat. Legyen az etetésnek egy jól megszokott „menetrendje”, amit nap mint nap követsz.