5 ezer évvel ezelőtt is jártak manikűrre? (x)

5 ezer évvel ezelőtt is jártak manikűrre? (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden modern tendenciának van kezdete – így a körömápolás művészetének is. Kutatások szerint ötezer évvel ezelőtt hasonló technikák álltak rendelkezésre, mint manapság, sőt, a férfiak nagyobb figyelmet szenteltek körmeiknek. Sok kutató állítja, hogy a modern civilizáció történetének első manikűrjét férfiaknak készítették.

Harci manikűr

Természetesen nem arról van szó, hogy gél lakk vagy akril körmöt készítettek volna a harcosoknak.

Azokban az időkben a patriarchátus uralkodott, és a férfiak nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a körmök ápolásának, mint a nők. Az ókori Babilonban a férfiak körültekintően figyelték körmüket, és speciális porral festették őket. A legmagasabb rangot a fekete szín jelentette, az egyszerű polgárok a zöldet részesítették előnyben. A színes körmök a római és az asszír harcosok egyenruhájának szerves részét képezték. Biztosak voltak abban, hogy a döntő csaták előtt a skarlátvörös győzelmet hoz. A férfiak körében végzett háborús körömfestés tiszteletet váltott ki a többi harcostársban. 

A legrégebbi öntött arany manikűrkészlet Kr. e. 3200-ból származik, ami valószínűleg egy egyházi személyé volt. További kézápoló eszközöket találtak a babiloni romok déli részén található káld egyházak területein. 

Körömápolás az ókori Egyiptomban

Az egyiptomi fáraók nagyon körültekintően bántak a körmeikkel, csak a királyi család képviselői büszkélkedhettek élénk színekre festett hosszú körmökkel. A Makeup szerint a Kr. e. 1. században már a köröm színéről meg lehetett állapítani, ki melyik társadalmi rétegbe tartozik. Az egyszerű embereknek, például a rabszolgáknak rövid, világos, pasztell színű körmeik voltak.

A manikűr értéke 

Sok nép misztikus jelentést adott a manikűrnek. Kínában azt hitték, hogy a legfőbb uralkodó körmének tökéletes megjelenése garantálja az egész nemzet jólétét. Oroszországban voltak olyan hiedelmek, amelyek megtiltották a pásztoroknak, a kisgyermekeknek és a terhes nőknek, hogy a tenyészidőszakban levágják a körmüket. Az ókori Ázsiában szégyennek tartották, ha a gazdag menyasszonyoknak rövid körmük volt, ezért különböző eszközökkel próbálkoztak: speciális fémeket tettek az ujjaikra, a madarak karmát utánozva.

Napjainkban

Természetesen, mint a szépségipar bármely aspektusa, a manikűr mindig is szorosan kapcsolódik a divathoz, és időnként visszatért. Például a körömhosszabbítás egy időben népszerűtlenné vált, most pedig újra divatba jött. A huszadik század elejére a kézápolás fontos kereskedelmi iparággá vált. Minél jobban kezdtek az emberek a körmökre, annál több készítmény kezdett megjelenni. De ez már a manikűr új története, amely külön történetet érdemel. 

Címkék: manikűr