
Közel-keleti konyha megnevezés alatt jellemzően a libanoni arab és az izraeli zsidó ételek ízvilágát és összetevőit értjük. Ezeknek az ételeknek nemcsak az íze, hanem a színvilága, megjelenése is lenyűgöző. Mitől egyre népszerűbbek idehaza is?
Ízek és aromák a Közel-Kelet szívéből
Az izraeli konyha a legizgalmasabb és legváltozatosabb konyhaművészetek közé tartozik, mely ötvözi az ország gazdag történelmi és kulturális örökségét. A hummusbar nemzetközi étteremlánc a közel-keleti konyha autentikus ízeit hozza el vendégeinek, különös hangsúlyt fektetve az egészséges, minőségi alapanyagokra. Étel kiszállítás is kérhető, otthonunk kényelméből is fogyaszthatjuk ezeket a finomságokat.
Az egyik legjellegzetesebb közel-keleti étel a hummusz. Ez a krémes állagú étek nem más, mint a csicseriborsó pürésítése, melyhez őrölt szezámmagot, citromlét, olívaolajat és fokhagymát adnak hozzá. Az étkezések elmaradhatatlan eleme, kétszersültek, húsok kísérője. Ebből a magas fehérjetartalmú hüvelyes zöldségből készül a szintén ikonikusnak számító falafel, amely remek alternatívája például a húsgombócnak vagy a fasírtnak, így vegetáriánusok körében is igen populáris fogás.
A Közel-Keleten tilos a sertéshús fogyasztása, ehelyett jellemzően bárányt, borjút vagy csirkét fogyasztanak. Ezeket általában szabad tűzön grillezik, vagy a mi pörköltünkhöz hasonló ragus ételt készítenek belőlük. A húsok mellé legtöbbször salátákat szolgálnak fel, minél többfélét és színesebbet, és kizárólag a legfrissebbeket. Persze a bulgur és a kuszkusz is hagyományos köret ebben a konyhában.
A fűszerek varázsa
Rendszerint sokkal több fűszert használnak az ételek elkészítéséhez, ettől az ízvilág is szokatlanabb, harsányabb. A római kömény az egyik legősibb fűszer, melyet már az ókori Róma óta ismernek és előszeretettel nyúlnak hozzá. Nem csupán az íze, hanem az illata is egészen varázslatos. A fahéj szintén közkedvelt adalék. Ennek érdekessége, hogy pontosan az, ami. Azaz a Cinnamomum növénynemzetségbe tartozó, valamelyik erre alkalmas fafajnak a lefejtett és megszárított kérge.
A kardamom egyaránt kedvelt és elterjedt ízesítő, jelentése a szív fűszere. A gyömbérfélék családjába sorolják, különlegesen intenzív aromával rendelkezik. Már ősidők óta használják gasztronómiai és egészségjavító céllal is. Találkozhatunk vele édes és sós ételekben, illetve italokban is. A különféle típusú borsok alkalmazása ugyancsak az izraeli konyha sajátja. A bors Indiából származik, az ókori Egyiptom majd a Római Birodalom meghatározó kelléke volt.
A közel-keleti konyha közösségi élménye
Az étkezések olyan események, amelyeken az emberek, rokonok, családtagok összegyűlnek, hogy megosszák az örömöket, élményeket és történeteket.
A közel-keleti régiót alkotó népek nemcsak birodalmakat hoztak létre, hanem sokszínű gasztronómiai világot. A térséget meghatározó arab, török és perzsa konyha nagyon sok hasonlóságot mutat, mégis országonként és tájegységenként eltérő különlegességeket fedezhetünk fel.
Ma már szerencsére nem kell messzire utaznunk csak azért, hogy megtapasztaljuk e remek konyha ízvilágát.