Az életmódváltás bizony sokat segít! (x)

Az életmódváltás bizony sokat segít! (x)

Ahhoz, hogy sikeresen - és főleg hosszú távon - lefogyjunk, egy egyszerű fogyókúránál többre van szükség. Ha az életünk többi aspektusához nem nyúlunk hozzá, akkor nagy valószínűséggel csak az úgynevezett jojóhatást fogjuk közvetlen közelről szemlélni.

Egy felmérés eredményei és tanulságai

A Brit Táplálkozási Alapítvány (British Nutrition Foundation) 2021-ben készített egy felmérést arról, hogy a koronavírus-járvány alatt a britek változtattak-e étkezési szokásaikon. Az eredmény az, hogy a megkérdezett emberek 62%-a próbált javítani az étrendjén az egészség érdekében (több vizet iszik, egészségesebb ételeket főz, több zöldséget vagy gyümölcsöt fogyaszt).

Ez dicséretes eredmény, de a friss felmérések szerint az Egyesült Királyság polgárainak több mint negyede még mindig elhízott. Miért? Két oka van: egyrészt az egészséges fogyás időbe telik, azaz az étkezési szokásoknak idő kell, amíg kifejtik hatásukat, mi pedig türelmetlenek vagyunk. A másik ok pedig, hogy esetenként csak az étrend megváltoztatása nem elegendő, szükség van egyéb segítségre is. A VERTIM étrend-kiegészítőkkel járul hozzá a sikerességhez.

Dekánként fel, kilónként le?

A legfontosabb tudnivaló, amit az egészséges életmóddal kapcsolatban tudni kell, az az, hogy a súlygyarapodás lassan, fokozatosan történt, ezért így is kell megszabadulni tőle. A testnek hozzá kell szoknia a kevesebb energiabevitelhez, át kell állnia arra, hogy a zsírtartalékokat élje fel.

Mi kell még?

Amikor életmódot váltunk, két szempontot kell figyelembe venni: egyfelől, ha az étkezés, testmozgás és pihenés három lábából az egyiket megpiszkáljuk, azzal is érünk el eredményt, de igazán akkor járunk jól, ha egy jól felépített rendszerben, de mindhárom pillérrel foglalkozunk.

A pihenés létfontosságú. A legtöbb esetben, ha nem pihenjük ki magunkat, akkor fáradtan ébredünk, amit több evéssel fogunk kompenzálni, így könnyű elhízni. Eleget és jól kell aludnunk ahhoz, hogy a szervezetünk ne kapcsoljon vészüzemmódba, ezért ha például horkolunk, érdemes lehet utánanézni, nem alvási apnoetől szenvedünk-e. Viszonylag egyszerű ellenőrizni, és az esetek jó részében kezelni is, és szó szerint életmentő lehet.

A testmozgás is fontos, főleg azért, mert ha jól végezzük, akkor nem terheljük meg túlságosan az ízületeinket, és jól felépített, az állapotunknak megfelelő kihívást nyújtó gyakorlatokkal javíthatunk fizikai állapotunkat. Talán érdemes egy szakember segítségét kérni ebben az esetben is.

És végül a táplálkozás a harmadik elem. A kalóriabevitelt csak a táplálkozás szabályozza, ezzel tehetünk azért, hogy elérjük a kívánt kalóriadeficitet. Itt sem árt a szakértői segítség, például a megfelelő minőségű, bevizsgált összetevőkből álló táplálékkiegészítők fogyasztása, amelyek segíthetik a zsír lebontását, és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az életmódváltás kitartson.

Életmódot váltani nem könnyű, és sosem fog sikerülni komoly belső motiváció nélkül. De ez nem azt jelenti, hogy ne állna rendelkezésre segítség minden érintett területen. Elegendő, ha fegyelmezetten, motiváltan kitartunk a jó út mellett.