Bécsben fejlesztett adatszemüveg válthatja le az okostelefonokat

Bécsben fejlesztett adatszemüveg válthatja le az okostelefonokat

A Viewpointsystem legújabb fejlesztése, a VPS19 © Viewpointsystem

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pusztán a szemmozgások vezérlik azt az adatszemüveget, amelynek gyártása októberben indul Bécsben. Az eszköz számos elemét 3D nyomtatón nyomtatják, az elektronikát pedig kézzel építik be a 7500 eurónál kezdődő szemüvegekbe – számolt be róla lapunknak Bécs Város Külképviseleti Irodája.

A bécsi Viewpointsystem fejlesztése a szemkövetést ötvözi a kevert valósággal, egy szemmozgást követő szemüvegből, egy erre rápattintható egységből és egy zsebnaptár méretű hardverből áll. A szemüveg a rápattintott egységgel együtt 95 grammot nyom. A rendszer csaknem bármilyen fényviszony mellett működik, a kétirányú kommunikáció résztvevőinek száma pedig nincs korlátozva.

A gyakorlatban ez például úgy néz ki, hogy az ember elsétál a Stephansdom előtt, érdeklődve felpillant rá, a látóterében pedig máris megjelennek a különböző tudnivalók a székesegyházról. Ezekből a szemével azokra „kattint rá”, amit érdekesnek talál, fényképet vagy videót készít, és ha akarja, ezt mindjárt el is küldi e-mailben.

Az adatszemüveg fontos szerepet játszhat ipari környezetben, a hibaelhárításoknál is. A helyszínen lévő technikus más helyen – akár más földrészen – tartózkodó szakemberektől kérhet segítséget úgy, hogy azok az adatszemüveg révén pontosan azt látják a képernyőiken, amit a technikus néz. A szóbeli utasítások mellett műszaki rajzokat, vázlatokat, egyéb segédanyagokat küldhetnek neki a kollégái, amelyeket a szerkezet azonnal kivetít a látóterébe. Így senkinek sem kell a helyszínre utaznia, amivel rengeteg idő takarítható meg.

A szemüveget gyártó, jelenleg ötven embert foglalkoztató cég az elmúlt három évben 10 millió eurót fektetett bécsi telephelyük fejlesztésébe. Eredetileg úgy tervezték, hogy áttelepülnek az amerikai Szilícium-völgybe, hogy ott indítsák el a gyártást, de amikor 2,3 millió eurós támogatást kaptak az Európai Unió Horizon 2020-as programja keretében, inkább maradtak Bécsben. A cég ügyvezetője az ORF-nek (Osztrák Rádió és Televízió) adott interjújában azt sem zárta ki, hogy a szemmozgás vezérlésű adatszemüvegek öt éven belül leválthatják az okostelefonokat.