Csiszológép vásárlása előtt érdemes tájékozódni (x)

Csiszológép vásárlása előtt érdemes tájékozódni (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mind az otthoni, mind a munkahelyi munkálatok során adódhat olyan helyzet, hogy csak egy csiszológép jelenthet megoldást. Ha épp nincs egy elérhető szerszám, ami a célnak megfelel, az elég frusztráló tud lenni, talán csak az a rosszabb, ha van, de egyáltalán nem tudja az adott helyzetet megoldani. Csiszológép és csiszológép között is van különbség, pláne, ha kőről és betonról van szó.

A csiszológépek tárháza hatalmas

A csiszológépek évtizedes múltra tekintenek vissza, így egyáltalán nem meglepő az, hogy rengeteg elérhető termék van a piacon. Elég csak megnézni az autofestekszeged.hu csiszológép kínálatát, és egyből szembesülni fogunk azzal, hogy mivel állunk szemben vásárlás során.

A csiszológépek közötti különbséget leginkább az jelenti, hogy milyen felülethez szeretnénk használni. Ha összehasonlítunk például egy kő- és betoncsiszolásra alkalmas szerszámot egy fémhez valóval, látszani fognak az eltérések. Az elsődleges különbséget a korongok mérete, összetétele, anyaga fogja adni, ezt követi magának a gépnek a teljesítménye. Ugyanezt kell figyelembe vennünk akkor, amikor csiszológépet keresünk: milyen anyagú és formájú felületet akarunk csiszolni?

Mind a kőhöz, mind a betonhoz igazán erős teljesítményű motorra van szükség, hogy az egész felületet viszonylag könnyedén tudjuk formálni, mindemellett a biztonság is fontos szempont. A kő és beton megmunkálása során rengeteg törmelék pattog le, a munka nem veszélytelen, így az sem árt, ha a csiszológép rendelkezik beépített hőmérséklet-figyelővel, valamint újraindítás elleni védelemmel is.

Találkozhatunk olyan csiszológéppel is, ami egyszerre megbirkózik például a kővel és a fémmel is, ezeket nevezzük általában univerzális csiszológépnek. A gép súlya és teljesítménye miatt a kő- és betoncsiszolók kétkezes kialakításban kaphatóak, egyedül a fa csiszolóknál találkozhatunk egykezes megoldásokkal.

A kiegészítők száma sem kicsi

Már önmagában a csiszolókból is rengeteg változat, modell érhető el, nem meglepő az sem, ha kiegészítőkből sincs hiány. Az egyik legfontosabb ilyen termék a tartalék csiszolókorong. A korong a leggyorsabban elhasználódó alkatrész egy csiszológépben, így mindig kell a közelben lennie 2-3 tartaléknak is. Természetesen korongokból is többfélével találkozhatunk, itt csak arra figyeljünk nagyon, hogy kompatibilis legyen a gépünkkel.

Speciális eszközökből sincs hiány

Ha kőről és betonról van szó, akkor nemcsak hagyományos csiszolókkal találkozhatunk, hanem például ott vannak a stokkolók és a vizes csiszolók is. Utóbbiakat leginkább gránit és márvány vizes csiszolásához ajánlott használni. Vásárlás előtt mindenképpen tájékozódjunk alaposan, mivel minden feladathoz más és más csiszológép az ideális választás.