Durva kísérletben mutatták be a különbséget a hagyományos és az e-cigaretta között

Durva kísérletben mutatták be a különbséget a hagyományos és az e-cigaretta között

(Fotó: Thomas Bjornstad/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha az emberi szervezetre gyakorolt hosszú távú hatásairól továbbra is komoly tudományos viták folynak, az elektromos cigaretta, vagy ahogy sokan ismerik, az e-cigi egy friss kísérlet szerint szemmel láthatóan kevésbé szennyezi a tüdőt. A brit közegészségügyi hivatal ezt – egyhavi füstadag „elszívásával” – illusztrálta egy rövid videón, amelyet a BBC mutatott be.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy e-cigizni jó, sőt egy idei amerikai felmérés szerint használata megháromszorozza a szívroham esélyét, ráadásul sokakat a hagyományos dohányzásról sem szoktat le.

A legjobb tehát az, ha végleg sikerül mindennemű dohányzásról leszoknia az embernek, ám, ha valaki a klasszikus cigarettáról képes legalább teljes mértékben e-cigire átváltani, a tüdejében már akkor olyan változás állhat be, mint amit a videóra kattintva láthat.