Egy nemzedékkel visszavetette a nők helyzetének javulását a világjárvány

Egy nemzedékkel visszavetette a nők helyzetének javulását a világjárvány

Védőmaszkot viselő járókelők Zágrábban 2020. november 19-én (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint egy teljes nemzedékkel veti vissza a koronavírus-járvány a férfiak és nők közötti egyenlőség eléréséhez szükséges időt – állapította meg az MTI szerint a legfrissebb, 404 oldalas jelentésében a davosi Világgazdasági Fórum. A szerda hajnalban közzétett tanulmány szerint országonként nagyok az eltérések, de a jelenlegi helyzetben a szervezet számításai szerint 135,5 év kell majd ahhoz, hogy a férfiak és a nők társadalmilag (gazdasági, politikai, egészségügyi vagy oktatási téren) egyenlőkké váljanak.

A jelentés szerint ez 36 évvel több mint a járvány előtt volt. „A járvány alapvető hatással volt a férfiak és a nők közötti egyenlőségre a munkahelyeken és a családokban egyaránt, több évnyi haladás veszett oda” – mondta Saadiya Zahidi, a davosi fórum végrehajtó bizottságának tagja.

Közleményük kiemeli, hogy a világjárvány miatt több nő veszítette el az állását, mert a nők felülreprezentáltak azokban a szektorokban, amelyeket gazdsági szempontból különösen rosszul hatott a pandémia. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet adatai szerint a nőknek 5, a férfiaknak 3,9 százaléka veszítette el állását a járvány miatt.

A jelentés ranglistát is felállít a világ országairól, amely szerint továbbra is Izland áll a legközelebb a nemek közötti egyenlőség terén, amelyet Finnország, Norvégia, Új-Zéland és Svédország követ. Magyaroszág a szervezet globális rangsora szerint 156 ország közül csak a 99. – ezt, ahogy a Telex megjegyzi, az MTI egyébként nem említi.

A kelet-európai és közép-ázsiai régió 26 országa között Magyarország a 22. helyen szerepel, vagyis régiós szinten a sereghajtók közé tartozunk a nemi egyenlőség szempontjából. Magyarország a nők gazdasági lehetőségei és részvétele terén a 86., oktatás terén a 72. helyen, politikai lehetőségek terén pedig a 124. helyen szerepel a globális rangsorban.