
A konyhai gépek mindennapos használatának természetes velejárója miközben megkönnyítik a sütés-főzést, hogy bizony szennyeződnek. Alapos tisztításuk nemcsak a higiénia miatt fontos, hanem élettartamukra is jelentős mértékben hatással van.
A konyhai gépek mindennapos használatának természetes velejárója miközben megkönnyítik a sütés-főzést, hogy bizony szennyeződnek. Alapos tisztításuk nemcsak a higiénia miatt fontos, hanem élettartamukra is jelentős mértékben hatással van.
Ebben a cikkben megmutatunk pár egyszerű, mégis hatékony módszert, amelyekkel konyhai eszközeidet nap mint nap tisztán tarthatod. A megfelelő tisztítási rutin kialakítása nemcsak a készülékek működését javítja, hanem biztosítja, hogy az ételeid mindig ízletesek és kifogástalan minőségűek legyenek.
Lássuk hát, hogyan tarthatod karban legfontosabb konyhai segítőidet egyszerűen és hatékonyan.
Kapszulás kávéfőző tisztítása
A felhasznált víz keménységétől függően időnként észrevehetjük, hogy kávéfőzőnkben lerakódik a vízkő, illetve a mindennapi használat során pedig a kávémaradék. Ez nem csak gyengíti a gép teljesítményét, de sajnos a kedvenc reggeli kávénk ízére is hatással lehet.
Így érdemes tisztítani:
1. Vízkőtelenítés – Töltsd meg a víztartályt egyenlő arányban ecettel és vízzel. Indítsd el a főzési ciklust kapszula nélkül.
2. Öblítés – Ismételd meg a folyamatot tiszta vízzel legalább kétszer, hogy eltűnjön az ecetszag.
3. Külső tisztítás – Töröld át a gépet nedves ruhával, különösen a kapszulatartót.
Érdemes rendszeresen elvégezni a tisztítást, hogy megelőzd a lerakódásokat és minden reggel ínycsiklandó kávéval kezdhesd a napot.
Turmixgép és botmixer tisztítása
Turmixgépeink és botmixereink pengéi, valamint edényei a mindennapi használat során zsírosak lesznek, ételmaradékok tapadnak rájuk, melyek azonnali tisztítása elengedhetetlen a higiénikus használathoz és tároláshoz.
Így kezdj hozzá a tisztításhoz:
1. Azonnali öblítés – Használat után töltsd meg a tartályt meleg vízzel és néhány csepp mosogatószerrel. Kapcsold be pár másodpercre.
2. Alapos mosás – Szereld szét az eltávolítható részeket és mosd el kézzel vagy mosogatógépben, amennyiben a gyártó engedélyezi.
3. Pengék tisztítása – Ha a pengékhez ételmaradék ragadt, akár egy régi fogkefével is óvatosan ledörzsölhető, azonban ha még frissen, használat után nekiállsz, ez is elkerülhető.
Tipp: Kerüld a forró vízzel való öblítést, mert egyes műanyag alkatrészek deformálódhatnak!
Aprítógép tisztítása
Az aprítógépek nem ritka, hogy eltömődnek a különféle zöldség- vagy éppen húsdarabkákkal. Az apróra vágott ételmaradékok könnyedén megbújnak a résekben, és nem megfelelő tisztítás baktériumok elszaporodásához vezethet.
Így tisztítsd meg alaposan az aprítógéped:
1. Szétszedés – Távolítsd el a vágókéseket és a fedőt.
2. Kézi mosás – A pengéket mosogatószeres vízben mosd el, de fontos, ne áztasd sokáig őket, mert berozsdásodhatnak.
3. Alapos szárítás – Mielőtt elpakolnád, várd meg, míg teljesen kiszárad minden alkatrész, így elkerülheted, hogy megtelepedjen a penész.
Tipp: Ha mégis kellemetlen szagokkal szembesülnél, használj citromlevet vagy szódabikarbónát ezek semlegesítésére!
Szendvicssütő tisztítása
Családok és koleszosok által méltán kedvelt konyhai kisgép a szendvicssütő, azonban a ráolvadt sajt és egyéb kifolyó töltelékek könnyen ráéghetnek a sütőlapokra és rácsokra, melytől nemcsak az ízélmény romlik, hanem sérülhet akár a bevonat is.
Így távolítsd el a szennyeződéseket:
1. Lehűlés után töröld át – Használj nedves konyhai papírtörlőt vagy puha szivacsot, amikor a készülék már kihűlt.
2. Ne áztasd – Az elektromos alkatrészek miatt ne merítsd vízbe a teljes gépet, azonban ha eltávolíthatóak a sütőlapok, azokat nyugodtan hagyd langyos, mosószeres vízben ázni.
3. Makacs szennyeződések eltávolítása – Szódabikarbónás pasztával dörzsöld át a rácsokat, majd töröld szárazra.
Soha ne használj durva súrolószert, vagy fém dörzsi szivacsot, mert ezek megsérthetik a tapadásmentes bevonatot!
Robotgépek tisztítása
Sütemény sütéskor kiváló szolgálatot tesznek a konyhai robotgépek, azonban mivel több alkatrészből állnak, ezért tisztításuk is több odafigyelést igényel.
1. Kivehető részek mosása – A tálat, habverőt és egyéb kiegészítőket kézzel vagy mosogatógépben mosd el, amennyiben a használati útmutatóban erre engedélyt adnak.
2. Motoregység tisztítása – A gép alapját csak nedves ruhával töröld át, semmiképpen se kerüljön víz az elektromos részekbe.
3. Zsíros lerakódások eltávolítása – Ha a gép ragacsos, töröld át ecetes vízzel vagy szódabikarbónás keverékkel.
Rendszeres tisztítással megelőzheted a baktériumok elszaporodását és meghosszabbíthatod a gép élettartamát.
Összegzés
A konyhai gépek megfelelő tisztítása nemcsak higiénikusabbá teszi a sütést-főzést, hanem növeli minden konyhai kisgép élettartamát is. Bátran használj kímélő, természetes tisztítószereket, és ami a legfontosabb: mindig kövesd a gyártói útmutatásokat!
Amennyiben új konyhai kisgép beszerzésén gondolkodsz, nézz szét a MediaMarkt kínálatában, ahol a széles választékból garantáltan megtalálod a megfelelő modelleket.