Elmaradhatatlan és tiltólistás ételek szilveszterkor (x)

Elmaradhatatlan és tiltólistás ételek szilveszterkor (x)

Az óév búcsúztatása és az újév első napja mindig nagyon izgalmas. A szilveszteri menüsor majd az újévi nem kis odafigyelést igényel, hiszen vannak kifejezetten ajánlott és tiltott ételek, hogy jól végződjön az ó- és jól induljon az új esztendő.

Szilveszteri hagyományok

A hagyományok szerint az újévi jókívánságoknak nagy szerepe van, meghatározóak a jövő év alakulásának szempontjából. Ennek megfelelően a szilveszteri és újévi ételek menüsorát is az elkövetkezendő évi kívánságok határozzák meg.

Van néhány étel, mely kifejezetten ajánlott, így a hal, hogy elússzon, a szárnyas, hogy elrepüljön és a nyúl vagy őz, hogy elszaladjon az elmúlt év minden bajával, bánatával. A malacból készült ételt tartogassuk újév napjára, miszerint előre túrja ilyenkor a szerencsénket, a szárnyas azonban ilyenkor elkaparná azt.

A lencse bőségesen fogyasztható, hiszen pénzt és szépséget ígér, és ezt a hagyományos magyar konyhai remekművek mellett egészséges és trendi változatban is sokféleképpen elkészíthetjük.

Miből álljon a szilveszteri menüsor?

Akár babonásak vagyunk, akár nem, követjük a hagyományokat vagy sem, egy évben egyszer, így szilveszter és újév idején a kialakult szokásokat a szilveszteri menüsor összeállításakor szinte mindenki figyelembe veszi, ennek megfelelően keres akár a Receptneked.hu gyűjteményében újabb inspirációkat.

A szilveszteri menüsor szárnyas ételt, kiváltképp csirkét tartalmazhat, ezzel az óévet méltóképpen lezárhatjuk, mivel a csirke hátrafelé kaparja a rossz dolgokat. Köretként a káposzta tökéletes választás, amit az amerikaiak egy köteg zöldhasúhoz, azaz dollárhoz hasonlítanak, ezért szintén a szerencse jelképe.

A lencse a következő nélkülözhetetlen étel, amelyet szokás fogyasztani szilveszterkor, újévkor. Ez lehet leves, főzelék vagy kímélőbb módon elkészítve, a lényeg, hogy sokat együnk belőle. Minél többet fogyasztunk, annál gazdagabbak leszünk.

Népszerű a szilveszteri fánk, számos helyen a világban a menüsor alaprésze, így desszertként ne feledkezzünk meg róla!

Szilveszteri buliételek

Az óév búcsúztatását többnyire nagyobb baráti társaságban töltik az emberek, ahol a fergeteges hangulat mellé elengedhetetlenek a szilveszteri buli ételek, melyek elkészítésénél azért szintén érdemes a hagyományokat, hiedelmeket figyelembe venni.

A virsli ilyenkor is egyszerűen és könnyedén tálalható, de izgalmassá tehető például leveles tésztába csavart, esetleg sajttal és egyebekkel megbolondítva. Ínycsiklandozó szendvicsfalatkák és kevert saláták mellett a pogácsa sem maradhat el, viszont ez mindenképp még éjfél előtt fogyasztandó, csak akkor hoz szerencsét.

Rengeteg kreatív, hagyományos és modern ötlet található meg a Receptneked.hu szilveszteri receptek összeállításában, érdemes többet is kipróbálni, és ha vendéglátóként készülünk a szilveszteri bulira, minden vendég kedvére válogathat.