Finommotorikus mozgás fejlesztése dinnyével (x)

Finommotorikus mozgás fejlesztése dinnyével (x)

A dinnyét mindenki szereti, a kicsik is. A finommotorikus mozgás fejlesztése a legtöbb esetben szükséges, a gyerekeket már nem azok az ingerek érik, mint régen, nem úgy fejlődnek.

Mit kezdhetünk a dinnyével, hogy fejlődjön a gyerekek finommotorikus mozgása? Erre ad nagyszerű ötleteket a Játékliget cikke.

A finommotorikus mozgás jelentősége

Ez gyakorlatilag a kéz izmainak megfelelő mozgását, használatát jelenti. Minden eszközhasználattal ezt fejlesztjük. Jelentőséggel az iskolában bír, hiszen ha nem megfelelően működik, akkor a gyerekek nehezen fogják a ceruzát, tollat.

Mivel már kis korban mobiltelefonnal játszanak, sokkal ritkábban kell eszközt használniuk, tompul ez a készség. Ezáltal fejleszteni kell, hogy az iskolában e miatt ne maradjanak le.

Ajtódíszek

Készíthetünk a gyerekekkel dinnye témájú ajtódíszeket. A lényeg abban rejlik, hogy minél több, apróbb díszt tegyünk a kopogtatóra, hogy minél inkább használni kelljen közben az ujjaikat, kézizmaikat.

Cipőátalakítás

Egy fehér vászoncipőből könnyen vidám dinnyés cipőt kreálhatunk. Három darab textilfilc kell hozzá, és indulhat a színezés. Ha filcet használnak a gyerekek, az már felkészíti őket az iskolai ceruzahasználatra.

Hajtogatott füzérek

Hajtogathatunk együtt vidám füzéreket a lakásba. A papírhajtogatás szintén fejleszti a gyerekek finommotorikus mozgását.

Gyöngyfűzés

A készségfejlesztés egyik legjobb módja. A sok apró gyöngy, amit egy vékony zsinórra kell felfűzni, nagyon hasznos. De használhatunk vasalható gyöngyöket is. Mindkettőből számos készletet lehet már kapni, érdemes körülnézni, akár a Játékligetnél kapható lányos játékok között is.

A matek szolgálatában

Matekgyakorlásra is használhatjuk a dinnyét. Egy-egy szeletre különböző számú magot fessünk. Lehet vele összeadni, kivonni, sorba rendezni vagy egyszerűen csak felismerni, hány mag van a dinnyén.

Képek

Készíthetünk különböző képeket dinnyéről. Festhetjük az ujjunkkal, vagy készülhet kisebb papírokból összevágva, vagy használhatunk színes gombokat, amiket a képre ragasztunk.

Edények

Kifesthettek együtt cserepeket is dinnye mintájúra, ecsethasználat közben is folyamatosan fejlődik a finommotorikus inger. Ezen az elven egy lufi, papír és tapétaragasztó használatával pedig tálkát is készíthettek.

Batikolás

Egyszerű fehér ruhadarabokat nagyon könnyen dinnyésre batikolhattok. Amikor a kisgyerek megköti a madzagot, hogy hol ne érje festék a ruhát, azzal szintjén észrevétlenül fejlesztjük.

A finommotorikus mozgás az egyik olyan készség, amire ha nem figyelünk, az iskolában komoly hátránya származhat a gyerekeknek belőle. Érdemes tehát otthon játékosan, észrevétlenül fejleszteni azt.

Címkék: mozgás