Hány lépést kell megtenni naponta, hogy megelőzzük a korai halálunkat?

Hány lépést kell megtenni naponta, hogy megelőzzük a korai halálunkat?

Képünk csak illusztráció! (Fotó: Lindsay Henwood/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú évek óta folyik arról a diskurzus, vajon naponta hány lépést kell megtenni azért, hogy óvjuk az egészségünket, hogy a gyaloglással tegyünk a korai halálozás ellen.

Az elmúlt időszak kutatásainak köszönhetően abban többé-kevésbé kialakult egyfajta közmegegyezés, hogy egy bizonyos mennyiségű napi lépésszámmal számos olyan egészségügyi probléma megelőzhető, amely az ember esetleges korai halálához vezethet, függetlenül a mozgás intenzitásától. A legnagyobb vita a naponta megtett lépések száma körül folyik, már csak azért is, mert ahány módszer, annyi eredmény született a témában. Persze még ha így is van, azért valamennyire be lehet lőni azt, hogy mi lehet az a határ, amely az átlagot figyelembe véve érdemes elérni.

Korábban többen a napi 10 ezer mellett érveltek, most ugyanakkor született egy új eredmény is.

A massachusettsi Amherst Egyetem betegségeket kutató és vizsgáló orvosi intézete kétezer afroamerikai és fehér férfi, illetve nő részvételével 2005 és 2018 között azt mérte, hogy a napi lépésszámok miként hatnak az egyének általános egészségére. A tesztalanyok átlagos életkora 45 év körül alakult a vizsgálatok elindulásakor, a kutatás végére 72 fő halt meg közülük.

A Jama Network nevű amerikai orvosi havilapban megjelent tanulmány pedig azt találta, akik naponta legalább 7000 lépést gyalogolnak, azoknál 50-70 százalékkal kisebb az esélye a korai elhalálozásnak, mint akik ennél kevesebbet tesznek meg. A felmérést végző szakemberek ugyanakkor hangsúlyozták, hogy eredményeik csak egy nagy átlagot mutatnak, nem mindenkire lehetnek érvényesek. Azonban jó kiindulási alapot jelentenek arra, hogy tovább lehessen vizsgálni a kérdést.

Két fontos dolog tűnik még ki a friss tanulmányból. Az egyik, hogy mindegy milyen intenzitással tesszük meg a napi átlagot, az nem javít a helyzeten. Azaz, mindegy, hogy legyalogoljuk, vagy lefutjuk azt, egy a lényeg: törekedjünk arra, hogy elérjük. A másik pedig az, hogy az extra lépések érdemben már nem javítanak a kilátásainkon. Azaz azzal, hogy napi 10-, 12-, netán még több ezer lépést teszünk meg naponta, nem javítunk már a lehetőségeinken.

A cikkel kapcsolatban a szakemberek úgy vélik, a minél pontosabb mérési lehetőségekkel ugrásszerűen megnőhet a témában tett – tíz vagy több éven át folytatott sok résztvevős – kutatások száma, ami jó összehasonlítási alap lehet. Hogy vajon tényleg a 7000 a mágikus szám, nem tudni. Az azonban biztosnak tűnik, hogy az egészségünk megőrzése érdekében érdemes mindennap gyalogolnunk jó pár ezer lépést.