Hogyan dolgozzák fel a kávécserjéket? (x)

A kávét szinte mindenki szereti, hiszen ízletes, finom nedűről van szó. Így biztosan sokakat izgat az is, hogy miként dolgozzák fel a kávécserjéket, amelynek terméséből végső soron az egyik legkedveltebb reggeli italunk készül.

A friss kávé fogyasztása ma már sok háztartásban elengedhetetlen, hiszen sokan ezzel indítják el a napjukat. Az üzleti életben is nagy divat, hogy kávézás közben hozzák meg a legfontosabb döntéseket. A Caffé Perté kínálatában például számtalan minőségi kávé közül válogathatunk, de most nézzük meg a kávécserje termésének feldolgozási szakaszait.

Termesztés

Minden kávécserjére igaz, hogy 3-4 év után kezdik el meghozni termésüket, és ehhez nagyon sok vízre van szükségük. Ebből adódóan csak olyan területen érdemes foglalkozni a termesztéssel, ahol ez adott. Mivel az ültetvényeken egyenetlenül alakul a termés, így betakarításkor ez problémákhoz vezethet.

Betakarítás

Aratással, illetve válogatott szedéssel takarítják be a gyümölcsöt. Aratás során csak az érett gyümölcsöt szedik le kézzel. Ez az aratási forma hosszadalmas és költséges is. A válogatott szedés során kézzel vagy mechanikus úton is megvalósulhat a betakarítás. Ez ugyan kevésbé időigényes, de sajnos betakarításkor az éretlen gyümölcsöket is leszedik, így a végtermék minősége is csökkenhet.

Tisztítás

Itt szintén két eljárás ismert. Az egyik a száraz, a másik pedig a nedves eljárással történő tisztítási folyamat. A száraz eljárás során 3 hétig szárítják a gyümölcsöket. A nedves eljárásnál a leszedett gyümölcsöt egy dobba teszik bele, majd szitálják és átmossák. A mosás során az összes apró maradványtól és péptől megszabadulnak. A mosás után még mindig 50% nedvességet tartalmaz minden egyes babszem.

Szárítás

A megmaradt nedvességtartalomtól szárítással szabadulnak meg, hiszen ezzel javítják a minőséget.

Dekortikáció

A folyamat során a héj eltávolítása történik meg és ezután már csak az utolsó lépés, a bezsákolás marad hátra. Általában jutazsákokba helyezik a kávébabszemeket, majd így szállítják el őket.

Pörkölés

Ez megvalósulhat a helyszínen, de máshol is, ahol foglalkoznak a kávébabok feldolgozásával. A pörkölés során hőkezelést kap a nyers kávé, amely fizikai változásokat idéz elő és végül elnyeri végső aromáját a kávébab.

Milyen kávék közül választhatunk?

Szemes kávék, őrölt kávék, kapszulák, valamint filteres kávék közül is választhatunk. Mindenki azt a fajtát rendeli, amely számára szimpatikus és amit el tud készíteni otthonában. A kapszulás és a filteres kávéhoz speciális gépeket kell beszerezni.

Manapság talán a kapszulás kávék a legdivatosabbak, de aki egy igazi olasz eszpresszóra vágyik, az biztosan nem emellett teszi majd le a voksát. Már nagyanyáink is használták a “kotyogós” kávéfőzőt, amellyel igazi erős feketét lehet főzni.

Kávé vásárlásakor mindig figyeljünk arra, hogy csak olyan üzletből vásároljunk, ahol biztosak lehetünk abban, hogy a termék friss és a megfelelő pörköléssel készülnek a termékek. Minden csomag más, így érdemes kísérletezni az ízekkel és az elkészítési móddal is.