Hogyan készíthetünk montázst vászonképre? (x)

Hogyan készíthetünk montázst vászonképre? (x)

A vászonképek manapság nagy divatjukat élik. Ennek több oka is van, részben trendi, másrészről pedig tényleg szép színei vannak és például könnyű őket takarítani. Ajándéknak sem utolsó egy szép vászonkép.

Több olyan eset is elképzelhető, amikor montázst készítenénk vászonképre. Erre az esetre van egy jó hírünk, ma már akár mi magunk is meg tudjuk csinálni ezt számítógépen. Nem, nem arra a rajzolóprogramra gondolunk, a Vászonkép Szalon segítségével egy sokkal profibbat mutatunk be.

Mi a montázs?

A vászonképek esetében akkor beszélünk montázsról, amikor egy alapra több képet is felhelyezünk. Itt a legtöbb esetben van szabad terület két kép között, esztétikusan vannak elrendezve a képek. Nem szabad összekeverni a mozaikkal, amikor a sok kicsi képből egy teljesen újat alkotunk meg, ebben az esetben a képek teljes mértékben felismerhetők. Az előbbi okból kifolyólag ennek a technikának kevés köze van a festészetben, a dadaista irányzatban használt kollázs és montázs technikákhoz.

Miért pont montázs?

A montázs nagyon jó eszköz arra az esetre, ha például nem szeretnénk külön-külön kisebb képeket tenni a lakásba, hanem egy-egy eseményt egy nagy képen örökítenénk meg, hogy tagolódjanak el egymástól a képek.

Ha esetleg ajándékba szánunk vászonképet, arra is nagyszerű megoldás egy montázs, hiszen egy régóta tartó barátság minden fontos pillanatát megörökíthetjük. A legtöbb esetben különböző közösségi oldalakról vannak csak képeink, ekkor azért jó a montázs, mert a kisebb képekhez nem kell, hogy nagyon jó legyen a kép felbontása, kicsit rosszabb minőséggel is tudnak dolgozni.

Néhány tipp a jó vászonképhez

Van néhány jó tanács, amit ha megfogadunk, nagyon jó montázsokat lehet készíteni. Ilyen a kép mérete. Azt szokták mondani, hogy ha teljesen üres a kinézett falfelület, akkor annak a felével számoljunk, akkor mutat jól a kép. A montázskészítő programokban be lehet állítani a teljes kép méretét, így ezzel könnyen tudunk számolni, nem nekünk kell kiszámolni, hogy mekkora képeket tegyünk a jó helyre.

A programokban be lehet állítani, hogy a képek közötti háttérszín milyen legyen és mekkora. Ha van esetleg egy hangsúlyos bútor, akkor akár össze is hangolhatjuk a színeket, így vezethetjük a szemet. Ugyanígy felhasználhatjuk azt is, hogy tehetünk szöveget, illetve alakzatot is a képre, annak is lehet változtatni a színén.

A képek mennyiségét is tudjuk változtatni. A programban látjuk, hogy melyik kép néz ki jól, mennyi képet érdemes a vászonra tenni, illetve minek nem elég jó a minősége.

Merjünk segítséget kérni. Ha elakadtunk, vagy nem érezzük át a montázs készítésének folyamatát, akkor nyugodtan forduljunk olyan szakemberekhez, mint a Vászonkép Szalon csapata. Náluk például elég elküldeni a kiválasztott képeket és a vászon méretét, és elkészítik a tervet hozzá.

Akár mi magunk próbálkozunk a montázs elkészítésével, akár a profikra bízzuk, a montázs nagyon jó ötlet lehet, ha ajándékba adnánk vászonképet, vagy nem tudunk dönteni, mit tegyünk ki a falra.

Címkék: ajándék