Hogyan lehet akár belőlünk is italszakértő? (x)

Hogyan lehet akár belőlünk is italszakértő? (x)

Vajon reális cél vagy álom lehet az, hogy akár belőlünk is italszakértő váljon? Mi kell egyáltalán ahhoz, hogy bárki eredményesen tudjon lépdelni az italszakértővé válás roppant izgalmas és érdekfeszítő folyamatán?

Ezekkel a kérdésekkel fogunk dolgozni a cikk keretei között. Annyit persze elöljáróban is elmondhatunk, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat az, hogy kiművelt italszakértő legyen belőlünk.

Tényleg vele született képességek kellenek ahhoz, hogy italszakértők legyünk?

Erről egyáltalán nincs szó. Olyan ez, mint a nyelvtanulás. Senki sem születik úgy, hogy csípőből ismer két vagy három idegen nyelvet. Ugyanakkor semmi másra nincs szükség a dologhoz, mint türelmes és állhatatos gyakorlásra.

Itt kell megjegyezni, hogy az illatok felismerése, az asszociációk előhozásának képessége igenis tanulható. Úgyhogy csakis kizárólag gyakorlás kérdése, hogy mindent úgy illatoljunk és mindent úgy kóstoljunk, hogy közben képesek legyünk elemezni és egyben memorizálni az aromákat.

Merthogy az emlékezésnek kiemelt jelentősége van. Italszakértőként ugyanis eszünkbe kell jutnia, hogy pontosan mi is az aktuálisan megtapasztalt jellegzetes illat.

Miért az illatokra kell helyezni a hangsúlyt, ha az ember italszakértő szeretne lenni?

Érthető, ha ezzel kapcsolatban érzünk némi ellentmondást. Elvégre illatokra koncentrálunk akkor, amikor alapvetően az ízekről szól a történet, nem igaz? A megértéshez bizony fontos leszögezni, hogy az íz érzékelésünk 80%-áért bizony az illatok felelősek.

Ez legalább annyira meglepő, mint amennyire igaz! Gondoljunk csak bele, az általunk olyannyira kedvelt és már megszokott ízeket 80%-ban a hozzájuk kötődő illatok révén tapasztaljuk meg. Hogyha ezzel tisztában vagyunk, akkor mondhatni kapásból megvilágosodik még egy gyakori jelenség.

Vagyis az a furcsaság, hogy megfázás és nátha esetén miért érezzük annyira tompán az ízeket? Természetesen azért, mivel ezeken a napokon bizony az orrunk is be van dugulva.

Mi minden kellhet ahhoz, hogy fejlődni tudjunk az italszakértővé válás útján?

Ehhez ma már létezik praktikus eszköz, aminek a neve Aroma-készlet. Egy komplett készletet érdemes tehát elképzelni, ami specifikusan egy-egy italfajtához kapcsolódó illatokat foglal magában. Tehát csupa olyan markáns és meghatározó illatot, amelyek a szóban forgó ital kapcsán megjegyzendők.

A készlet mellett praktikus útmutató füzet is segíthet a fejlődésben. Olyannyira, hogy a füzet még azt is segít elsajátítani és megérteni, hogyan is kóstol egy italszakértő. Hogyha ezekkel megvagyunk, akkor a puding próbája az evés.

Vagyis irány mondjuk az iDrinks webáruház szeszesital oldalának felkutatása, és válasszuk ki a következő illatolásra váró különlegességeket.

Címkék: ital