Hogyan lesz a kapszulás kávé zaccából kis túlzással levendula?

Hogyan lesz a kapszulás kávé zaccából kis túlzással levendula?

Levendula Pannonhalmán (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Levendulavirágzáskor látogattunk el Pannonhalmára, hogy megnézzük, mi lesz a kapszulás kávénkból, ha lefőtt a napi feketénk.

Egy felmérés szerint a magyar felnőttek 85 százaléka fogyaszt rendszeresen kávét, és átlagosan 2,7 csészényit isznak meg naponta. Akinek otthon ezzel indul a napja, sokáig csak kotyogós kávéfőzőben gondolkodhatott, hacsak nem akarta porból készült feketével berúgni a napot. Ma már választhatunk olyan készüléket, amely a lefőzés előtt frissen darálja le a kávét, de akár vehetünk nagy nyomáson működő karos gépet is, reprodukálva a presszóélményt. Vagy, amióta a Nestlé mérnöke a nyolcvanas években kitalálta, kapszulás kávét is ihatunk.

Álljunk meg egy pillanatra a svájci élelmiszeripari óriásnál! A kapszulás kávék koronázatlan királyának számító Nespresso (ez a Nestlé erre szakosodott alvállalata) 1986-ban indult, és ma már több mint 15 milliárd kapszulát adnak el évente! Magyarországon 2006-ban jelentek meg egy Andrássy úti luxusbutikkal, de most már vidéki városokban is megvásárolhatjuk a kapszulákat. A lausanne-i székhelyű cég immár nyolcvanegy országban van jelen, és több mint 13 000 munkavállalót foglalkoztat. A vállalat globális kiskereskedelmi hálózata 2021-ben 802 saját boltból (ahogy ők nevezik, boutique-ból) állt.

Ám a világhódító sikertörténet közben megváltozott a világ is – egyre több ember gondolkodik el azon, hogy minél környezetbarátabb-fenntarthatóbb módon hódoljon a koffein iránti szenvedélyének, és ezzel a mentalitással nehezen volt összeegyeztethető az eldobható alumíniumkapszula. És persze termelődik jó sok zacc is – mi már azt is tudjuk, hogyan lesz belőle levendula.

Előtte még egy kis történelem: Magyarországon 2012 óta létezik a kapszula-újrahasznosítási lehetőség. Leadható a boltban, amikor az újat vesszük, de odaadhatjuk a futárnak is, amikor online rendeljük az utánpótlást, és vannak átvételi pontok is – jó hír, hogy a nálunk eladott kapszulák közel 45 százalékát újra tudják hasznosítani, magyarán nem dobjuk ki a szemétbe! Az újrahasznosításhoz szét kell szedni a kapszulát – az alumíniumból (amely gyakorlatilag végtelenszer újrahasznosítható) bicikli, napszemüveg és egyéb tárgy készül, a zaccból pedig – szürkemarha-trágya és tőzeg hozzáadásával – mezőgazdasági komposzt. Így tulajdonképpen mindkét komponens visszakerül a körforgásba ahelyett, hogy hulladékká válna.

A svájci cég meghívására nemrég Pannonhalmára látogathattam egy sajtóút keretében, hogy megnézzem, hogyan is működik ez a gyakorlatban. Tavaly óta van ugyanis egy együttműködés a Nespresso és a főapátság között: a használt kávékapszulákból kinyert kávézaccal, vagyis az abból készült, speciálisan erre kifejlesztett komposzttal az apátság levendulamezőinek a termőtalaját javítják. Az UNESCO-világörökségi listáján szereplő főapátságban harminc szerzetes él és dolgozik, mellettük nagyjából kétszáz munkatárs és háromszáznegyven diák.

Pannonhalma monostora hegyre épült, amely a vallási hagyomány szerint az ég és a föld találkozási pontja; olyan hely, ahol az ember közelebb lehet Istenhez. A pannonhalmiak fontosnak tartják a teremtésvédelmet és a heminát – az utóbbi egyféle saját mértéket jelent, ami még éppen kielégíti az ember szükségleteit, de féken tartja a mohóságát. A Nespresso egyébként több mint három évtizede dolgozik azért, hogy a körforgásos szemlélet jegyében a mindennapi működésébe integrálja a fenntarthatóságot. Az elmúlt években 59 országban összesen 58 millió svájci frankot fektetett a kávékapszulák újrahasznosításába. A körforgásos szemléletet a termékekben és a csomagolásban is erősítik: a piacon elsőként mutatták be a 80 százalékban újrahasznosított alumíniumból készült kapszulákat, és hamarosan az összes Original és Vertuo kapszula újrahasznosított alumíniumból, illetve kis karbonlábnyomú új alumíniumból készül. Az együttműködés teljes mértékben helyi: a kapszulák a hazai fogyasztóktól származnak, és mind a feldolgozás – vagyis az alumínium és a kávézacc szétválasztása –, mind pedig az alumínium-, valamint a termőközeggyártás Magyarországon történik. A kávézacc alapú termesztőközeget október elején juttatták ki a pannonhalmi levendulamezőkre a Nespresso munkatársai és a Pannonhalmi Főapátság dolgozói, az eredményt pedig most, levendulavirágzáskor csodálhatják meg a látogatók.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/26. számában jelent meg június 24-én.