Hogyan szüntethető meg a kutyus kellemetlen szájszaga? (x)

Hogyan szüntethető meg a kutyus kellemetlen szájszaga? (x)

Kedvencünknél bármely életkorban felfigyelhetünk kellemetlen leheletre, ezt a jelenséget pedig nem szabad elbagatellizálni, hiszen valamilyen rendellenesség a kiváltó ok. Nagyrészt szájüregi problémák okozzák, de egyéb megbetegedés is meghúzódhat a háttérben.

A bűzös lehelet okai

Állatunk szájhigiéniájára éppúgy gondot kell fordítani, akárcsak a sajátunkra. A rossz szájszagot a baktériumok anyagcseréje, és a pusztulásuk következtében képződő kénvegyületek okozzák. Kiválthatja fogkövesség, fogágybetegség, ínygyulladás, melyek esetén jelentősen felszaporodnak a baktériumok.

Normális, egészséges szájüregben is találhatók baktériumok, azonban ilyenkor tiszták a fogak és normális lehelet tapasztalható. Így egyszerűen megkülönböztethető az egészséges állapot a kórostól.

Amennyiben szagos leheletet tapasztalunk, mindenképpen forduljunk állatorvoshoz, hogy pontosan felderítse a kiváltó tényezőt, és azt kezelhessük. Természetesen a legjobb, ha a megelőzést választjuk, és nem várjuk meg, amíg kialakul ez az állapot. Ehhez számos fogkőképződés megelőzésére alkalmas készítmény elérhető, melyet hozzákeverhetünk kedvencünk vizéhez.

Szájöblítő oldat a kellemetlen szájszag ellen

Az állatok számára számos fogápolási termék elérhető, köztük például a fogtisztító kendők, melyeket ujjunkra húzhatunk, a praktikus használat érdekében. Beszerezhetünk fogkefe szettet, speciális tápot, jutalomfalatot, mely segít felvenni a harcot a fogkőképződés ellen.

Választhatunk olyan készítményt is, amely a megelőzésben, és a kóros lehelet megszüntetésében egyaránt segítséget jelenthet. Ilyen az Oxyfresh Pet Oral Solution szájöblítő oldat. A termék alkalmazható a fogkőképződés megelőzésére, és már kialakult bűzös lehelet esetén is. A cink-acetát és a klór-dioxid közreműködik a kénvegyületek semlegesítésében, ugyanakkor a fogkőképződés mérséklésében is szerepet játszanak. A klorofill-réz-komplex pedig szagmegkötő képessége révén segít a helyreállításban. Íztelen, szagtalan, így nem okoz problémát az alkalmazása, az állatok jól tolerálják.

A Grandopet.hu-nál beszerezhető számtalan szájhigiéniás készítmény, ugyanakkor sokféle speciális kutyatáp, kiegészítő eledel is elérhető, melyekkel aktívan hozzájárulhatunk a fogkőképződés megelőzéséhez.

Mikor kell állatorvoshoz fordulni?

Célszerű a megelőzésre helyezni a hangsúlyt, azonban ha bármi rendellenességet észlelünk házi kedvencünk szájüregében, fontos az állatorvosi kivizsgálás. Az alábbiak tapasztalása esetén mindenképpen kérjük szakember segítségét! Ilyenek az ínygyulladás, a rossz szájszag, a fogkövesség, a púpok és tasakok az íny felületén, valamint az elszíneződések. Minden addig nem tapasztalt változást komolyan kell venni. Az egyik legnyilvánvalóbb jel arra, hogy valami nincs rendben, az a kellemetlen lehelet.

Figyeljünk oda állatunkra, és ne mulasszuk el a szükséges állatorvosi látogatásokat!