Hogyan tarts nyulat otthon vagy az udvaron? (x)

Hogyan tarts nyulat otthon vagy az udvaron? (x)

Bizonyára eszedbe jutott már, hogy milyen jó lenne nyulat tartani otthon. Ha meg szeretnéd enni, és ezért neveled, akkor az ideális megoldás a nyúlketrec. Ha pedig díszállatnak kell, akkor pedig érdemes bent tartani a lakásban. Ekkor bizony vállalni kell a háziállattal járó kellemetlenségeket és gondozást.

A nyúlketreces változat szimpatikusabb lehet. Az állatnak is jobb a tiszta levegő, az ól, ahová elbújhat. A nyulak társas lények, és szeretnek a társaikkal együtt ugrándozni, kalandozni. A nyúlketrecek megfelelően lettek beosztva, és elegendő helyet biztosítanak akár több állat számára is.

Ha nyúlketrecben tartod az állatokat, akkor azok boldogok lesznek, megfelelően fejlődnek majd. De milyen egy egészséges nyúlketrec? A méreteit tekintve legalább fél négyzetméter terület jut egy egyedre a ketrecen belül. Ezt természetesen néha meg kell növelned: hagyj teret a nyulaknak, hogy kinyújthassák lábaikat és futkározzanak. Egy jó tanács: legyen teljesen zárt kerítéssel ellátva az udvarod, ha nem akarod, hogy a nyúl elkalandozzon.

Milyen nyúlketrecet érdemes vásárolni?

Ha nyúlketrecet szeretnél vásárolni, és nyúltartásra adod a fejed, akkor figyelj a következő paraméterekre. Legyen jól fedett, száraz hely a fészek kialakítására. Ha van kifutóterület a ketrecen belül, akkor az legyen drótkerítéssel ellátva. A nyulak ne tudják kirágni magukat, és más állat se férhessen hozzá az állatokhoz.

A legjobb a fából készült nyúlketrec, hiszen az természetes és visszaadja a nyúl életterének hangulatát is. A fa legyen megfelelően kezelve, hogy időtálló ketreced legyen, ami ellenáll az időjárás viszontagságainak. A Hecht nyúlketrecek tartósak, és a kezelt fenyő sok ideig kitart. Könnyű szerkezetüknek köszönhetően a Hecht nyúlketrecek számos nyúlgeneráció otthonául is szolgálhatnak. Nézz körül a Homelux webáruház nyúlketrec felhozatalában is.

Ha az udvarod összhangjára is figyelsz, akkor biztosíts a kedvencednek egy vizuálisan vonzó modellt. Ha nyitott változatot szeretnél, aminek tágas kifutója is van, akkor helyezd el napos helyen, hogy a kiskedvenced kedvére élvezhesse a napsütést.

Amennyiben két-három nyulat tartasz, akkor érdemes lehet nagyobb ketrecet választani, amiben kényelmesen elférnek az állatok. Ne zsúfold össze őket, mert azzal visszaveted a fejlődésüket. Ez sajnos betegségekhez is vezethet, amit nyilvánvalóan el akarunk kerülni, ha egészséges nyúlhúsra vágyunk.

Hogyan neveljünk a finom húsú nyulakat?

A kiegyensúlyozott nyúl nagyon gyorsan felnő és eléri a vágósúlyt. Ennek biztosítása érdekében lásd el az állatot friss fűvel és megfelelő táplálékkal. Fontos, hogy a nyúlketrecnek elég tágas etetője is legyen, hogy akár több állat is kedvére tudjon enni egy időben is.

Ha ezeket figyelembe veszed, akkor biztosíthatod a boldog nyuszik egészségét. Emellett te magad is élvezheted a háziállatokat. Kedves és szép társakká válhatnak, vagy pedig egyedülálló táplálékforrást is jelenthetnek a számodra.

Címkék: nyúl