Így fejlesztheted észrevétlenül gyermeked idegrendszerét (x)

Így fejlesztheted észrevétlenül gyermeked idegrendszerét (x)

Manapság egyre több gyermek küzd valamilyen tanulási nehézséggel vagy magatartásbeli problémával. Ezek megelőzéséért már egészen kiskorukban is nagyon sokat tehetünk. Az idegrendszer megfelelő érettsége hozzájárul a zökkenőmentes iskolakezdéshez és a közösségbe való beilleszkedéshez.

Bár számos fejlesztőfoglalkozás elérhető a szülők és a kicsik számára, otthon is segíthetjük a gyereket. Nem mással, mint a hagyományos, kötetlen játékkal. A klasszikus játékoknak a mai, képernyő uralta világban nagyobb a jelentőségük, mint valaha. Szerencsére kiváló minőségű játékokat találunk a boltokban, amelyeket érdemes beszereznünk.

Irány a játszótér!

Nem véletlen, hogy a legtöbb, szakember által végzett fejlesztés alapja a mozgás. A szabadban történő fogócskázás, bújócskázás, hintázás, földön hengergőzés nagyban hozzájárul az idegrendszeri éréshez. Hagyjuk a gyerekeket rohangálni, létrára, kötélre, lépcsőre mászni a játszótéren.

Ezek a tevékenységek mind olyan mozgással járnak, amelyek az agyféltekék közti idegi kapcsolatokat erősítik. Ráadásul edződnek az izmaik, a saját korosztályukkal játszhatnak, és önfeledten tölthetik az idejüket. Emellett a játszótér jó kezdet a közösségi élettel való ismerkedéshez.

Játszóház a gyerekszobában

Nem csak a szabadban, hanem az otthonunkban is kialakíthatunk egy olyan teret, ahol mozgásos játékokat játszhatnak a kicsik. Egy mennyezetre rögzíthető hintában akkor is ringatózhatnak a gyerekek, ha kint épp esik az eső. Ráadásul babák számára is forgalmaznak ilyen hintákat.

A ringató mozgás nem csak nyugtatja a kicsiket, hanem az idegrendszerünkre is rendkívül pozitív hatással van. Csakúgy, mint a váltott oldali mozgások. Épp ezért egy bordásfal felszerelése vagy egy létrás csúszda szintén kiváló fejlesztő a gyerekek számára. Miközben másznak, észrevétlenül érik az idegrendszerük.

A szem-kéz koordináció fejlesztése

Az úgynevezett nagymozgások mellett a gyerekek finommotorikai fejlődése tulajdonképpen már az anyaméhben elkezdődik. Ahhoz, hogy oda tudjanak nyúlni valamiért, hogy meg tudják azt fogni, összehangolt idegi folyamatokra van szükség. Ezt kiválóan fejlesztik az építőjátékok.

A Babaágynemű bolt webáruház építőkockái is hozzájárulnak a szem és a kéz harmonikus együttműködéséhez. Az építés folyamatában a gyerekeknek koncentrálniuk kell, hogy oda helyezhessék a kockákat, ahová szeretnék. Nem véletlen, hogy ez másképp sikerül egy két- vagy egy négyéves gyermeknek. Folyamatos fejlődésben van ebben az időszakban a testük, az építőjátékok kiválóan támogatják őket ebben.

A szerepjátékok jelentősége

Nem csak testileg, lelkileg is rengeteget gyarapszanak a kicsik az első néhány évben. Az alapvető viselkedési mintát a szülőktől tanulják meg a gyerekek. A szerepjátékokban a felnőttek mindennapi tevékenységeit utánozzák, épp ezért jó ajándékötlet a babakonyha, a szerelőpad vagy a babakocsi.

Címkék: gyermek