LMP: Orbán 70 milliárd forinttal tartozik a magyar álláskeresőknek

LMP: Orbán 70 milliárd forinttal tartozik a magyar álláskeresőknek

Kanász-Nagy Máté 2021. február 9-én (Fotó: Kanász-Nagy Máté Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor legalább 70 milliárd forinttal tartozik a magyar álláskeresőknek – jelentette ki Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke szombaton.

Az ellenzéki politikus a Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatóján azt mondta, arra szólítják fel a miniszterelnököt, hogy ezt a legalább 70 milliárd forintot adja oda a magyar munkavállalóknak – számolt be az MTI.

Indoklása szerint mindenki havonta a jövedelmének 1,5 százalékát befizeti munkaerőpiaci járulék formájában a magyar államnak. Ezekből a befizetésekből lesz az álláskeresési járadék, vagy más támogatási formák. Az elmúlt időszakban, a válság idején is, mindössze 3 hónapig járt az álláskeresési járadék – mondta.

Az államnak 2012 és 2020 között 1100 milliárd forint többlete keletkezett ezekből a munkavállalói befizetésekből. Azokból levonva a közmunka-programok költségét, tavaly 70 milliárd forint többlete keletkezett az államnak.

Kanász-Nagy Máté szerint erre a pénzre óriási szükség lett volna, érdemi segítséget nyújthattak volna álláskeresőknek, például azzal, hogy 5 vagy 6 hónapig fizetik nekik az álláskeresési járadékot. Tavaly év végén csaknem 80 ezer ember kapott álláskeresési járadékot, viszont több mint 140 ezren kerestek munkát, így nem kaptak semmilyen járadékot.

Közlése szerint jóvátétel illetné meg azokat, akik állást kerestek az elmúlt időszakban, és csak három hónapig kaptak járadékot. „Oda kell adni nekik utólag az álláskeresési járadéknak a munkakeresési időre jutó részét, akár öt, hat, vagy kilenc hónapig” – mondta, jelezve: ennek meglenne a fedezete.

Mint megírtuk, Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltje szociális jóvátétel programja keretében – melynek egyes pontjait országjárásának miskolci állomásán ismertette – azt ígéri, hogy megválasztása estén három helyett kilenc hónapig járna az álláskeresési járadék.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Engem már nem lehet betiltani – Magyar Hang-ajánló

Engem már nem lehet betiltani – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bródy Jánossal, Orosz Annával, Tóth Gabival, Kemenesi Gáborral és Szakonyi Károllyal. Uradalom állami pénzből a Nyírségben. A Burkáéktól visszakövetelt pénz nyomában. Keresse a friss Magyar Hangot,  Bűvös Szakács-melléklettel!

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

Pogátsa Árnyékot vet, de még így se, még vele se találjuk a hazai középosztályt