Mennyit számítanak a horgászat sikerében a választott zsinórok? (x)

Mennyit számítanak a horgászat sikerében a választott zsinórok? (x)

Ebben a bejegyzésben a horgászfelszerelés egy lényeges elemével, vagyis a zsinórokkal foglalkozunk kiemelten. Tesszük mindezt abból a megfontolásból, hogy a zsinórok indokolatlanul kevés figyelmet kapnak.

Pedig a tudatos zsinórválasztás legalább annyit számíthat a horgászatok sikerében, mint például a horgászbot, az orsó, vagy mondjuk a végszerelék.

Milyen szerepet is töltenek be a zsinórok a horgászatok sikere szempontjából?

Zsinór nélkül legalább annyira nincs értelme horgászni, mint például horgászbot hiányában. A zsinór az, ami egyfajta közvetítőként van jelen a teljes horgászfelszerelést illetően. A minőségi, terhelhető és strapabíró zsinór kulcsfontosságú eleme tehát a felszerelésnek.

Zsinórból egyaránt kellhet úgymond főzsinórként, valamint előke céljából alkalmazva. Míg előbbi a dobásnál, illetve a fárasztás ideje alatt kap extra terhelést és fókuszt, addig az előkezsinór finomsága és minősége a kapásra bírásnál adhat plusz hozzáadott értéket.

Nézzük is meg részletesen, milyen tényezőket figyelembe véve javasolt zsinórt választani manapság.

Mik a zsinórválasztás leginkább javasolt szempontjai?

Rég elmúltak azok az idők, amikor a durva és irgalmatlanul vastag zsinórokkal is sikeres lehetett egy-egy horgászat. Ma már esetleg harcsára vagy tengeri halakra horgászva érdemes az orsó dobjára ennyire erős zsinórokat csévélni.

A Fishindánál kapható zsinórok közül azok a legnépszerűbbek, amelyek nemcsak a terhelést bírják hosszabb távon, de ezzel együtt kellően finomak is. Ma már egy vékony zsinórral is megfogható a kapitális ponty vagy amur, ahogyan a vékony fonott zsinórokkal eredményesek lehetünk csukára vagy süllőre horgászva.

Nem hátrány továbbá az sem, ha a süllyedő zsinórok egyikét tudjuk beszerezni és használni, ezáltal is javítva a horgászatunk eredményességét.

Mi alapján tudunk meggyőződni a kiszemelt zsinórok tényleges minőségéről?

Egy vérbeli horgász minden bizonnyal sokat olvas a témakörben, és a botok, orsók, csalik, illetve etetőanyagok mellett ismeri a zsinórok között is a szóba jöhető lehetőségeket. Mindezen felül persze a saját tapasztalatokra hagyatkozva is dönthetünk arról, hogy egy-egy zsinórmárka vagy típus beválhat-e.

Amit érdemes szem előtt tartani, hogy zsinórválasztásnál ne akarjunk filléreskedni. Minél inkább van ugyanis lehetőségünk pluszban invesztálni a minőségibb zsinórok egyikébe, annál több későbbi kellemetlenséget tudunk proaktívan elkerülni.

Különösen akkor jelentkezhet a tudatos zsinórválasztás extra előnye, amikor életünk halát fárasztva nem kell aggódnunk a damil gyengesége miatt. Úgyhogy már csak emiatt is erősen javasolt komolyan venni magát a zsinórválasztás kérdését.

Címkék: horgászat