Minden, amit a legénypálma növényről tudni érdemes (x)

Minden, amit a legénypálma növényről tudni érdemes (x)

A legénypálma rendkívül populáris növény, melyet zámiaként is emlegetnek, hivatalos neve pedig Zamioculcas zamiifolia. Hírnevét főleg a csodás küllemének és méretének köszönheti, emellett nem igényel sok törődést, szinte bármelyik lakásban eléldegél.

A legénypálma tulajdonságai

A legénypálma a cikászok nemzetségébe sorolható, és fontos tudni, hogy minden része mérgező. Ezért kisgyermekek és állatok számára elérhető helyre nem szabad helyezni. Ez a szobanövény igazán igénytelennek számít, annak ellenére, hogy hatalmas mérete és csodás levelei milyen szép látványt nyújt.

A növény, főleg idősebb korában tavasztól őszig virágba borul, ha megfelelő gondoskodást kap. Ezek a virágok sárgásbarna színűek, és akár 8-10 centiméter nagyságúra is megnőhetnek.

Érdemes tudni, hogy a legénypálma olyannyira “magának való”, hogy a túlöntözést kifejezetten nem bírja. Amennyiben a levelei megsárgulnak, és a gyökere is elrothadni látszik, valószínűleg túl sok vizet adtunk a növénynek, vagy kárt tett benne a tűző napsütés.

A növény megmentése érdekében érdemes a cserepet áthelyezni, hogy ne érje közvetlen, erős napfény. Emellett ritkítsuk az öntözéseket, csak teljesen száraz föld esetén locsoljuk.

Látogass el virtuálisan Anna kertjébe, hogy még több információt megtudhass a különböző szoba- és dísznövények tulajdonságairól és gondozásáról!

Hogyan gondozzuk a legénypálmát?

A legénypálma otthon csodás díszként szolgálhatja a környezetet éveken keresztül, ha biztosítjuk számára a megfelelő életkörülményeket. Bár szereti a napos helyeket, a már említett túl erős fény nem tesz jót neki. Körülbelül kéthetente érdemes meglocsolni, mivel szára és gumója is jól tárolja a vizet. Ezáltal képes pótolni a nedvességet, és tulajdonképpen megitatja saját magát.

A Zamioculcas zamiifolia egy türelmet igénylő növény, hiszen igen lassan nő. Meghálálja azonban a megfelelő gondoskodást, és szépen virágzik éveken keresztül. Átlagos szobahőmérsékleten, körülbelül 18 és 24 °C-on érzi magát a legjobban. A huzatot kimondottan nem kedveli, a száraz levegővel rendelkező helyeket sokkal inkább. Így a legénypálma egy panellakásban is jól eléldegél!

Havi egyszer szükséges tápoldattal ellátni, átültetni pedig csak akkor érdemes, ha már kinőtte a jelenlegi cserepét. Ültessük jó vízáteresztő közegbe, és lehetőleg használjuk a számára legoptimálisabb, B típusú virágföldet.

Hogyan szaporíthatjuk a növényt?

A legényvirágot leveleiről és száráról is szaporíthatjuk úgy, hogy a levágott részt nedves homokba, műanyag cserépbe helyezzük. Fontos, hogy ne hagyjuk kiszáradni a talajt, és lehetőleg világos helyre tegyük a cserepet.

Nagyjából egy év alatt alakul ki a gumó, amikor megtörténhet az átültetés. Átültetés esetén pedig tőosztással szaporíthatjuk, amely könnyű és egyszerű útja a szaporításnak.

Fedezd fel az Ankert honlapján elérhető gyönyörű és különleges növényeket, és olvass rengeteg érdekességet a természet kis csodáiról!