Praktikus készülék a mindennapok során: gyerek és felnőtt pulzoximéter (x)

Praktikus készülék a mindennapok során: gyerek és felnőtt pulzoximéter (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igen hasznos eszköz a gyerek és felnőtt pulzoximéter, amely bizonyos állapotok, betegségek meglétekor, mint például asztma, szívbetegség, vérszegénység, különösen javasolt. A pulzust és a vér oxigénszintjét mérő készülék ezen esetekben elengedhetetlen diagnosztikai felszerelés. Szintén ajánlott tüdőgyulladás, koronavírus-fertőzés fennállásakor, de idős személyek esetében is hasznosnak bizonyulhat.

Mit mér a pulzoximéter?

Az eszköz a pulzusunkról, illetve a vér oxigénszintjéről informál minket. A Rehaker.hu pulzoximéterei között találunk könnyen alkalmazható (akár otthoni környezetben is), kis méretű változatot, amelynek nem bonyolult a használata idősek számára sem, hiszen csupán az ujjra kell csíptetni.

Ahhoz, hogy megfelelően alkalmazhassuk, fontos tisztában lennünk az ideális pulzustartománnyal, amely 50 és 100 közötti. Mivel a percenkénti szívverések számáról is tájékoztat a műszer, így a pulzusérték rendszeres ellenőrzése segíthet abban, hogy általános képet kapjunk a meglévő egészségi állapotunkról, tartományon kívüli érték esetén pedig idejében megkezdhetjük a kivizsgálást.

A másik lényeges paraméter, amelyről tájékoztat, a vér oxigéntelítettsége, ez szintén különböző lehet, mint ahogyan a pulzus is a kor, edzettségi szint függvényében, de valahol a normál, átlagos érték 95% feletti. Ennek nyomon követése bizonyos betegségek idején különösen fontos, mégpedig azok esetében, amelyek befolyással lehetnek a vér oxigénszaturációjára, ilyen például az asztma, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a szívelégtelenség, a tüdőrák, a koronavírus-fertőzés.

A működési elve

A készülék a felhelyezést követően megvilágítja a vért adott hullámhosszúságú fénnyel, egy speciális szenzor révén pedig nyomon követi, hogy milyen mennyiségű fényt képes elnyelni, vagyis az oxigénszaturációt a visszavert fény mértéke alapján határozza meg.

Pulzoximéterek széles választéka

A Rehaker.hu kínálatából vásárolhatunk például GMED gyerek és csecsemő pulzoximétert is, amely alkalmazható 0-12 éves korú gyermekeknél. A készülék tájékoztat az artériás oxigéntelítettségről, illetve a szívfrekvenciáról. Rácsíptethetjük a kicsi ujjára, de akár a lábujjára is. Kis méretéből adódóan bárhová magunkkal vihetjük a praktikus diagnosztikai eszközt.

Ha pedig specifikusabb változatra lenne szükségünk felnőttként, olyan készüléket is választhatunk, amely perfúziós index és riasztás funkcióval is rendelkezik, vagyis képet kaphatunk a véráramlás minőségéről, ami rendkívül értékes adat a kapillárisok keringése kapcsán.

Szervezetünkben minden egyes sejtnek oxigénre van szüksége, amennyiben ez a mennyiség kevesebb az ideálisnál, az kihathat a létfontosságú szervek működésére, ezáltal pedig a testünk alapvető folyamataira. Érdemes rendszeresen tájékozódni a vér oxigénszintje kapcsán, ehhez pedig módot kínálnak a könnyen használható pulzoximéterek.