Nehezen indul a hete? Ne csodálkozzon, brit tudósok szerint ma van az év legdepressziósabb napja!

Nehezen indul a hete? Ne csodálkozzon, brit tudósok szerint ma van az év legdepressziósabb napja!

Fotó: Unsplash/Osman Rana

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Blue Monday – így nevezték el az angolszász országokban január harmadik hétfőjét, amely éppen ma van. De miért éppen ez a legdepressziósabb nap az évben? A Sunday Express cikke szerint több ok tevődik egymásra, padlóra küldve a kedvünket. Ilyenkor döbbenünk rá, hogy az újévi fogadalomként eltervezett diéta nem működik; a bankszámlánk üres a karácsonyi-szilveszteri kiköltekezés után; hideg van és korán sötétedik; és ami a legfontosabb, a következő szabadság vagy hosszú hétvége beláthatatlan távolságban van.

A Szomorú hétfő ötlete először 2005-ben jött elő, miután egy felmérés azt mutatta ki: az emberek az év összes napja közül január harmadik hétfőjén érzik magukat a legboldogtalanabbnak. Egy új, kétezres mintán végzett felmérés is ezt erősítette meg: az emberek alig öt százaléka mondta azt, hogy az évnek ezen szakaszában boldognak érzi magát.

A brit lap jó tanácsokkal is szolgál a mai napra, megjegyezve azt, hogy a súlyos depressziósoknak ez nem elég, ők forduljanak szakemberhez. Szóval mit tehet az, aki csak kevéssé depressziós ezen a szürke januári hétfő reggelen? 

Jussunk a lehető legtöbb természetes fényhez: húzzuk el a függönyöket, és ha szükséges, tisztítsuk meg az ablakokat! Töltsünk annyi időt a szabadban, amennyit csak tudunk. Mozogjunk, mert a fizikai erőkifejtés endorfinokat küld az agyunkba, amitől boldogabbak leszünk. Szedjünk D-vitamint, együnk babot, teljes kiörlésű gabonát vagy zöldségeket, mert ezek segítenek szervezetünkben fenntartani a szerotonin szintet – ez a felelős többek között a kellemes közérzetért. Tartsuk magunkat melegen, igyunk forró italokat – a hideg elősegíti a depressziót.

Címkék: depresszió