Növényi vs. állati fehérje: melyik az egészségesebb a számunkra? (x)

Növényi vs. állati fehérje: melyik az egészségesebb a számunkra? (x)

A legtöbben mire gondolunk a fehérje szó hallatán? Egy ritka, lédús steakre vagy egy ropogós szalonnával telerakott tányérra. Ez a kép azonban manapság egyre inkább megváltozik, ugyanis ezen a képzeletbeli tányéron már inkább tofu, bab vagy quinoa található.

A növényi alapú étrend segíthet megelőzni a krónikus betegségekből eredő halálozások több mint 60%-át, de az emberek még mindig vitatkoznak arról, hogy biztonságos és fenntartható étrend-e.

Mi is az a fehérje valójában?

Nem mennénk vissza Ádámig és Éváig, de azért néhány alap infó szükséges ahhoz, hogy megértsük miért is olyan fontos a fehérje. Ez a makrotápanyag az emberi test minden sejtjének szerves része, döntő szerepet játszik a fejlődésben, illetve olyan testfunkciókhoz is szükséges, mint a véralvadás és a hormontermelés.

Különböző hosszúságú aminosavláncokból áll, és ahhoz, hogy a táplálkozás útján bevitt fehérjéből a szervezetünk testfehérjét állítson elő, 20 különféle aminosavra van szükség. A nem alapvető aminosavak kevésbé fontosak, mert egy kiegyensúlyozott étrend elegendő mennyiséget tartalmaz belőlük. Más a helyzet viszont az alapvető aminosavakkal, ezeket csak külső segítséggel lehet beépíteni a táplálkozásunkba.

Növényi fehérjék a teljes körű egészségért

A növényi alapú fehérjék mindig is léteztek, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy most elérkezett az ő idejük. Ugyanis számtalan bizonyíték létezik már arra, hogy csökkentik a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.

A leghatékonyabb forrásai közé tartozik a tofu, a tempe és az edamame – zsenge zöld babszemek, melyeket főként sushi bárokban szolgálnak fel, de a fagyasztott termékek között is egyre népszerűbb - valamint a magas fehérjetartalmú gabonák, például a quinoa, de a bab, a lencse, a dió és a magvak is ilyenek. A quinoa megfőve például több mint 8 gramm fehérjét tartalmaz, és mind a kilenc aminosav megtalálható benne – beleértve a lizint is, amely ritka a növényekben. Emellett még gazdag más tápanyagokban is, mint például magnéziumban, rostban, vasban és cinkben.

De nem mehetünk el a barna rizs mellett sem említés nélkül, hiszen egy valóságos fehérjebomba. Ezenkívül igazán gazdag rostban, magnéziumban, vasban, szelénben, valamint kiváló B1-, B3-, B6-, E- és K-vitaminforrás, ezért is nélkülözhetetlen.

Miért használjunk növényi fehérjeport?

Még ha nem is követünk vegán vagy vegetáriánus életmódot, akkor is hasznos lehet a növényi fehérjepor beépítése a rutinunkba. A mi javaslatunk a BodySelect Premium Supplements növényi fehérjéi, mivel remek aminosav profillal és kitűnő tápértékkel rendelkeznek. Nagyszerű helyettesítői a tej alapú fehérjéknek, mindenki számára biztosítják a komplex fehérjék bevitelét, és hozzájárulnak az izomtömeg növekedéséhez.

Továbbá azért is érdemes még őket választani, mivel a növényi fehérjék nagyszerű élelmirost forrásnak számítanak. Ráadásul egyáltalán nem jelent problémát megemészteni őket, és az allergiával küzdő személyek is nyugodtan fogyaszthatják.