Szankciókkal sújtott Amerika egy opioid fájdalomcsillapítókkal kereskedő kínait és a vállalatát

Szankciókkal sújtott Amerika egy opioid fájdalomcsillapítókkal kereskedő kínait és a vállalatát

(Fotó: Volodymyr Hryshchenko/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai pénzügyminisztérium kedden szankciókkal sújtott egy fentanillal kereskedő kínait és azt a hongkongi székhelyű vállalatot, amelynek az igazgatója, írja tudósításában az MTI. Tao-tao Csang vegyészt a washingtoni kormányzat azzal vádolja, hogy illegálisan rendszeresen fentanilt szállított az Egyesült Államokba, és az ehhez kapcsolódó pénzügyi tranzakciókat az általa irányított Allyrose Technology nevű vállalaton keresztül bonyolította le. A büntetőintézkedések értelmében mind Csang, mind az Allyrose fellelhető amerikai vagyonát befagyasztják, és amerikai állampolgároknak és cégeknek – szintén szankciók terhe mellett – megtiltják az üzleti kapcsolatot velük.

A fentanil opioid tartalmú szintetikus kábítószer, amelyet kizárólag orvosi kezelés során, erős fájdalmak csillapítására használnak. Szakemberek szerint olcsóbb, de helytelen használat esetén sokkal veszélyesebb a heroinnál. Az Egyesült Államokat sújtó opiátválságban a fentanilnak kiemelkedő szerepe van. Egyedül 2017-ben 28 ezer amerikai halt meg fentanil fogyasztása miatt.

Az Egyesült Államokban komoly, az egész társadalmat érintő problémává duzzadt az elmúlt bő negy évszázadban az opioid/opiát tartalmú fájdalomcsillapítok tömeges használata. Épp egy éve írtunk arról, hogy több mint kétezren – számos állam, megye, város és egyéb testületek, szervezetek – pert indítottak 22, opioidalapú fájdalomcsillapítókat előállító és forgalmazó – nyugati, amerikai – cég ellen, amiért szerintük különféle megtévesztő praktikákkal soha nem látott függőségbe taszították az ország lakosságát.

Hogy mennyire komoly problémára van szó, azt a statisztikák is mutatják: az Egyesült Államok a Föld lakosságának 5 százalékát adja, addig az előállított opiátok 80 százalékát kapkodja be. 1999 óta csaknem félmillió amerikai halt meg orvosok által felírt opioidalapú fájdalomcsillapítók túladagolásában. Az atlantai járványügyi központ, a CDC legfrissebb, 2018-as adatai szerint két éve 67 367 amerikai hunyt el gyógyszertúladagolásban, ebből a fentanilhoz is köthető halálesetek száma 31 335 volt. Az ügyben érintett cégek közben magánalkukkal vették el a gigaper élét, a felek kifárasztása és a sok kis önálló egyezkedéssel történő megosztása hatékonynak bizonyult.

A mostani vonatkozó hírben arról írnak, a legtöbb fentanil Kínából érkezik az Egyesült Államokba. Donald Trump amerikai elnök korábban többször is azzal vádolta meg Kínát, hogy nem tesz semmit a fentanil illegális kereskedelme ellen. A vádat Peking mindahányszor visszautasította. A kedden hozott szankciókkal egyidejűleg Justin Muzinich amerikai pénzügyminiszter-helyettes közleményben szögezte le, hogy „az Egyesült Államok változatlanul elkötelezett, hogy megvédje a sérülékeny amerikai állampolgárokat e halálos kábítószerrel házalóktól”.

A Közel-Keleten tárgyaló Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szintén közleményt adott ki az ügyben. Az amerikai diplomácia vezetője felszólította Pekinget, hogy gyorsítsa fel erőfeszítéseit „vegyiparának szabályozására és a nemzetközi feketepiacon megjelenő szereplők felforgató tevékenységének csökkentésére”. Pompeo leszögezte azt is: az amerikai kormányzat „a továbbiakban is keresi az együttműködést Kínával e fenyegető szállítmányok feltartóztatására”.