Szíriából jött Budapestre, a töltött káposzta lett a kedvence

Szíriából jött Budapestre, a töltött káposzta lett a kedvence

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ami a New Orleans-iaknak a jambalaya, vagy nekünk a bácskai rizses hús, az Nyugat-Afrikában a jollof rizs. Ez a csirkéből készült egytálétel markáns, csípős fogás, amit ha nem tálalnak fel egy baráti összejövetelen, esküvőn vagy épp születésnapon, olyan, mintha semmivel sem várnák a vendégeket. Nem beszélve arról, hogy Nyugat-Afrikában gyakorlatilag háború dúl jollof rizs ügyben, a ghánaiak, a nigériaiak és a Sierra Leone-iak mind maguknak tulajdonítják ezt az ételt. Bárhogy is van, egyetlen dolog biztos az eredetével kapcsolatban: egy Szenegambia (a mai Szenegál és Gambia) területén élő nép főzött először ilyen ételt, a titka pedig a scotch bonnet csilipaprika mellett a curryben rejlik. 

A Közel-Keleten hasonló fogás a bárányhúsos kabseh (al kabsa). Bár ott nincsenek viták a származást illetően, minden településen picit eltérően készítik ezt a laktató fogást, van, ahol csirkéből vagy marhából, és sok változatában más-más fűszer dominál. A lényeg ugyanis mindig ezekben az összetevőkben rejlik: a fahéj, a babérlevél, a szegfűszeg, az egész koriander, a kardamom, a köménymag és a kurkuma teszi izgalmassá a hús és a mellé kínált rizs ízét.  De ami még ennél is fontosabb: ezek az ízek elevenen őrzik magukban egy-egy nép identitását, a megismeréshez, a másik ember megértéséhez elengedhetetlen egy falatka étel. Ám bármennyire is más hagyományt követünk mindannyian a konyhában, a hasonlóság mégis megvan köztünk, elég csak a fent említett ételek esetére gondolni. 

Ne azt keresd, ami elválaszt, hanem ami összeköt! – ennek a gondolatnak a jegyében született meg a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány most indult videós sorozata is, a Facebookon és YouTube-on látható Főzd meg a világot!, amely jóval több mint egy egyszerű főzőműsor. Régóta itt élő és a kerülethez erősen kötődő külföldiek mutatják be jellegzetes nemzeti eledeleiket, miközben mesélnek az életükről és Magyarországra érkezésükről. A hatvanezres kerületben több mint hatezer külföldi él – 2738 európai, 2335 ázsiai, 477 amerikai és 368 afrikai –, a legtöbben egyetemi diákok, de sokan már letelepedtek, és otthonra leltek itt.

A szerelem hozta például Magyarországra a nigériai Edo államból származó Catherine-t, aki 2013-ban érkezett Magyarországra, és itt alapított családot. De karrierje is itt teljesedett ki, 2018-ban a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szerezte meg doktori fokozatát, jelenleg pedig a dunaújvárosi egyetemen tanít. Catherine otthon sokszor készít ugyan jollof rizst, de magyar ételek is asztalra kerülnek, nagy kedvenc náluk a gulyás és a klasszikus zöldségleves, de kislányai kedvéért még kakaós csigát is megtanult sütni. 

A szír származású Haiya Ali kedvence a töltött káposzta, egy öreg nénitől tanulta meg készíteni, mert szerinte akkor lehet valamit jól elkészíteni, ha autentikus forrásból származik a tudás, nem szakácskönyvből. Haiya Damaszkuszban született, diplomata szüleivel több arab országban is élt, majd velük érkezett 2003-ban Budapestre. Itt ismerte meg szír férjét, és ma már ők is otthonukként tekintenek Magyarországra, kislányuk pedig, aki itt született, már tökéletesen beszéli a magyar nyelvet.

Az elfogadás kulcsa a megértésben rejlik – erről is szól a Főzd meg a világot!-sorozat, amelynek további részeiből nemcsak az derül majd ki, hogy milyen az indonéz zöld színű kókuszos palacsinta, a török köfte és a magyar pörkölttől nem is olyan távol álló angol sörös-marhahúsos pite vagy a marokkói citromos-csirkés tazsin, de egy-egy itt otthonra lelt emberi sorsot is megismerhetünk. 

Tabbouleh, ahogy Haiya Ali készíti 
Hozzávalók:
2-3 (nagy) csomag petrezselyem
1 csokor menta
2 nagy evőkanál apró szemű bulgur
2 szár zöldhagyma
1 paradicsom
citrom, lime
Az apró szemű bulgurt negyedórára beáztatjuk citromlébe és dupla mennyiségű vízbe. A petrezselyem zöldjét, a mentaleveleket, a zöldhagyma szárat és a paradicsomot egészen apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a lecsöpögtetett bulgurhoz. Megsózzuk, belecsavarjuk egy fél citrom és egy fél lime levét, és meglocsoljuk olívaolajjal.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/48. számában jelent meg november 27-én.