Több száz tortát megsütöttek, mire kialakult a nyertes recept

Több száz tortát megsütöttek, mire kialakult a nyertes recept

Az ország cukormentes tortája 2020-ban, a Szentivánéji álom (Fotó: jokenyer.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Amikor kiderült, hogy mi nyertünk a Magyarország Cukormentes Tortája megmérettetésén, sokan kérdezték, hogyan kerül egy cukrászversenyre egy pékség. Ez nem olyan meglepő, hiszen Solymáron már évek óta működik cukrászüzemünk, amely ugyanolyan elveket követ, mint a pilisszentiváni péküzem, vagyis hogy adalék- és színezőanyag-mentes, azaz kizárólag természetes anyagokat használunk termékeinkben – mondja Ludwig Klára, a győztes tortát készítő Jókenyér pékmestere és tulajdonosa.

Soha nem indultak még ilyen versenyen, sem pékségként, sem cukrászatként. Abban, hogy a mostani, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által meghirdetett versenyen elindultak, a legnagyobb szerepe Dienes Andrea pilisszentiváni cukrászmesternek van, akivel már nagyon régóta jó kapcsolatban állnak.

– Ő keresett meg: Klári, mondta, minden cukrászmester álma, hogy ő süthesse az ország tortáját! Nem próbáljuk meg együtt? Én már tudom, mit szeretnék alkotni – meséli a pékmester. – Miután gyakorlatilag ugyanazt a szakmai filozófiát valljuk, örömmel fogadtam az együttműködést, így tavaly ősszel már együtt gondolkodtunk tovább: milyen alapanyagból, milyen formában, milyen tortát kreáljunk. Mindez persze elmondva egyszerűnek tűnik, de nem az. Hiszen a folyamat a következő: megbeszéltük, megsütöttük, megkóstoltuk. És ez folyt hónapokon keresztül, több száz tortát sütöttünk.

Igazából egy komplett csapat dolgozott a tortán – magyarázza a nehézségeket Ludwig Klára.

A tulajdonos kiemeli, Andrea volt az ötletgazda, a lényeges dolgok megálmodója, a kísérletekhez a szakmai tudást és hátteret cukrászüzemük vezetője, Kiss Tamás és cukrászkollégáik nyújtották. Ő maga pedig lelkesen segítette a munkát, ragaszkodva ahhoz, hogy lehetőleg természetes alapanyagokat használjanak a tortakészítés során.

– Miután a kiírás szerint cukormentes tortáról volt szó – ami igazából hozzáadott cukor nélkülit jelent, hiszen a gyümölcsben is van cukor –, valamivel pótolni kellett a cukrot, így mi eritritet, egy cukorhelyettesítőt használtunk. Külön kihívást jelentett, hogy tartani kellett a csökkentett szénhidrát- és kalóriaértéket. A tortánk alapja a meggy volt, ehhez igazítottuk a többi összetevőt, hogy megfelelő legyen az állaga és az ízharmónia. Így került például meglepő módon zabpehely a tortánkba.

De haladjunk sorban: a torta tésztája céklás-almás piskóta, mandula- és zabliszttel. Erre jön az órákig főzött meggyzseléréteg eritrittel édesítve, majd egy zabpelyhes réteg, amelyben zabpehelyből készült italt kevertek fehércsokival. Erre rakták rá a tejszínnel és joghurttal készült meggyhabot, a tortát végül fehércsoki-réteg zárja le, amelyet liofilizált – azaz fagyasztva szárított – meggyel díszítettek. Így sikerült egy nem túlzottan édes, könnyű tortát készíteni.

A név kiválasztására akkor került sor, amikor kész volt a torta. Miután a Jókenyér péküzem és Dienes Andrea is pilisszentiváni, logikus, hogy a település nevének valamilyen formában szerepelnie kell benne. Másrészt Pilisszentivánon jelentős esemény a nyári Napforduló Fesztivál, így lett végül Szentivánéji álom a torta neve.

– A verseny több fordulóban zajlott – meséli Ludwig Klára. – Első körben a zsűri a több száz pályázó közül kiválasztotta a legjobb ötöt. A második fordulóban már a zsűri előtt kellett megsütni a tortát.

A torta augusztus 19. óta kapható a pékség bolthálózatában. A recept pedig nem titkos, egyelőre a cukrász-ipartestületi tagok kapják meg, január elsejétől pedig bárki hozzájuthat, így akár otthon is elkészíthető lesz a díjnyertes torta.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/33. számában jelent meg augusztus 14-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/33. számban? Itt megnézheti!