A választókörzetek eltörlését javasolja az MSZP, a Párbeszéd és az LMP, hogy bárhol lehessen szavazni

A választókörzetek eltörlését javasolja az MSZP, a Párbeszéd és az LMP, hogy bárhol lehessen szavazni

Előválasztás Szombathelyen (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közös sajtótájékoztatót tartott kedd délután a Széll Kálmán téren az MSZP, a Párbeszéd és az LMP, amelyben egy hárompontos javaslatot mutattak be az előválasztás második fordulójára. Három technikai módosítást tartanak szükségesnek a Karácsony Gergelyt támogató pártok. 

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke mindenekelőtt megköszönte mindenkinek az előválasztás első fordulóján való részvételt. Az első forduló néhány órán belül véget ér – mondta –, ugyanakkor azt tapasztalták, hogy óriási igény van az online szavazásra. Azért, hogy még többen vegyenek részt – az eddigi tervek szerint – október 4-én kezdődő második fordulón, a három párt azt javasolja szövetségeseinek, hogy a második fordulóban ne kelljen sorban állnia az internetes szavazás előtt azoknak, akik már az első forduló előtt regisztráltak és az online azonosítási folyamaton is túl vannak. Szerinte így akár meg is lehetne duplázni az online választók számát.

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az első forduló során nagyon nagy aktivitást mutattak a választók, és ez a lendület a második fordulóban is fennmaradhat. Ezért azt javasolják, hogy az előválasztás második fordulóját október 9. és 16. között tartsák meg, az eredeti október 4. és 10. közötti időpont helyett. Ez egy szombattól szombatig terjedő időszak lenne, vagyis két hétvége is benne van, amikor az embereknek több lehetőségük van részt venni az előválasztásban.

Arról egyébként már lehetett hallani híreket, hogy az ellenzéki pártok mérlegelik, hogy az előválasztás második fordulója ne az eredeti tervek szerint, október 4-én (vagyis jövő hétfőn), hanem egy héttel később, október 11-én kezdődjön. A miniszterelnök-jelöltek első fordulós eredménye után ugyanis még több időre lehet szükség a második körös szavazólapok legyártásához és kiszállításához az ország több száz pontjára.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese ismertette a harmadik javaslatot, miszerint a második fordulóban az egész ország legyen egyetlen nagy választókerület. – Mindegy tehát, hogy kinek hol van az állandó bejelentett lakcíme, bármelyik sátorban szavazhat – fogalmazott a politikus. Az első fordulóban sok nehézséget okozott ugyanis az, hogy mindenki csak a lakóhelye szerinti választókerületben adhatta le a voksát, és a miniszterelnök-jelöltre se lehetett máshol szavazni. Ez főleg a vidéki állandó lakcímmel rendelkező, de a fővárosban élő fiataloknak okozott gondot. 

Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, a három párt javaslatainak az Országos Előválasztási Bizottságban is teljes támogatást kell kapniuk a másik három párttól, a Momentumtól, a Jobbiktól és a DK-tól.

Mint ismert, a második fordulóban már csak az első fordulóban legtöbb szavazatot kapott három miniszterelnök-jelöltre lehet majd szavazni. Hacsak valamelyikük nem szerzett az első fordulóban abszolút többséget, ebben az esetben nem lesz újabb voksolás. Az Azonnali.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy egy lényegében már eldöntött intézkedést is javasolt a három párt: Hajdú Gergő, az előválasztás technikai lebonyolításáért felelős aHang civil szervezet kampányigazgatója az RTL Híradónak ugyanis azt mondta, hogy a második fordulóra az egész ország egyetlen nagy választókerületnek fog számítani, bárhol le lehet adni a szavazatot.