Egyelőre nem döntött a visszalépésről Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter

Egyelőre nem döntött a visszalépésről Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely Hódmezővásárhelyen 

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az előválasztás második fordulójában a közös indulásban már megállapodott Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, azt azonban még nem döntötték el, hogy melyikük legyen a miniszterelnök-jelölt és ki a helyettese. Egyelőre a programokra koncentrálnak és azt is szeretnék, ha mindkettőjük neve szerepelhetne majd a szavazólapon.

Nagyon fontos és előremutató egyeztetést folytattak Márki-Zay Péterrel – így kommentálta Karácsony Gergely hétfő délután Hódmezővásárhelyen a kettejük tárgyalását. – Azért kezdtünk el beszélgetni, hogy a közös ellenfelünket le tudjuk győzni, ez nem kérdés, hogy Orbán Viktor – mondta. Szavai szerint olyan politikai ajánlatot kell adniuk, ami mind a balközép- mind a jobbközép gondolkodású emberek számára elfogadható és persze azoknak is, akik egyik politikai táborhoz sem tartoznak, csak szeretnének egy tisztességes országban élni.

– Mivel mindketten jobban szeretjük a hazánkat, mint a hatalmat, ezért elsősorban arról beszélgettünk ma, hogy mi az a közös ajánlat, amit meg kell fogalmazunk Magyarország változást akaró polgárai számára – mondta. Elhatározták ugyanis, hogy az előválasztási és parlamenti kampányt, majd a kormányázást is megosztják, ám azt még nem döntötték el, hogy kettejük közül „ki lesz az egyenlőbb”.

Van azonban néhány dolog, ami szavai szerint egyértelmű: úgy fognak indulni az előválasztáson, mint egy politikai szövetség két egyenrangú fele és szeretnék, ha mindkettőjük neve szerepelne majd a szavazólapon egymás mellett, „mint egy egységes politikai ajánlatot tevő két miniszterelnök-jelölt”. A kormányzást is közösen tervezik, az egyikük miniszterelnök lesz, a másikuk a kormány második embere, miniszterelnök-helyettes.

Karácsony Gergely elmondása szerint abban is megállapodtak, hogy egy közös minimumprogramot alakítanak ki és a kormányzásuk főbb pilléreit egyeztetik a következő 24 órában. – Elhatároztuk, hogy ketten együtt fogunk küzdeni, de hogy közülünk ki lesz, aki Magyarország miniszterelnöke lesz, ezt még nem döntöttük el – fogalmazott.

Márki-Zay Péter szavai szerint megértették, hogy csak együtt tudnak előválasztást és választást nyerni. Részletkérdésnek nevezte, hogy melyikük lesz a miniszterelnök és melyikük a helyettese, hiszen a program a fontos.

Megállapodtak abban, hogy Hadházy Ákos fogja az elszámoltatást vezetni és a 2010 előtti időszakot is fogja vizsgálni. Azt is itt említette, hogy a családtámogatások rendszerét megtartják, ahogy a nemzetpolitikát is az egyik legfontosabb kérdésnek nevezte. Illetve abban is megállapodtak, hogy konszenzus nélkül nem lesznek döntések a leendő kormányukban.

A két politikusnak a rövid sajtónyilatkozatuk után nem lehetett kérdéseket feltenni.

A Civil Választási Bizottság elnöke szerint nem kerülhet egymás mellé a szavazólapon Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter neve. Magyar György erről az ATV-nek beszélt. Azt is elmondta, hogy mikor kell véglegesíteni a szavazólapokat. „Technikailag szerdáig kell leadni a nyomdába ezeket a lapokat, hogy aztán megfelelően elkészülhessenek és el is juttathassák őket a megfelelő helyre” – fogalmazott.

Dobrev Klára szintén az ATV-ben „kicsit zavaros javaslatnak” nevezte a közös szavazólapi szereplést. Szerinte ezt nem gondolták még teljesen végig, ugyanis az előválasztás második fordulójában végül egy jelöltet fognak választani. Szerinte nem lehet megtenni a szavazókkal, hogy ne tudják, pontosan kire is szavaznak. 

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közös sajtótájékoztatóját itt tekinthetik meg.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.