Eldőlt: Külön indul Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter

Eldőlt: Külön indul Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely Hódmezővásárhelyen egyeztettek az előválasztás második fordulójáról 2021. október 4-én (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Külön indulunk a második fordulóban, de mindketten elkötelezettek vagyunk az ellenzéki egység megőrzése és megerősítése mellett – ezt közölte szerdán este Karácsony Gergely, miután Márki-Zay Péterrel tárgyalt. A döntést a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter stábjából is megerősítették.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter szerdán órákon keresztül tárgyaltak. Az egyeztetés után a főpolgármester a Facebookon úgy fogalmazott: „elmondtam pénteken, elmondtam szombaton, vasárnap, hétfőn, kedden és szerda este is Márki-Zay Péternek: Magyarország újraegyesítésének programjához, a szociális és zöld fordulathoz hívok szövetségeseket”. Mint közölte, hatalomtechnikai alkudozások, egymásnak ellentmondó közvélemény-kutatások nem számítanak akkor, amikor Magyarország jövője a tét.

Karácsony Gergely szavai szerit bár ő soha nem kérte, „Márki-Zay Péter hónapok óta azt hangoztatja, visszalép a javamra az előválasztás második fordulójában”. A főpolgármester közlése szerint ugyanakkor a választás előtti utolsó pillanatban ennek pont az ellenkezőjére jutott. Döntését természetesen tiszteletben tartja.

– Ennek nyomán külön indulunk a második fordulóban, de mindketten elkötelezettek vagyunk az ellenzéki egység megőrzése és megerősítése mellett – zárta bejegyzését.

Márki-Zay Péter stábjából a lapunknak megerősítették az információt.

 

Márki-Zay Péter késő este a Magyar Hangnak azt mondta: a közvélemény-kutatások, a közösségi- és személyes kampányrendezvények alapján az egyetlen jó döntése, hogy nem lép vissza. Az adatok ugyanis arról győzték meg, hogy Karácsony Gergely még a támogatásával sem tudja legyőzni Dobrev Klárát majd Orbán Viktort, ugyanakkor neki még úgy is van esélye szerinte, ha külön-külön indulnak.

Emlékezetes, Márki-Zay Péter korábban azzal magyarázta, hogy ő visszalép, mert nem akarja, hogy a lelkén száradjon, ha Dobrev Klára lesz a közös jelölt. Kérdésünkre, hogy ezek után kinek a lelkén szárad, ha a DK-s politikus lesz a befutó, úgy válaszolt: mindkettőjükén, vagyis övén és Karácsony Gergelyén is. Ugyanakkor kitartott amellett, hogy neki van esélye vele szemben.

Az MMM vezetője azt is elmondta, hogy ő továbbra is fenntartja miniszterelnök-helyettesi ajánlatát Karácsony Gergelynek, ha végül Márki-Zay-kormány alakul jövő tavasszal.

Ismert, az előválasztás első fordulója óta zajlik az egyeztetés Karácsony Gergely és a meglepetésre harmadik helyet behúzó Márki-Zay Péter között. Mindkét politikusnak ugyanis az az érdeke, hogy ne Dobrev Klára legyen a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, mert egyikük szerint sem lehet vele legyőzni Orbán Viktort.

Az egyeztetések eleinte konstruktívnak tűntek, abban már múlt pénteken megegyeztek, hogy valamelyikük visszalép a másik javára. A következő napokban arról beszéltek, hogy együtt akarnak indulni, sőt, már az is felmerült, hogy egy később kormányban miniszterelnök és miniszterelnök-jelölt lennének. Karácsony Gergely már vasárnap egyértelművé tette, hogy ő nem lép vissza, Márki-Zay Péter akkor még azt mondta, hogy amennyiben szövetségese ebből hiúsági kérdést csinál, akkor „az utolsó pillanatban ő félrerántja a kormányt”.

Hétfőn aztán megjelent a Medián mérése, amely szerint Márki-Zay Péternek nagyobb esélye lenne legyőzni Dobrev Klárát. Ezt követte a Závecz kutatása is, ugyanezzel az eredménnyel. Ezek után már a hódmezővásárhelyi politikus arról beszélt, hogy a trendek szerint ő erősödik és eleve, szerinte neki lenne nagyobb esélye majd jövő tavasszal Orbán Viktor ellen, hiszen ő tudja bevonzani a bizonytalanokat. Ennek betetőzése volt a szerda esti tárgyalásuk, ahol eldőlt, hogy mégsem együtt indulnak, hanem külön-külön.

Vagyis úgy tűnik, az előválasztás második fordulójában három név közül lehet majd választani: Dobrev Klára, Karácsony Gergely vagy Márki-Zay Péter.