Előválasztás: Már zajlik a szavazatok összeszámolása

Előválasztás: Már zajlik a szavazatok összeszámolása

Számolják a 2021. évi előválasztáson leadott szavazatokat (Fotó: Országos Előválasztási Iroda)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk folyamatosan frissül!

Márki-Zay Péter: Mögcsináltuk!
Budapesten „Megcsináltuk”, Hódmezővásárhelyen pedig „Mögcsináltuk” címmel tart eredményvárót Márki-Zay Péter.

Jakab Péter: A nép nem betiltható!
Köszönöm mindenkinek, aki szavazott, és köszönöm mindenkinek, aki meg is számolja – írta a Facebookon Jakab Péter. Úgy fogalmazott, hogy a rezsim megpróbálta ellehetetleníteni az előválasztást, de ünnep lett belőle. – A demokrácia ünnepe. A nép nem betiltható! – közölte.

Fekete-Győr András: Köszönjük, hogy éltetek a demokrácia adta jogotokkal!
Köszönjük, hogy éltetek a demokrácia adta jogotokkal! Köszönjük, hogy volt türelmetek kivárni a sort akár személyesen, akár online! És köszönjük, hogy ilyen nagy részvétellel ilyen nagy felhatalmazást adtok mind a 106 közös képviselőjelöltünknek, mind pedig a majdani közös miniszterelnökjelöltünknek! – ezt Fekete-Győr András írta a Facebookon. Azzal zárta, hogy izgalommal várják a végeredményeket.

Karácsony Gergely: A legnagyobb köszönet a szervezőknek jár!
Az előválasztás nem jöhetett volna létre azok nélkül a bátor és lelkes aktivisták nélkül, akik részt vettek a lebonyolításban. Ez a 8000 ember szabadidejét áldozta fel azért, hogy közreműködjön az első országos előválasztásban – ezzel köszönte meg a munkájukat Karácsony Gergely. Mint írta, az első két nap nehézségei után sem adták fel, a sátraknál az időjárási viszontagságok ellenére segítették a választópolgárokat, vagy éppen egy zsúfolt teremben intézték az online azonosítást. – Bátran állítom, történelmi esemény ez az ország számára, amelynek a szervezők és persze az a több mint 600 ezer szavazó a hőse, akivel elindult a változás – tette hozzá.

Már számolják Magyarország első országos előválasztásán leadott szavazatokat – derül ki az Országos Előválasztási Iroda szerdai tájékoztatásából. Mint írták, a számlálóbiztosokat reggel kilenc órától az első egy órában betanították és ezt követően indul meg maga a számlálás.

– A számlálóbiztosok választókerületenként haladnak a számolással. A megyei számlálók megyénként párhuzamosan, az alacsonyabb sorszámú választókerületektől a magasabbak felé haladnak. Amikor egy választókerület valamennyi urnája megszámolásra került, akkor az Országos Előválasztási Bizottság megállapítja a választókerületben született eredményt.

Az első eredményekre kora délután lehet számítani. A végeredményeket az Országos Előválasztási Bizottság valamely tagja az előválasztás hivatalos Facebook-oldalán egy élő videóban fogja bejelenteni. A bejelentést követően minden egyes választókerület eredményéről Facebook-poszt is készül.

A szervezők szerdán közölték: összesen közel 634 ezren szavaztak az előválasztáson.

 

Ki nyerheti a miniszterelnök-jelölti előválasztást?

Míg az egyéni választókerületekben szerdán véglegesen eldől, kik indulhatnak majd a Fidesz jelöltjeivel szemben, Orbán Viktor kihívójáról még csak első körös döntés születik. Az öt jelölt – Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Jakab Péter, Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter – közül az első három legtöbb szavazatot kapó jut tovább az előválasztás második körébe. Pontosabban csak az, aki legalább 15 százalékot elért a mostani fordulóban. 

Bár egyelőre nem lehet tudni a végeredményt, a háttérinformációk szerint a legtöbben Dobrev Klára győzelmével számolnak. Ez azt is jelentheti, hogy Karácsony Gergely másodikként futhat be. Úgy tűnik, hogy Márki-Zay Péter kisebb meglepetésre a harmadik helyet szerezheti meg, bár az kérdéses, hogy el tudja-e érni a már emlegetett 15 százalékos limitet. Az eredményekre egyébként leginkább az előválasztást lebonyolító aktivisták benyomásaiból lehet következtetni, miután a legtöbb szavazósátorban nem igazán lehetett megoldani a voksolást anélkül, hogy a szervezők lássák, kire szavazott.