Belemenősebb volt a második előválasztási vita, Karácsony Gergely kiállt Tóth Csaba mögül

Belemenősebb volt a második előválasztási vita, Karácsony Gergely kiállt Tóth Csaba mögül

Fotó: Végh László/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olykor igencsak éles vitát hozott az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek második összecsapása. Az RTL Klubon zajló péntek esti vitán Karácsony Gergely közölte, hogy kiáll Tóth Csaba mögül, már inkább Hadházy Ákosra szavazna. Mindegyik jelölt megtartaná a határkerítést, többségük benne lenne, hogy roma jelölt is legyen befutó helyen az ellenzéki listán. Dobrev Klára kitartott a feles alkotmányozás mellett. Mindenki szavazásra buzdította a még nem voksolókat. 

A vitán azok a miniszterelnök-jelöltek vettek részt, akiknek sikerült összegyűjteniük a szükséges 20 ezer aláírást: Dobrev Klára (Demokratikus Koalíció), Fekete-Győr András (Momentum), Jakab Péter (Jobbik), Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP) és Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom). Rábai Balázs volt a moderátor.

Járványkezelés: mit tenne, ha Ön lenne a miniszterelnök?

Az elmúlt másfél év járványkezelése volt a legfőbb ok, hogy az indulás mellett döntöttem – mondta Dobrev Klára. Szerinte felháborító, hogy  a járványt is saját gazdagodására használta a kormány. 

Karácson Gergely azzal kezdte, hogy mit tett a főváros a járványkezelésben. Felevenítette, hogy elsőként vezette be a maszkviselést a tömegközeledésben. A riporteri közbevetésre, hogy nem kellene-e most is ez, úgy válaszolt, hogy ők készen állnak rá, de a kormánynak kellene dönteni, mert zárt térben kötelező maszkhasználat is kellene hozzá. 

Ha nem a feleslegesen beszerzett lélegeztetőgépekből akart volna gazdagodni Szijjártó és köre, hanem mondjuk tesztekből, akkor nem nálunk lett volna a második legtöbb áldozat – mondta Márki-Zay Péter. Hozzátéve: tesztelés és kontaktkutatás kellene.

Mindenkit az oltás felvételére kell buzdítani, de kötelezővé tenni nem lehet – mondta Jakab Péter. Heti egy ingyenes tesztet kellene biztosítani mindenkinek.

Korlátozások bevezetését nem támogatom. Ha korlátozni szeretnénk a mozgást, azoknál lehet, akik nem oltatták be magukat – mondta Fekete-Győr András.

Dobrev Klára arról beszélt, hogy a járvány gazdasági hatásait is kellett volna kezelni.

Fekete-Győr András arról beszélt, hogy például pénzt lehetne adni az embereknek, akik beoltatják magukat. A vadászati kiállítás árából nyolcszázezer állampolgárt lehetne százezer forinttal támogatni az oltásért – tette hozzá.

Márki-Zay Péter hozzátette, hogy az ellenzéknek is van hiányossága, hogy nem tudják a magyarok, hogy nálunk van a második legtöbb halálos áldozat, nem jutott el hozzájuk a híre.

 

 

Karácsony Gergely azt emelte ki, az emberek nem bíznak a kormányban, ezért sem oltatják be magukat.

Jakab Péter szerint Orbán bedobta a gyeplőt a gazdaság terén. Számtalan cég ment tönkre, de nem Mészáros Lőrinc. Azt mondja, létre kell hozni a munkahelyvédelmi alapot, az álláskeresési támogatást pedig 3-ról 9 hónapra kell növelni.

Hatékony vezetés versus koalíciós viták

Több településen is gondok vannak az együttműködéssel, például Egerben, Szekszárdon, Tatabányán – vezette fel Rábai Balázs.

Karácsony Gergely szerint a főváros bizonyította, hogy tudnak konszenzust teremteni.

Fekete-Győr Andrásé az első odaszólás Dobrev Klárának, utalva a Gyurcsány-kormány koalíciós vitáira és szakadására. – Az új generáció mást képvisel: zöld kormányzás, finn iskolarendszer – tette hozzá.

Dobrev Klára erre azt felelte: 12 év Orbán-kormányzás után megrögzött koalíció-párti. Olyan, mint egy család: a veszekedések nem kell, hogy szakítani kell. – Sok ezer önkormányzatot, civil szervezetet, 10 millió polgárt kell egyben tartani, a koalíció erről is szól – fogalmazott.

Márki-Zay Péter: a DK 16 százalékos támogatásával nem lehet kormányt váltani. Más kérdés, hogy hogyan lehet hatpárti koalícióval kormányozni. Korábbi vállalatvezetői tapasztalataira hivatkozva szakértői kormány létrehozását tartja szükségesnek. – Ha olyan lett volna a hatékonyságom, nagyon gyorsan kitettek volna a vállalattól – fogalmazott.

Jakab Péter vállalna-e szerepet egy Dobrev-kormányban? Nem pozíciót osztunk, de mindenki támogatja az előválasztás győztesét – válaszolta Jakab. – Egységes, de sokszínű lesz a koalíciós kormányzás – mondta. Hat pártnál ha egy eltévelyedik, a többi visszahúzza. Stabil. kiszámítható és demokratikus egy ilyen rendszer – tette hozzá.

Fekete-Győr András felhozta az őszödi beszéd évfordulóját. Szerinte a Fidesz aljas módon próbálja kifordítani a történéseket, de Dobrev Klára ezzel a háttérrel kevésbé tudja legyőzni Orbánt, mint akik itt állunk – mondta Dobrevnek.

Egyszerű helyzetben vagyok, mert nem te döntöd el, hogy ki lesz a miniszterelnök-jelölt, hanem az emberek. Én azt látom, hogy az emberek nagyon bölcsen fognak dönteni – válaszolta Dobrev Klára. Hozzátette: az országot járva azt látja, elképesztő, hogy az embereket mennyire nem érdekli, ami történt, hanem hogy mi fog történni velük egy év múlva. Erre kell választ adnunk.

Fekete-Győr arra buzdított, hogy azért mindenki az új generáció jelöltjére szavazzon.

Olyan kormányzás kell, ami túlmutat az elmúlt 12 év leváltásán – mondta Karácsony. Bármelyikünk jobb miniszterelnök lenne, mint Orbán Viktor, de az ország újraegyesítése kell legyen a program.

 

Márki-Zay: pártfüggetlen civillel könnyebb együttműködni. Nem látom, hogy a 2010 előtti kormányra ki akarna szavazni. Egyetértek Andrással abban, hogy nem ezt az időszakot kell visszahozni, ezért konszenzusos jelöltek kellenek, akik képesek a vidékiek, a bizonytalanok megszólítására is.

Dobrev Klára: Senki nem tudja visszahozni a 2010 előtti kormányzást, mert nincs időgépünk. A mostani problémáink nem ugyanazok, mint akkor, nekünk a 2022-2024-es problémákra kell választ találni – fogalmazott.

Hol lenne a Miniszterelnöki Hivatal? – kérdezi a műsorvezető.

Fekete-Győr András azt mondja, korrupcióellenes ügyészség lenne a Karmelita kolostorban.

Jakab: A miniszterelnök menjen az emberek közé, mindegy, hogy hol van, Dobrevnek tetszik az ötlet.

A másik álláspont – Jakab Péteré és Karácsony Gergelyé – szerint aki szolgálni akarja az embereket nem föntről, a Várból kell lenéznie, hanem az emberek közé kell mennie.

A melegek jogai: ki mit tenne az elfogadott törvénnyel?

A mi szavazóink azt várják, hogy új európai országot építsünk, jogegyenlőséggel. El kell törölni a Fidesz és a Jobbik által elfogadott homofóbtörvényt, lehetővé kell tenni az azonos neműek házasságukat és örökbe fogadásukat – mondta Fekete-Győr András.

Jakab Péter úgy válaszolt, hogy konzervatív álláspontot képvisel. A férfi és nő közötti házasságot támogatja, és örökbefogadás esetén is azt, hogy apa- és anya modell legyen.

Márki-Zay Péter szerint az egyház szabályozza az egyházi házasság szabályait, az állam pedig az államét.

Egy gyereknek egy érdeke van, hogy szerető családban nőjön fel – mondta Dobrev Klára. Szerinte ő nem csak mondja, hanem tettekkel is bizonyítja ezt, utalva az általuk beadott uniós javaslatra. 

Karácsony Gergely: én voltam az első politikus, aki kitűzte a szivárvány zászlót, még Zuglóban és én mondtam az első polgármester, aki beszédet mondott Pride-on. Elmondtam, hogy a szexuális vonzalom miatti támadás minden ember ellen támadás, hiszen bárki lehet következő – fogalmazott.

Fekete-Győr ismét DK-t támadta: felidézte, hogy a DK Szeged-Csanád 2-es választókerületében azt a jobbikos Tóth Pétert támogatja, aki genetikai hulladék, libberális söpredéknek nevezte a homoszexuálisokat. Az előválasztás arról is szól, hogy ilyen embereket nem támogatunk – szúrt oda Dobrevnek.

Dobrev Klára erre azt mondta, nem jó irány, hogy feljelentgetünk. Vannak olyan momentumosok, akik vállalhatatlan mondatokat mondtak korábban. – Ne úgy versenyezzünk egymással, hogy megpróbáljuk kizárni egymást, hanem győzzük le egymást. Higgyünk abban, hogy meg tudjuk győzni az embereket – fogalmazott a DK jelöltje.

Karácsony Gergely kiállt Tóth Csaba mögül

Karácsony Gergely azt mondta, eljött az a fájdalmas pillanat, amikor felidézzük a viselt dolgokat: a 16. kerületi momentumos jelöltről kiderült, hogy devizakárosultakon nyerészkedett, a DK jelöltje offshore vállalkozásban érdekelt, és perrel fenyegette az ezt feltáró újságírót, az ózdi jelölt kart lendít, Zuglóban Tóth Csabát indítja az MSZP. – Ez egy fájdalmas dolog, de jobb, hogy most derül ki, mint később – mondta Karácsony. – Én Zuglóban már biztosan nem Tóth Csabára szavaznék az újonnan kiderült telekügy miatt – jelentette be.

Jakab Péter úgy válaszolt, hogy a változás és fejlődés fontos, aki ma a Jobbikban van, vállalta, hogy midenféle szélsőséggel szakít. Ózdi jelöltünk elmondta, mi van a képen, hiszek neki – mondta.

Márki Zay Péter szerint minél több információ kell hogy legyen a jelöltekről és nézzünk szembe a múltbeli hibákkal. Csak egy megtisztult ellenzék lesz képes legyőzni a Fideszt – tette hozzá.

Ami itt történik, egyszerűen egy politikai verseny és vita, nem kell megijedni tőle – üzent Dobrev az esetleg aggódó nézőknek.

Fekete-Győr András kérdésére hozzátette Karácsony, hogy zuglóiként most már Hadházyra szavazna. De az általa említettek személyekre nem szavazna.

Dobrev Klára kitartott amellett, hogy székesfehérvári jelöltjük tagadja az offshore-vádat. Tóth Csaba támogatását fenntartja, de hangsúlyozta, hogy támogatták az ügy kivizsgálását.

Szociálpolitika: a 13. havi nyugdíjat kifizetik a választás előtt. Megtartanák?

Karácsony Gergely: Kell a 13. havi nyugdíj, de ennél több kell, hiszen a Fidesz-kormányok alatt elinflálódott a nyugdíj, sokkal több pénzt kellene visszafizetni ezért a nyugdíjasoknak, vissza kell térni a régi nyugdíjszámítási módszerre.

Dobrev Klára szerint GDP-arányosan mi költünk a legkevesebbet a nyugdíjra az Európai Unióban, ezért vissza kell vezetni a svájci indexálást, de a 13. havi nyugdíj is kell.

Márki-Zay szerint tisztes nyugdíj, fix szabályokkal, rugalmas nyugdíjba vonulás kell, mint nyugaton.

Jakab Péter szintén megtartaná a 13. nyugdíjat, megjegyezve: Orbánék háromezer milliárd forintnyi magánnyugdíjpénzt vettek el, ez is visszajár.

Fekete-Győr András szerint kell az indexálás, kell a 13. havi nyugdíj, de kell másokat is támogatni.

Dobrev Klára pedig hozzátette: kétezer milliárd forint van a költségvetésben, ami eltűnik. Ezért a legnagyobb átcsoportosításra készül, például a Paksra, Fudanra, közmédiára szánt pénzeket a pedagógusokra, nyugdíjasokra költené.

Nehéz felelős ígéreteket tenni, mert a kormány a padlás kisöprésére készül – mondta Márki-Zay.

Segély helyett munka, ezt megtartaná Jakab Péter? A közmunkásbért legalább a létminimum szintjére kell emelni, de képzés is kell, hogy mielőbb ki tudjanak törni belőle. Nettó 200 ezerre kellene felzárkóztatni a minimálbért, de úgy, hogy a vállalkozók ne rokkanjanak bele. A multik 15 millió forintot kaptak minden munkahelyre, a magyar kisvállalkozók mit tudnának ebből tenni – tette fel a költői kérdést Jakab Péter.

Kezdjük a bérek megemelésével, legalább a szlovák szintre – mondta Karácsony. Az alapjövedelem távolabbi lépés. Létminimum alatt senki sem élhet. És nem tud mindenki dolgozni, amit nem ismer el az állam, azt is meg kell fizetni az államnak (otthoni gondozás például)

Fekete-Győr András szerint nem jó megrekedni a minimálbér szintjén. A kezdő tanári fizetéseket nettó 245 ezerre, az ápolóknál az orvosi béremelés 60 százalékáig kell felemelni – mondta a legfontosabb lépéseket sorolva.

Márki-Zay Péter: ígéretcunami van a béremelésekről. – A pozitív spirálhoz az kell, hogy beinduljon a gazdaság és nem fordítva, tehát nem a béremelésekkel indul be a spirál – javította ki Karácsony Gergelyt. A közmunka esetében nem szabad felemelni a bért a minimálbért, mert akkor nem lehet a közmunkásokat átterelni az elsődleges munkaerőpiacra.

CSOK, lakhatás, támogatások

Dobrev Klára szerint a családok kilencven százaléka nem tudta felvenni a CSOK-ot. Neki az a célja, hogy azok is fel tudják venni, akik nem hitelképesek. Az a legnagyobb probléma, hogy a nem hitelképeseknek nem jár segítség – fogalmazott.

Fekete-Győr András szerint a kormány megfeledkezik kb. 504 ezer gyermekét egyedül nevelő szülőről, ezért nekik is részesülniük kellene a támogatásokban. A GYED maximumát a minimálbér kétszeresére emelnék.

Jakab Péter szerint a CSOK a jelenlegi formájában azért nem tölti be feladatát, mert beárazza a piac, beépül az árakba. Ezért kell egy állami bérlakás-program, amin keresztül könnyebben lehetne tulajdont bevezetni. A CSOK-ot meg kell tartani, de szabályozni kell, hogy ne épüljön be az árakba.

Márki-Zayból előbújt a közgazdász. Mint mondta, a piac mindig beárazza a támogatásokat. A CSOK-ot bővíteni kell és kiterjeszteni a rászorulókra is. Emellett szükség van bérlakásprogramra is.

A Jakab-kormányra Márki-Zay polgármesterként is számíthat – reagált Jakab Péter.

Nagyon alacsony a bérlakások aránya. Energiahatékonyságilag nagyon rossz állapotban vannak a magyar lakások. Ezek felújítása rendkívül sok munkahelyet teremtene.

A romák helyzete

Ez a kormány szándékosan tartja nyomorban ezeket az embereket, ezért is vittem egy zsák krumplit a miniszterelnöknek – mondta Jakab Péter. A telepen élőknek is munkát kell adni – tette hozzá. A korábbi vitatott kijelentéseire nem reagált. Azt mondta, ilyen iskolában tanított.

A közös programban benne van, hogy az oktatásra sokkal többet kell költeni – mondta Dobrev Klára. A gyerekek nagyobb részét 2-4. évfolyamban elveszítjük. A pedagógusok bérét kel növelni, 2-3-szor többet keressen, aki mélyszegénységben élőket tanít.

Sok szép szám és ígéret van, de nézzük a tényeket – mondta Márki-Zay Péter. Majd a hódmezővásárhelyi programokat sorolta. Jelentsük ki közösen, hogy a listán három roma embert legalább helyzetbe fogunk hozni.

Jakab Péter: – Nem vagyok a kvóták híve. Azt sem tudjuk, ki a cigány, ki nem az.

Dobrev Klára, Fekete-Győr András és Karácsony Gergely is támogathatónak tartotta. 

Márki-Zay Péter szerint kvótát statisztikák alapján lehet kialakítani, illetve önbevallás alapján, lenne cigány jelöltje is.

Fekete-Győr András a szociális helyzettel kapcsolatban azt mondta, ragadós a padló, kétszáz év kell egy családnak a felzárkózáshoz. – Tekintsünk partnerként a civilekre, a norvég alap pénzeit fogadjuk el és használjuk fel – fogalmazott, hozzátéve: 16-ról 18 évre kell felhozni a tankötelezettséget.

Karácsony Gergely szerint nagyon sok ember él nyomorban, cigányok és nem csak cigányok. – Kizárólag az oktatással lehet kijönni a mélyszegénységből – mondta.

Márki-Zay Péter szerint rossz példák voltak az elmúlt tíz és az azt megelőző húsz évben. – Az Orbán-kormányoknak egyetlen cigányt sikerült felzárkóznia, az Farkas Flórián – fogalmazott.

Rezsicsökkentés

A rezsicsökkentést valaki megfizeti, nálunk a nagy cégek, ezzel kevésbé lett versenyképes a magyar gazdaság – mondta Márki-Zay. A mai rezsicsökkentést nem lehetne eltörölni, de a piaci ár korábban sokszor kedvezőbb is lett volna az embereknek.

Fekete-Győr András: Rezsit csökkenteni kétféleképpen lehet. Ahogy a Fidesz tette, valamint a hatékonyság növelésén, és a fogyasztás csökkentésén. Évi 100 ezer lakás energetikai korszerűsítése és lakossági napelemrendszert építeni a házakra.

Panelfelújítás kellene – mondta Jakab Péter. Szerinte a kormány rezsicsökkentése szemfényvesztés volt.

Ne vegyük át a Fidesz terminológiáját. Rezsicsökkentés nem történt,. a magyarok jelentős rész energiaszegénységben szenved. Kellene rezsimimimum, utána pedig sávosan kellene meghatározni – mondta Dobrev Klára.

Karácsony Gergely szerint a fogyasztás csökkentéséhez kellene segíteni az embereket, erre uniós pénz is lenne, csak az Orbán-kormány nem akarta. A kisfogyasztóknak csökkenteni kellene az árakat, de uszodafűtést nem normális támogatni.

Karácsony Gergely szerint az energiafogyasztás csökkentését kell segíteni, van erre uniós támogatás is, csak nem kértük. Differenciálni is kell.

Paks 2

Karácsony Gergely szerint ez a beruházás a hazaárulás kategóriájába esik. Nem az atomenergiával van baja, hanem az orosz technológiával.

Fekete Győr András szerint Paks 2 nem épülhet meg, persze ismerni kellene a szerződéseket is. Atomenergia helyett a zöld energiát, megújuló energiát támogatja.

Jakab Péter szerint akkor lehetünk bátrak, ha tudjuk, Paks nélkül mi történne. A villamos energia felét ma Paks adja. A Paks 2 szerződés titkosítását fel kell oldani és meg kell nézni, mi van benne. De Paks nem kiváltható 2035-ig.

Márki-Zay Péter szerint az energiatakarékosság fokozása a legfontosabb.

Bevándorlás és a határvédelem: mit tennének a kerítéssel, kiket engednének be?

Jakab Péter semmilyen szinten nem támogatja a bevándorlást, az önálló határőrséget viszont igen. A magyar munkaerő védelmében pedig bevezetnék a magyar kvóta intézményét. – A Mol, egy részben állami cég közel kétezer török vendégmunkást foglalkoztat állami támogatással. Ez nem követendő. Legalább 90 százalékban magyar munkavállalót kellene alkalmazni – fogalmazott.

Van egy EU-s kötelezettségünk, amennyiben az EU úgy dönt, hazánknak is kell befogadni menekülteket, ahogy az Orbán-kormány is csinálta. Erősebb Frontex, uniós hadsereg és titkosszolgálati együttműködés kellene. Megvédenénk hazánk határait, erre a kerítés megfelelő, maradna, de elvárom, hogy humánusan álljunk hozzá a háború elől menekülőkhöz – mondta Fekete-Győr András.

Kerítés marad, de a Fidesz által befogadott bűnöző migránsokat ki kell adni – mondta Márki-Zay Péter.

Mélységesen egyetértek Már-Zay Péterrel, a határkerítés is marad, itt senki sem akarja az illegális bevándorlást támogatni – mondta Dobrev.

Haza kellene csábítani a külföldre vándorolt magyar munkavállalókat – értettek egyet a jelöltek.

Hosszú távon nemzeti tragédiává válik az agyelszívás – mondta Karácsony. Ehhez olyan ország kell, ahova érdemes hazajönni, nincs acsarkodás és béke van.

Feles alkotmányozás

Dobrev Klára itt visszatért az alkotmányozáshoz, akár egyszerű többséggel is. Ebben éles vita van, főleg Karácsony Gergellyel. Karácsony Gergely azt mondta, hogy humbug, amiről Dobrev beszél. Nincs ma Magyarországon olyan jogász, már Vörös Imre sem hiszi ezt, hogy egyszerű többséggel jogállami módon el lehetne törölni kétharmados törvényeket, vagy el lehetne mozdítani a kétharmaddal megválasztott közjogi tisztségviselőket – mondta.

Fekete-Győr azt mondta itt, egykori bírókból, ügyészekből álló csapattal dolgozták ki, hogyan bontható le az Orbán-rendszer.

Jakab Péter szerint ez a rendszer csak az erőből ért. A pártállam kiépítése zajlik most is, ami nem fér össze a Fidesz alkotmányával sem.

Márki-Zay Péter megjegyezte: én hangsúlyoztam leginkább az elszámolását Polt Péter leváltása, sajtópiac felszabadítása az alapja a változásnak. A fő kérdés, hogy a választók kinek hiszik el az elszámoltatás ígéretét. Hódmezővásárhelyen van elszámoltatás, Lázár János már 22 millió forintot fizetett vissza egy kastélyért – jegyezte meg a hódmezővásárhelyi polgármester.

Egyperces kortesbeszédek

Le kell bontanunk Orbán rendszerét, különben ő fog győzni – hangsúlyozta az utolsó egyperces kortesbeszédében Dobrev Klára. „A demokratikus európai kormányt akarók többen vannak. Biztos, hogy lesz váltás, de nem fogunk tudni kormányozni, ha gyengék leszünk. Igenis le kell bontani Orbán rendszerét, ehhez bátorságra, erőre és szakszerűségre van szükség. Mindez megvan” – mondta magáról.

Új arcok, új lendület, új megoldások kellenek, ezért csináljuk az előválasztást – érvelt maga mellett Fekete-Győr András. – Menjetek el szavazni, nehogy két héttel később elégedetlenek legyetek az eredménnyel – kérte. Nélkülünk nincs kormányváltás, viszont velünk van rendszerváltás – hangsúlyozta.

„A szüleim azt mondták, azért kell rendszerváltás, hogy legyen szabadság és jólét. De nincs se szabadság, se jólét. Nekünk kell megteremteni. Azért fogok össze bárkivel. Önök ezt kérték, nekem önök a munkaadóim. Ahhoz kérek felhatalmazást, hogy kihívhassam és legyőzhessem azt az embert, aki saját bevallása szerint még húsz évig itt ülne. Üljön húsz évet, a Csillagban – mondta Jakab Péter. Bűn többé nem marad büntetlenül, ha én nyerek – zárta beszédét.

Képzeljenek ide egy 6. jelöltet, Orbán Viktort – kezdte Karácsony Gergely. –Ki az, aki képes legyőzni Orbánt, erre gondoljanak. Fontos, hogy az előválasztás a bizonytalanok ügye is legyen – hangsúlyozta. Hozzátette. közös nevezőjük szeretne lenni azoknak, akik jövő áprilisban szeretnék legyőzni Orbánt.

Az összefogás megszületett, de hiteles jelöltek kell győzzenek. Van még négy napjuk, hogy a hiteles jelöltekre szavazzanak. Elszámoltatás, szakértői kormány és az elmúlt harminc évet lezáró rendszerváltás kell – hangsúlyozta Márki-Zay Péter.

Ezzel véget ért a vita, Rábai Balázs műsorvezető bejelentette, hogy most közvéleménykutatás készül a vitáról.

A vita szabályai

A nettó 85 perces adásidőből 70 percet egyenlő arányban (fejenként 14 perc) osztották el a résztvevők között. Mindenki idejét folyamatosan mérték. Ezt a jelöltek, a műsorvezetők és a nézők is követni tudták. A résztvevők maguk döntötték el, hogy melyik kérdésre milyen hosszan reagáltak. A 14 percen túl a műsor végén minden jelöltnek további egy perc állt rendelkezésre, hogy kortesbeszédet tartson. A műsor moderátora Rábai Balázs volt.

Az első előválasztási vitára az ATV-n került sor, tudósításunkat itt olvashatja róla.