Feljelentést tesz az ellenzék az előválasztási rendszert ért hackertámadás miatt

Feljelentést tesz az ellenzék az előválasztási rendszert ért hackertámadás miatt

Az előválasztáson szavazók a budapesti Flórián téren 2021. szeptember 20-án (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzék még ezen a héten feljelentést tesz a rendőrségen ismeretlen tettes ellen az előválasztási rendszert ért hackertámadás miatt – tudta meg a Magyar Hang Bedő Dávid momentumos politikustól. Tájékoztatása szerint az elmúlt két napban megvizsgálták a rendszert és egyértelműen arra jutottak, hogy külső támadás okozta a technikai problémákat. A beavatkozás állítása szerint Kínából indult, egyelőre csak ezt a forrást sikerült azonosítani.

– Ma már nem érte támadás a rendszert, a leállás előtt leadott szavazatok pedig kivétel nélkül megvannak – fogalmazott Bedő Dávid, aki szerint hétfőn már – néhány pár perces leállástól eltekintve – rendben működött a választási felület.

Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke lapunknak elmondta, hogy a procedúra végéig nem tesznek közzé részvételi adatokat, mert ezzel szerinte befolyásolnák a választók aktivitását. Ennek megfelelően majd csak a voksolás végén, azaz jövő hét kedden derül ki, hányan vettek részt az előválasztáson. – Ha azt mondanánk, hogy nagyon sokan szavaztak már, akkor sokan gondolhatnák azt, rájuk már nincs is szükség. Ugyanígy ha a napi adatok elmaradnának a várttól, akkor ez öngerjesztő folyamatként szintén távol tarthatná a kormánykritikus voksolókat – mondta.

Az ügyvéd szerint a hétvégi események összerántották az ellenzéki tábort, azóta ugyanis sokkal többen jelentkeznek, hogy segítsék az összefogást. – Csak azért is megmutatjuk, hogy nem lehet minket megfélemlíteni – fogalmazott.

Az ATV híradójának hétfő esti összeállítása szerint napközben a sátraknál sem ment mindig folyékonyan a voksolás. Több helyen is percekre leállt a rendszer, ilyenkor az újraindítással együtt negyed órába telt, hogy folytatódhasson a voksolás. Így járt Dobrev Klára is, amikor szavazni ment. A DK miniszterelnök-jelöltje előtt már csak egy család állt a sorban, amikor gondok támadtak a szavazórendszerrel. Végül neki is sikerült szavaznia. „Vasárnap ötkor kezdtük el tesztelni az új rendszert, ami már egy teljesen új architectúrában épült meg, és egy új háttérrendszerrel együtt” – mondta az ATV-nek Bedő. Hozzátette: vasárnap este hétkor és kilenckor tömeges tesztelést is végeztek az összes EVK-ban, „és azt láttuk, hogy minden működött”.

Mint arról lapunk is beszámolt, alig két órával azután, hogy szombaton elindult az első magyarországi ellenzéki előválasztás, a rendszer le is állt. A szervezők először azt közölték, hogy a túl sok szavazó miatt bővíteni kell a technikai hátteret, néhány órával később azonban már támadásról beszéltek. Hétfőn reggel is voltak még problémák a rendszerrel, de 10 óra óta már rendben folyik az online és a személyes szavazás is. 

A hétvégi leállás miatt az Országos Előválasztási Bizottság úgy döntött, hogy meghosszabbítják az előválasztás időtartamát szeptember 28-án keddig. Így az eredeti tervek szerint továbbra is kilenc napig tart az előválasztás (amelynek a miniszterelnök-jelöltek esetében második fordulója is lesz).