Karácsony Gergely bejelentette: visszalép

Karácsony Gergely bejelentette: visszalép

Karácsony Gergely bejelenti visszalépését Márki-Zay részére az előválasztás második fordulója előtt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszalépett az előválasztás második fordulójától Karácsony Gergely, mégpedig Márki-Zay Péter javára – ezt közösen jelentették be pénteken délelőtt. Az is kiderült ezzel együtt, hogy a következő Országgyűlésbe nem fog beülni, még ha nyer is az ellenzék, hanem marad Budapest élén főpolgármesterként. A hódmezővásárhelyi politikus történelmi pillanatról beszélt.

– Némi mérlegelés után, de jó szívvel jelentem be önöknek, hogy a miniszterelnök-jelölti kampányomat befejezem – közölte Karácsony Gergely péntek délelőtti rendkívüli sajtótájékoztatóján. Egyúttal jelezte, a mögötte állókat arra kéri, hogy Márki-Zay Pétert támogassák.

Karácsony Gergely könnyűnek nevezte a döntést egyrészt azért, mert nem az vezette a kampányban, hogy a hatalmat megszerezze. Ő eleve azzal indult, hogy a háta közepére kívánja a jelöltséget, vagyis unortodox jelöltnek nevezte magát. Beszélt ugyanakkor arról is, hogy miért volt nehéz a döntés, miért gondolta korábban, hogy talpon kell maradnia. Itt elsőként említette, hogy az előválasztás első fordulójában 170 ezer ember megtisztelte a bizalmával és több párt is támogatta. Azért is nehéz a döntés a szavai szerint, mert egy olyan jobbközép politikust fog támogatni, akivel még vitáik is vannak. 

Karácsony Gergely – mint mondta – egy szociáldemokrata és zöld programban hisz, erről talán nem beszélt eleget. Egyúttal kétségtelennek nevezte, hogy vannak vitái Márki-Zay Péterrel abban, hogy milyen lépésekre van szükség. De ezeknek a akkor lesz létjogosultsága, ha le tudják váltani az Orbán-kormányt, anélkül a hajukra kenhetik. A politikus alig várja már azokat a vitákat, amelyeket a választási győzelem után a szakpolitikáról folytathatnak majd. – Ha ezt nem lépem meg, akkor Orbán Viktor marad és a közöttünk lévő politikai viták jelentősége elszáll a levegőbe – fogalmazott, hozzátéve, hogy akik bíztak benne, bízzanak benne most is, hogy a közös ügyet szolgálja a visszalépésével. Szavai szerint a „hazánk olyan helyzetben van, hogy aki nem hoz áldozatot, az nem hazafi”.

Kitért arra is, hogy elkötelezettek mindketten az ellenzéki egység mellett és Dobrev Klárát is nagyon tisztelik. Majd megismételte, hogy a változáshoz túl kell lépni azon a versengésen, amelyet a Fidesz úgy próbál beállítani, hogy Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc harca zajlik.

– Hiszek abban, hogy Márki-Zay Péter tudja egységesíteni az ellenzéket – fogalmazott. Azért tudja ezt, mert megállapodtak: az erkölcsi elvek feladása nélkül kész képviselni azt a szociáldemokrata programot is, amit letett az asztalra.

Az elmúlt napok eseményei Karácsony Gergely szerint sokaknak úgy tűnhetett, hogy úgy viselkednek, mint a tipikus politikusok. Majd arról beszélt, hogy Magyarországnak államférfiakra és államnőkre van szüksége, akik túllépnek a politikai hatalmi játszmákon. Ő pedig szeretne felnőni ehhez és mindenki támogatását kéri, hogy Márki-Zay Péter is azzá váljon.

A bejelentés után Márki-Zay Péter történelmi pillanatról beszélt és háláját fejezte ki Karácsony Gergelynek az államférfiúi döntésért. Az elmúlt napok eseményeiről hangsúlyozta, hogy nem volt játék, valójában arról szólt, hogy európai lesz-e Magyarország vagy elsüllyed a mocsárban, kelet felé veszi-e az irányt, egy korrupt diktatúrává válik-e. – Államférfiként mindketten az egyetlen helyes döntést hoztuk meg – mondta, hozzátéve, hogy bal- és jobboldali embereket együtt képviselve szövetségként mennek előre. Egyúttal bejelentette: belép a 99 Mozgalomba.

A megállapodásuk – szavai szerint – úriemberek összefogása az ország érdekében. Ők nem adnak és kapnak pozíciókat, hanem megegyeznek közös értékekben és jelezte, hogy Karácsony Gergely programját mostantól ő is képviseli.

A hódmezővásárhelyi politikus beszélt arról is, hogy Karácsony Gergely kapott megkeresést a DK felől is, egy Dobrev-kormányban pedig bármilyen pozíciót megígérhetnek neki. Karácsony Gergely ugyanakkor bebizonyította, hogy nem mutyiban gondolkozik, nem pozíciókat kér. – Mi együtt nem kevesebben, hanem sokkal többen vagyunk – fogalmazott, hozzátéve, hogy ehhez kell Dobrev Klára támogatása is. Ő ugyanis az első fordulóban a legsikeresebb eredményt nyújtotta. Ám mindketten pontosan tudják, ahogy meggyőződésük szerint Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc is tudja, hogy Dobrev Klárával nem fognak tudni 3 millió embert maguk mögé állítani Orbán Viktorral szemben. Ezzel szemben ő egy hétgyerekes keresztény ember, akire – mint mondta – még a fideszesek is leszavaznak. – Orbán Viktornak csak akkor van esélye hatalomban maradni, ha Dobrev Klára lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje – tette egyértelművé.

Joggal kérdezik, hogy ki vagyok én – mondta saját magáról, hiszen párttámogatás nélkül, „egyszerű civilként” áll most az emberek előtt. Felidézte, hogy 3,5 évvel ezelőtt egy hosszas vívódás után egy hasonlóan súlyos döntést hozott, amikor elvállalta a hódmezővásárhelyi jelöltséget. Ott akkor megtörtént a csoda, Hódmezővásárhely „felszabadult”. Márki-Zay Péter ezért arra biztatta a szocialista pártot, a Párbeszédet és az LMP-t, hogy miután a Momentum már beállt mögé, ők is csatlakozzanak hozzájuk. Emellett a Jobbik és a DK szavazóit is arra kérte, hogy szavazzanak rá. Felvetette azt is, hogy reményei szerint a Fidesz nem fog embereket buszoztatni hogy Dobrev Klárára voksoljanak.

Szeretné felkészíteni az embereket, hogy mi fog történni: a következő egy hétben lesznek Karácsony Gergelyhez hasonló hős hazafiak, de naiv vagy megvett emberek sorra fognak riogatni. – Leszek én minden – vázolta, hozzátéve, hogy hihetetlen támadásoknak lesz kitéve, elsősorban balról.

Arra a kérdésre, hogy nem fulladt-e a bohózatba az egész folyamat, Karácsony Gergely úgy felelt: ha nem így kerestek volna jelöltet, akkor nem lett volna lehetőség arra, hogy Márki-Zay Péter induljon. Azt is egyértelművé tette, hogy Márki-Zay Péternek kell lennie a miniszterelnöknek a teljes következő ciklusban, ő pedig kitölti főpolgármesteri mandátumát. Sőt, jelen pillanatban arra sem lát okot arra, hogy 2024-ben miért ne lenne újra főpolgármester-jelölt.

 

Karácsony Gergely a döntését már bejelentette az Országos Előválasztási Bizottságnak, vagyis már nem változik a helyzet. A mögötte álló pártokat is tájékoztatta, ők ezt elfogadták, bár azt nem állítja, hogy jó szívvel. Az LMP  és az MSZP már be is jelentette, hogy nem támogatják Márki-Zayt. Az LMP ezt azzal indokolta, hogy ők egy zöld jelöltet szerettek volna, és Karácsony Gergely visszalépésével ez a lehetőség megszűnt. Az MSZP annyit írt, hogy álláspontjuk változatlan, „az előválasztáson sikeresen szereplő miniszterelnök-jelöltet támogatjuk a 2022-es országgyűlési választáson”.

Márki-Zay Péter ugyancsak kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Jobbik tagjainak nem szabad beszállni a kampányba, ezt pedig a vezetés rendelte el.