Még jól is jött az ellenzéki képviselő-jelölteknek, hogy a Fidesz összegyurcsányozta őket

Még jól is jött az ellenzéki képviselő-jelölteknek, hogy a Fidesz összegyurcsányozta őket

Ellenzékieket összegyurcsányozó hirdetések

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz propagandistái a múlt csütörtök és péntek közötti késő éjszaka lezárult ellenzéki előválasztás első fordulója után néhány órával mind a 106 egyéni körzethez külön-külön legyártottak egy online hirdetést, ami pártállástól függetlenül megpróbálja alaposan összegyurcsányozni az összes győztes jelöltet. Minden kép egyforma. Pontosabban: félig egyforma. A hamisított fotók egyik oldalán az adott körzet győztes ellenzéki jelöltje van, a másikon pedig Gyurcsány Ferenc, természetesen a jelöltnél valamivel nagyobb méretűre szerkesztve, hogy – mint azt az erről elsőként beszámoló Telex hangsúlyozta – ezzel is sugallják a Fidesz legfőbb üzenetét: Gyurcsány a domináns, valójában minden ellenzékinek ő a főnöke. Megkérdeztünk két érintettet, mit szólnak ők és politikai közösségük az újabb lejáratásukra indított kampányhoz. 

Jámbor András Budapest 6. választókerületében a Szikra Mozgalom, a Párbeszéd és az MSZP támogatásával 3626 szavazattal 41,58 százalékot elérve nyerte meg az előválasztást. Mint a Magyar Hangnak elmondta, nehéz szituációban nyertek, rengeteg erőforrást beletöltve, most az a feladatuk, hogy eljuttassák a választókhoz az üzenetet: ők a közös jelöltek. 

– És ebben most kaptunk egy nagyon nagy segítséget a Fidesztől. Mert elég sok pénzből hirdetik azt a választókerületeinkben, hogy mi vagyunk a közös jelöltek. Ami, látva a költéseket, eljut minden választópolgárhoz – mondta Jámbor. 

Éppen ezért nem terveznek fellépni az összegyurcsányozás ellen, nem gondolkoztak azon, hogy jogi lépéseket tegyenek. Mert ezt egy alapvetően gyerekes kampánynak tartják. Hogy mennyire működhet ez a fajta lejáratás a fideszes oldalon, arról Jámbor András azt mondta, a saját választókerületében az emberekkel folytatott beszélgetések alapján úgy látja, nem az fogja az egyéni jelölt szavazati preferenciát meghatározni, hogy a Fidesz milyen hazugságokat terjeszt róluk.

A fideszes pártpropaganda rendszeresen alkalmazza ezt a technikát, amikor olyan szereplő(ke)t szerkesztenek egy fényképre, akik alkalmasint soha nem találkoztak a fotón látható személlyel. Jámbor például soha nem szerepelt olyan fotón, amin ő és Gyurcsány Ferenc is látható, legfeljebb újságíróként. 

A képviselő-jelölt azt, hogy róla milyen valótlanságokat állítanak, jobban el tudja viselni, mint azt, amikor arról hazudoznak, hogy milyen helyzetben van a magyar egészségügy, egy tűzoltó, egy rendőr, egy szociális munkás mennyi pénzért dolgozik és milyen körülmények között. – Nem akarok foglalkozni azzal, hogy a Fidesz politikai osztálya mit hazudozik. A fő probléma, a fő hazaárulás az, ami az állami szektorban történik a dolgozókkal – tette hozzá. 

Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom országos elnökségi tagja, ő Budapest 3. választókerületében 5381 szavazattal 45,98 százalékot elérve nyerte meg az előválasztás első fordulóját. Lapunknak elmondta, látszik, hogy a Fidesznek már csak ez a stratégiája maradt, nem nagyon vártak mást tőlük az elmúlt hónapokban. A Fidesz elindította a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! petíciót, most ezt, mindebből az látszik, hogy zavarja őket az előválasztás intézménye. Nem véletlen - tette hozzá Hajnal -, hogy már az ellenzéki előválasztás lezárulta utáni első éjszaka elkészítették a plakátokat. 

– De ezzel megkönnyítették az ellenzéki jelöltek dolgát, ebben Jámbor Andráshoz csatlakoznék. Ő írta ki a FB-oldalára: nem kell nyilvánosan meghirdetnünk, hogy mi nyertük az előválasztást, ezt megteszi helyettünk a Fidesz – mondta. 

Hajnal úgy véli, ha az ellenzéki szavazó lát egy ilyen plakátot, akkor nem az jut az eszébe, hogy pfuj, itt van Gyurcsány embere, hanem az, hogy jól van, őt jelölte ki ellenfélnek a Fidesz saját maga is. És persze nyilván az ellenzéki választók is őt választották meg. – Szóval ez nekünk inkább jól esik, hogy a Fidesznek csak ennyi van a tarsolyában. Ez legyen a legnagyobb támadás, ami ér bennünket – tette hozzá. 

Hajnal Miklós úgy véli, egy bizonyos ponton túl az ilyen kampányok abszolút kontraproduktívak tudnak lenni. Az ilyen mértékű lebutítása és túltolása ennek a kampánynak az szerinte inkább káros, mint hasznos a Fidesznek. Arra, hogy a Fidesz a plakátjain olyan képeket közöl, amelyek a valóságban nem léteznek, számítottak az ellenzéki jelöltek. Ez ráadásul nem az első alkalom, évek óta kell szembesülniük hasonlókkal. – Most az látjuk, – mondta Hajnal – hogy a Fidesznél ugyanazokat a finkelsteini módszereket alkalmazzák, amiket már korábban is próbálgattak. Érdemi program és tartalmi javaslatok híján ezek maradtak, ezeket próbálják csúcsra járatni. Ha ennyi van a Fidesz tarsolyában a következő félévben is – tette hozzá – akkor van oka az ellenzéknek az optimizmusra.