Karácsony Gergely: Nem visszalépek, hanem előre

Karácsony Gergely: Nem visszalépek, hanem előre

Karácsony Gergely rendkívüli sajtónyilatkozatot tesz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Habár az elmúlt másfél napban két közvélemény-kutatás is azt az eredményt hozta, hogy Márki-Zay Péter esélyesebb legyőzni az előválasztáson Dobrev Klárát, Karácsony Gergely szerda délutáni rendkívüli sajtótájékoztatóján egyértelművé tette: nem lép vissza a javára.

– Nem visszalépek, hanem előre. Beszéljünk arról, hogy mit jelent az, hogy előre – ezzel kezdte hétfő délutáni rendkívüli bejelentését Karácsony Gergely. Ez alatt azt érti, hogy újra kell egyesíteni Magyarországot, ezzel a vízióval érkezett az előválasztási kampányba és ezt szeretné képviselni az előválasztás második fordulójában.

Az előválasztás második fordulójába hárman jutottak tovább és mindhármukat jobb jelöltnek tartja Orbán Viktornál. Szavai szerint bárki győz, ő támogatni fogja, de van közöttük vita, mégpedig érdemi vita. Ez pedig a Magyarország újraegyesítése. Magyarország újraegyesítéséhez pedig két dolog kell: béke és igazság – mondta.

A béke alatt azt érti, hogy a politikát ki kell húzni a polgárháborús hangulatból. – Igenis túl kell lépni – mondjuk ki őszintén – az Orbán-Gyurcsány vetélkedés korszakán – fogalmazott. Hozzátette: túl kell lenni azon a korszakon, amikor megkérdőjelezik az emberek egymás nemzeti hovatartozását, amikor a politika arról szól, hogyan hergeljük egymás ellen a választókat. A feladat kimenekíteni az országot ebből a hideg polgárháborúból. Dobrev Klára pedig szerinte nem érzi kellően ennek a súlyát. 

A béke mellett az újraegyesítéshez szükséges az is, hogy a társadalmi igazságosságot szolgáló rend alakuljon ki. A demokrácia ugyanis – mint mondta – csak ott tud stabil gyökereket verni, ahol a hétköznapi élet is, az egészségügy, az oktatás, az emberek igazságérzetét szolgálja. Nemcsak egyszerűen helyre kell állítani a demokráciát, hanem egy új típusú szociáldemokráciát kell létrehozni. Ebben pedig van vitája Márki-Zay Péter „barátjával” is, például amikor a hódmezővásárhelyi polgármester megvédi a Fidesz családi adópolitikáját, amikor úgy fogalmaz, hogy „mi leszünk a Fidesz, amely nem lop”.

Ezzel együtt – szögezte le – nyitott arra, hogy szövetségeket építsenek akár az előválasztás előtt, akár az előválasztás után. Azt hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem ő kezdett el a visszalépésekről beszélni, ő mindig is jelezte, hogy mi a politikája és azt kívánja képviselni. Szívesen ad garanciát bárkinek, akár a jobbközép oldalról érkező politikusoknak, választóknak is, hogy az általa vezetett kormány néhány nagyon fontos ügyben az ő politikai értékrendjüket is képviselni fogja. Kiáll amellett, hogy nem lehet jogfosztani a határon túli magyarokat, hogy a baloldali kormányok hibás nemzetpolitikája helyett mást folytassanak és legyen elszámoltatás. Ezekre garanciát is tud adni, arra ugyanakkor nem tud garanciát adni, hogy ne a saját politikáját képviselje.

Karácsony Gergely kitért az elmúlt másfél napban nyilvánosságra került közvélemény-kutatásokra is, amelyek azt mutatták, hogy Márki-Zay Péternek nagyobb esélye van legyőzni Dobrev Klárát az előválasztáson. Szavai szerint ő tudja, hogyan kell ezeket értelmezni és kezelni, de nem szeretne kiselőadást tartani arról, hogy „kétszáz fő részmintájából milyen következtetéseket lehet levonni szemben közel 700 ezer ember szavazatával szemben”. Azért nem teszi, mert a politika erkölcsi és politikai kérdés és nem matek.

– A pillanat uralása a Fidesz politikája, hogy a közvélemény-kutatásokból olvassuk ki, hogy mi a helyes és helytelen, az a Fidesz politikája – fogalmazott, hozzátéve, hogy a néhány százaléknyi különbség szerinte semmit nem jelent. – Nem visszalépek, hanem előre – fogalmazott ismét. Nagyon szívesen egyeztet bárkivel, nyitott bármilyen garanciát megadni, hogy a következő, általa vezetett kormány miként képviseli majd azoknak az érdekeit is, akik nem rá szavaztak. Ugyanakkor békét és igazságot egyik jelölt programja sem garantál, Magyarország legfontosabb ügyére nincs válasza egyik miniszterelnök-jelölt társának sem. Ezért ezt a víziót képviselni fogja az előválasztás második fordulójában „ha lesz szövetségesem, akkor még több erővel, ha nem lesz, akkor még több lelkesedéssel”.

Az a veszély nem fenyeget szerinte, hogy az ellenzék nem lenne egységes, hiszen a győztest mindenki támogatni fogja, de a kormányváltás értelmét szerinte az általa képviselt program adja meg. Elmondása szerint ez nem hatalom kérdése, ez nem egó kérdése, az ellenzéknek víziót kell kínálnia a választóknak.

Karácsony Gergely sajtónyilatkozata után kérdéseket nem lehetett feltenni. Márki-Zay Péter rendkívüli sajtónyilatkozattal reagált, melyben arról beszélt, hogy nem lép vissza, és várja Karácsony Gergelyt este hatra a megbeszélt találkozójukra.

Napok óta egyeztet Karácsony Gergely Márki-Zay Péterrel, hogy melyikük lépjen vissza az előválasztás második fordulója előtt. Kedden és szerdán egy Medián- és egy Závecz-felmérés is kijött, mindkettőnél az jött ki, hogy Márki-Zay Péter esélyesebb Dobrev Klára ellen.