LMP: Akár kétharmada is lehet az ellenzéknek

LMP: Akár kétharmada is lehet az ellenzéknek

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke (Fotó: Schmuck Erzsébet / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egész előválasztás egy fantasztikus eredmény – értékelt a Magyar Hang megkeresésére Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke. Felidézte: amikor a múlt évben a hat párt együtt kezdett el dolgozni, „sok buktató és bizonytalanság volt”, hiszen korábban országos előválasztást nem bonyolítottak. Úgy vélte, az, hogy a második fordulóban az elsőnél is többen mentek el szavazni, jelzi, hogy az emberek egyre inkább kormányváltást akarnak, így akár kétharmada is lehet az ellenzéknek jövő tavasszal.

Elmondta, az előttük álló időszakban kell kidolgozni, pontosan mi legyen a kormányprogram, ezt majd a miniszterelnök-jelölttel közösen kell megtenni. Kérdésünkre, hogy az utóbbi időszak feszültségei után is együtt tud-e maradni a hat párt, úgy válaszolt: senki sem gondolta, hogy nem lesznek nehézségek, ahogy azt sem, hogy nem lesznek majd feszültségek a miniszterelnök-jelöltek között. Schmuck Erzsébet ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: mindkét jelölt deklarálta, hogy be fog állni a végső győztes mögé.

Miután jelen állás szerint Márki-Zay Péter győzelme a valószínűbb, lapunk azt is megkérdezte, sajnálja-e az LMP, hogy nem őt támogatták. – Nem is tudtunk volna beállni Márki-Zay Péter mögé, ugyanis kongresszusi hatáskörben lehet erről dönteni, és egy kongresszust fizikailag sem tudtunk volna összehívni – mondta Schmuck Erzsébet. Hozzátette: azt deklarálták, bárki nyer, őt fogják támogatni teljes mellszélességgel.

Végül arról is kérdeztük az LMP társelnökét, támogatnák-e - akár saját listás helyeik átadásával is - , hogy Márki-Zay Péter saját frakciót alakítson az Új Világ Néppárton keresztül. A politikus válasza szerint erre még nem kaptak megkeresést, de saját listás helyeikről nehezen tudna nyilatkozni. „Mi a kisebb pártok közé tartozunk, a célunk, hogy az LMP-nek legyenek frakciója” - fogalmazott.