Már tárgyal Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter

Már tárgyal Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter

Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely Hódmezővásárhelyen (Fotó: Gulyás Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkezdődtek az egyeztetések a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójáról Márki-Zay Péter, valamint Karácsony Gergely között. A tárgyalás jelenleg egy hódmezővásárhelyi étteremben zajlik, majd várhatóan a polgármesteri hivatalban folytatódik. A két politikus délután tart majd közös sajtótájékoztatót, az eseményről a Magyar Hang is tudósít.

Márki-Zay Péter egyébként ma már találkozott Botka Lászlóval, Szeged polgármesterével is. 

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter abban már múlt héten megegyeztek, hogy közösen indulnak miniszterelnök- és miniszterelnök-helyettes-jelöltként, mert reményiek szerint így van a legnagyobb esélyük legyőzni Dobrev Klárát. Abban ugyanis egyetértenek, hogy a Demokratikus Koalíció politikusa nem tudná megverni Orbán Viktort jövő tavasszal.

A legfontosabb kérdés azonban még nem dőlt el: melyikük lép vissza a másik a javára.

Karácsony Gergely azzal kampányol, hogy tudja: ő képes legyőzni Orbán Viktor. Ráadásul szerinte ha hátra is lépne, szavazói egy része Dobrev Klárára szavazna, vagyis egy ilyen lépés nem Márki-Zay Péter győzelmi esélyeit növelné. Márki-Zay Péter ugyanakkor azzal érvel, hogy a bizonytalanokat ő tudja megszólítani, márpedig a jövő tavaszi országgyűlési választáson rájuk szüksége van az ellenzéknek a győzelemhez.

Vasárnap mindkét politikus kampányrendezvényt tartott, Karácsony Gergely egy fővárosi hajón, míg Márki-Zay Péter a Fővám térre hívta szimpatizánsait. Itt Karácsony Gergely már egyértelművé tette, hogy ő nem visszalép, hanem előre és felajánlotta az alkotmányozásért felelős miniszterelnök-helyettesi posztot leendő kormányában szövetségesének. Márki-Zay Péter ismét azt hangsúlyozta, hogy ő az alkalmasabb. Ugyanakkor azt is egyértelművé tette, hogy amennyiben Karácsony Gergely hiúsági kérdést csinál a visszalépésből, akkor az utolsó pillanatban „félre fogja rántani a kormányt”, nem fog ugyanis az ő lelkén száradni, hogy Dobrev Klára legyen a közös jelölt és Orbán Viktor újabb négy évig kormányozzon.

A tárgyalás utáni sajtótájékoztatóról itt olvashat.