Márki-Zay: Megállapodtunk Karácsonnyal, hogy csak egyikünk marad

Márki-Zay: Megállapodtunk Karácsonnyal, hogy csak egyikünk marad

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergellyel több órán át tárgyaltak és megállapodtak, hogy kettejük közül csak egy mehet tovább az előválasztás második fordulójába. Miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnök-helyettes jelöltként kívánnák meggyőzni a választókat – jelentette be Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom előválasztási miniszterelnök-jelöltje péntek délutáni sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy pénteken tárgyalt a Momentum Mozgalom elnökségével is.

Egyértelmű számára, de ugyanúgy a Momentum és Karácsony számára is, hogy amennyiben hármas verseny lesz, úgy Dobrev Klára akár 30 százalék körüli eredménnyel is közös jelölt lehetne, de rajta kívül álló okokból ő van legtávolabb attól, hogy elég erős legyen Orbán Viktor ellen – mondta.

Abban nem értenek egyelőre egyet Karácsonnyal, hogy melyikük mögé sorakoznának fel a legtöbben. Legfontosabbnak azt tartják, mind több bizonytalant megszólítsanak. Márki-Zay Péter már korábban megnevezett három feltételt az esetleges támogatásáért cserébe, most azt mondta, hogy a szakértői kormányban már egyetértenek most is, de beszéltek az elszámoltatásról és az euró bevezetéséről is. A következő beszélgetés hétfőn lesz Hódmezővásárhelyen, és remélik, hogy egy héten belül eldől a kérdés.

Úgy számol. hogy Jakab Péter támogatóinak jelentős részére és a Momentum támogatói egy részére is számíthatna a második fordulóban, így esélyesnek érzi magát.

Igyekeznek a második fordulóban a politikából kiábrándultakat behozni.

A Mindenki Magyarországát is vegyék be az egyeztetésekbe

Márki-Zay Péter azt is elmondta, hogy azt kérték a hat ellenzéki párttól, hogy mostantól a közös tárgyalásokon a Mindenki Magyarországa Mozgalom is legyen jelen, ezt az elért eredmény szerinte igazolja. Az Új Világ Néppárttal is szeretnének együttműködni.

Az alkotmánymódosítással kapcsolatos újságírói kérdésre elmondta: a Fidesz a saját alaptörvényével ment szembe, amikor leválthatatlan testületeket állított fel, ilyenek az egyetemi alapítványok, vagy a Médiatanács. Ezért nem kell semmilyen szavazás ahhoz, hogy a meglévő alkotmányos rendnek megfelelő helyzetet teremtsenek és győzelmük esetén azonnal változtassanak ezen a helyzeten. – Csak azt mondjuk majd ki, hogy ezek a kinevezések alkotmányellenesek voltak – fogalmazott Márki-Zay, megjegyezve: nem felszámolják az alkotmányt, hanem a megsértett jogállamiságot állítják helyre.

Egy másik újságírói kérdésre reagálva Márki-Zay Péter megerősítette a Magyar Hang információját, hogy közvélemény-kutatások is készülnek a visszalépés előtt. Elmondta: gyors és független kutatást fognak végezni, bár hogy ki a legesélyesebb jelölt, már most is el lehet dönteni. – Egy valamit garantálok. A lelkiismeretemen nem fog száradni, hogy ne legyen olyan jelölt, aki le tudná váltani Orbánt. Kiderült, hogy Karácsony Gergellyel ki tudjuk egészíteni egymást – fogalmazott, hangsúlyozva: nincs olyan forgatókönyv, hogy valamelyikük ne lépjen vissza.

A miniszterelnök-helyettesnek milyen szerepe lenne? – tette fel a kérdést az egyik újságíró. – Sem Semjén Zsolt, sem Pintér Sándor nem szolgál mintaként. De most a kampányra kell koncentrálni – jött a válasz. – A hatpárti ellenzék kampánya így nem folytatható, nemcsak azért, mert a civileket eddig kiszorították, hanem azért, mert eddig nem tudták eljuttatni az igazságot az emberekhez – hangsúlyozta, példaként említve a koronavírus-adatokat, vagy a Hadházy Ákos által nyilvánosságra hozott vakcinabeszerzési botrányt, a lélegeztetőgépek beszerzési ügyét, az autópályaépítések négyszeres szorzóját. – Ha ezeket a tényeket nem tudjuk eljuttatni a lakossághoz, akkor hogyan tudjuk meggyőzni akár a fideszes szavazókat arról, hogy ránk szavazzanak? – tette fel a kérést, majd hangsúlyozta: a 2010 előtti kormányzásnál sokkal hatékonyabb kormányzásra van szükség.

Egy másik kérdésre reagálva megismételte: a majdani hatáskörökről egyelőre nem foglalkoznak, de ő maga szívesen foglalkozik oktatásüggyel, digitális felzárkózással, a cigányság problémáival.

Dobrev Gyurcsány miatt nem lenne esélyes

Kifejtette azt is, az elmúlt napokban óriási nyomás van rajta több oldalról, hiszen tekintélyes emberek próbálják meggyőzni a visszalépésről és ennek ellenkezőjéről is. – Bármennyire is megértem azok aggodalmát, akik az általam képviselt irányt követnek, az egymás elleni indulásunkkal nem hozunk pozícióba olyan embert, aki a legalkalmatlanabb Orbán leváltására – ismételte meg.

Dobrev Klára Gyurcsány Ferenc miatt nem lenne esélyes Orbán Viktor ellen – hangsúlyozta. Gyurcsány elutasítottságát letagadni óriási hiba lenne a DK részéről – mondta. 

Valakinek azt a 73 százalékot is képviselni kell, akik nem akarják semmi szín alatt Gyurcsány Ferencet a politikában látni, ezt a DK-nak is be kell látni – tette hozzá. Ellenem lehetne a legkevésbé ezt a Gyuircsány-showt folytatni – mondta maga mellett érvelve.

Akármelyikünk lép vissza, ez a küzdelem Magyarország felszabadítására irányul – emelte ki.

Megígérte, hogy nem fogja cserbenhagyni azokat, akik őt a korrupció elleni küzdelme miatt támogatják. Az én számomra az az alapvetés, hogy a keresztény ember nem lop – mondta, szembeállítva magát a Fidesz által emlegetett kereszténységgel.