Márki-Zay: Ha Karácsony a visszalépésből hiúsági kérdést csinál, félre fogom rántani a kormányt

Márki-Zay: Ha Karácsony a visszalépésből hiúsági kérdést csinál, félre fogom rántani a kormányt

Márki-Zay Péter a kormányváltó nagygyűlésén (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meggyőződése Márki-Zay Péternek, hogy ő lenne alkalmasabb az ellenzék közös miniszterelnök-jelölti posztjára, de ha Karácsony Gergely nem lép vissza a javára, akkor az utolsó pillanatban ő félre fogja rántani a kormányt. A politikus szavai szerint ugyanis az ő lelkén nem fog száradni, hogy Dobrev Klára nyerje meg a második fordulót, hiszen újabb négy év Orbán-kormányt jelent. Mindenesetre arra kéri a Karácsony Gergely mögött állókat, hogy gondolják át az alkalmasság kérdését.

Megtörtént a csoda az előválasztáson és az is egy csoda, hogy ennyi ember van a rendezvényen – ezzel kezdte beszédét Márki Zay-Péter a vasárnap délutáni „kormányváltó nagygyűlésén”. A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje végtelenül meghatónak nevezte azt a lelkesedést, amivel az aktivisták segítettek neki. A politikus szerint az előválasztás megmutatta azt is, hogy mennyi tisztességes ember akar szerepet vállalni a politikában és óriási sikernek nevezte az új arcok megjelenését. Külön kiemelte Zuglóban Hadházy Ákost 80 százalékos eredményét. – Magyarország elutasítja a bármilyen színű korrupciót, az ellenzéki választók is elutasítják az ellenzéki korrupciót – mondta. 

Megismételte, hogy először az ellenzéket „váltjuk le és csak utána tudjuk leváltani a kormányt”. Az ellenzékváltás óriási sikere szavai szerint, hogy ő harmadik lett a miniszterelnök-jelölti versenyben. Oda is szúrt a pártoknak itt, hogy úgy szervezték meg az előválasztást, hogy nehéz volt civilként sikert elérni.

Márki-Zay Péter biztos abban, hogy Karácsony Gergellyel közösen fogják a kormányt leváltani, de a szerepek elosztásánál komoly érv lesz, hogy mennyien vettek részt a nagygyűlésen és mennyien voltak délelőtt egy hajón, ahol Karácsony Gergely tartott rendezvényt. A tömeg itt skandálni kezdte, hogy „ne lépj vissza”. – Mi azok vagyunk, akik a 2010 előtti korrupciót sem akarjuk visszahozni a 2010 utáni korrupció leváltásáért – fogalmazott. Majd azt is kijelentette, hogy nélkülük nem lehet leváltani Orbán Viktor rendszerét. – Valódi rendszerváltás és igazi elszámoltatás kell – fűzte hozzá.

A politikus azt sürgette, hogy a miniszterelnök-jelölti verseny második fordulójában mindenkinek el kell menni szavazni, különben marad Orbán Viktor. Szerinte a DK-soknak is az az érdeke, hogy ne Dobrev Klára legyen a közös jelölt, hiszen a „Gyurcsány-ellenes tömegindulatokat” nem lehet letagadni és nem figyelembe venni. – Könyörögve kérem még a DK szavazóit is, hogy válasszunk egy olyan jelöltet, aki a legnagyobb eséllyel tudja legyőzni Orbán Viktort – mondta, hozzátéve, hogy jövőre nem 200 ezer, hanem 3 millió voksra van szükség.

Mint mondta, Karácsony Gergellyel megállapodtak abban, hogy felelős magyarokként együtt fognak tovább menni, egyetlen kérdésben nem tudnak megállapodni, hogy melyiküknek van nagyobb esélye a győzelemre. Szavai szerint 2022 áprilisában a bizonytalanok megszólítására, új szavazók bevonzására úgy látja, hogy neki és a civileknek van esélyük. Abban viszont valószínűleg Karácsony Gergelynek igaza van, hogy a visszalépése esetén szavazói egy része Dobrev Klárára szavazna, ez pedig egy olyan kockázat, amit a döntés meghozatalakor figyelembe kell venni.

– A lelkemen nem fog száradni egy Dobrev Klára-győzelem és Orbán Viktor újabb négy éve – fogalmazott, leszögezve, hogy ettől semmilyen önzés nem fogja eltéríteni. Szavai szerint bár mindenki arra kéri, hogy ne lépjen vissza és ő maga is meg van győződve arról, hogy a legnagyobb eséllyel a bizonytalanokat ő tudná megszólítani, de ha Karácsony Gergely ebből hiúsági kérdést csinál, az utolsó pillanatban félre fogja rántani a kormányt. Így most az embereknek kell meggyőznie Karácsony Gergelyt, illetve azokat, akik mögötte állnak. Ha ugyanis ez megtörténik és figyelembe veszik a kutatások eredményeit is, akkor bölcs döntést fognak hozni, azt pedig el kell mindenkinek fogadni.

Márki-Zay Péter megtisztelőnek nevezte, hogy Karácsony Gergely az alkotmányosság helyreállítását bízná rá, erre ugyanakkor ott vannak az éppen általa is említett szakértők. Mindenesetre ebből szerinte az látszik, hogy a közös program nem jobbra vagy balra vezeti Magyarországot, hanem csak felfelé.

– Együtt le fogjuk váltani ezt a rendszert – mondta, hozzátéve, hogy legalább 630 ezer embernek el kell menni a második fordulóban is szavazni. Ezután pedig együtt kell kampányolni Orbán Viktor ellen.

A rendezvényen Szabó Tímea is felszólalt, amiben az az érdekes, hogy a politikus Karácsony Gergely párttársa. Jelezte is már egyből, hogy neki más a miniszterelnök-jelöltje, de megtisztelőnek tartja a felkérést és úgy érzi, hogy barátok között van. Elmondása szerint ami igazán összeköti Karácsony Gergelyt és Márki-Zay Pétert az az, hogy elkötelezettek abban, hogy rendszerváltást akarnak és a kormányváltás nem jelentheti a visszatértést a 2010-ig előtti időkhöz.  

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a színpadon arról beszélt, hogy ő Karácsony Gergelyre szavazott, de a legfontosabbnak a korrupció elleni küzdelmet tartja, aminek Márki-Zay Péter már az egyik ikonikus alakja. Úgy fogalmazott, hogy a hazugság színe ma Magyarországon narancssárga, ahogy a politikai brutalitásé is. Ezért is azt hangsúlyozta, hogy az ellenfél nem Dobrev Klára, hanem Orbán Viktor. A legyőzéséhez pedig összefogásra van szükség. A polgármester arra is kitért, hogy Márki-Zay Péter neve az országvezetésben garancia arra, hogy ne juthassak hatalom közelébe azok, akinek a vérében van a „70-30”.

Hadházy Ákos személyesen ugyan nem volt ott, de levelet küldött: az előválasztás üzenete szerint elég volt a szavakból, tettek kellenek, elég volt a következmények nélküli országból, következmények kellenek. Véleménye szerint a zugló 80 százalékos eredménye azt mutatja meg, hogy csak akkor lesz kormányváltás, ha nem csak ígéretet kapnak az emberek az elszámoltatásra, hanem látják is a valódi szándékot, sőt, fideszeseket is meg kell szólítani.

Felszólalt Szalma Botond is, aki szerint „nem szabad elfáradni” és nem szabad félni. Tiszteletben kell tartani, hogy 2,5 millió ember szereti Gyurcsány urat, 2,5 millió ember szereti Orbán urat, a marad 4-4,5 millió pedig a tisztességet szereti.

Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja arról beszélt, hogy jövő tavasszal a kormánypárti szavazókkal is össze kell fogni, mert csak velük közösen lehet építeni egy sikeres és szabad Magyarországot. A Fővám téren felállított színpadon a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjei és aktivistái is felszólaltak, illetve felolvastak egy levelet Kőszeg Ferenctől, aki szerinte a második fordulóban nem Márki-Zay Péternek kellene visszalépni.

Márki-Zay Péter kisebb meglepetésre harmadik lett az előválasztáson a miniszterelnök-jelöltek versenyében és így bekerült a második fordulóba. Karácsony Gergellyel már másnap egyeztetni kezdte, hiszen mindketten azt szeretnék, hogy csak egyikük álljon majd szemben Dobrev Klárával. Abban már megállapodtak, hogy közösen indulnak, egyikük miniszterelnök-, másikuk pedig helyettes-jelöltként. Hogy melyikük lép vissza, a következő napokban fog eldőlni, de Karácsony Gergely már jelezte: ő nem visszalép, hanem előre.