700 ezer szavazólapot nyomtatnak az előválasztás második fordulójára

700 ezer szavazólapot nyomtatnak az előválasztás második fordulójára

Az ellenzéki előválasztás szavazatgyűjtő ládája (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Első körben 700 ezer szavazólapot készítenek és nyomtatnak ki az előválasztás második fordulójára, ahol újra a miniszterelnök-jelöltek csapnak össze – tudta meg a Magyar Hang Bedő Dávidtól, az Országos Előválasztási Bizottság momentumos tagjától. Ez egyébként igencsak időigényes feladat, hiszen minden egyes dokumentumot el kell látni QR-kóddal – ezeket kellett a voksoláskor és a számláláskor „csippantani” – majd utána ezt a mennyiséget kinyomtatni, végül eljuttatni szerte az országban a szavazóhelyekre.

A szükséges papírmennyiséget egyébként már lefoglalták és ha úgy hozza az élet, hogy kevésnek bizonyul, akkor továbbiakat is tudnak menet közben nyomtatni.

A szavazólapokat rövid időn belül el kell kezdeni elkészíttetni – éppen a nagy mennyiség és az időigényesség miatt –, így könnyen lehet, hogy azokon még mindhárom miniszterelnök-jelölt neve, vagyis Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is szerepelni fog. Amennyiben így készülnek el a papírok és csak ezután derül ki, hogy melyikük lép vissza – Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter abban már megállapodott, hogy valamelyikük nem indul –, akkor a voksolás előtt egyszerűen filctollal kihúzzák a nevüket. Ez egyébként az általános választásokon is így történik, ha valaki az utolsó pillanatban lép vissza.

 

Bedő Dávid azt is elmondta, hogy némi racionalizálás lesz a szavazóhelyek számában, vagyis valamennyivel kevesebb helyet állítanak majd fel, erről az első forduló részvételi adatai alapján döntenek. Az ugyanakkor még nem egyértelmű, hogy továbbra is mindenki csak a lakhelyén adhatja-e le a voksát. Miután itt már csak a miniszterelnök-jelöltre kell szavazni, így logikusnak tűnhet, hogy ezt az ember bárhol megtehesse. Erről még nincs végleges megállapodás.

Ahogy nem tudni pontosan egyelőre azt sem, hogy mikor is lesz a második forduló. Az eredetileg tervezett október 4-i kezdés már biztosan nem jön össze, most az tűnik a valószínűnek, hogy a jövő hét második felében indulhat az újabb kör.