Telex: Súlyos terheléses támadás érte az előválasztás rendszerét

Telex: Súlyos terheléses támadás érte az előválasztás rendszerét

(Fotó: Pixabay.com/markusspike)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utolsó órákban ellehetetlenült a külföldi online szavazás az előválasztáson, és belföldről is többen kisebb nehézségekről számoltak be – értesült olvasóitól a Telex.

A portál úgy tudja, a határon túlról szavazni óhajtók egy levelet is kaptak a szavazást lebonyolító aHangtól és az ELEVE támogatói csoporttól, melyben azt írják: „az előválasztás szavazó rendszerét súlyos külföldi támadás érte, ezért jelenleg a szavazórendszer külföldről sajnos nem elérhető. A szervezők informatikusai jelenleg is dolgoznak a probléma elhárításán, de sajnos nincs garancia arra, hogy a külföldről történő elérhetőség helyreáll-e a szavazás lezárásáig, ma 20:00 (CET) óráig.”

Hírek szerint az esti órákban már belföldön sem zajlik zökkenőmentesen az online szavazás, több olyan panasz érkezett, hogy a rendszer nulla rendelkezésre álló szavazóbiztost jelez, valamint a várakozási idő és a szavazó előtt álló emberek száma is egyre csak növekszik.

A előválasztás informatikai rendszerét nem először érte hackertámadás, rögtön az első forduló napján volt az első, amely miatt lényegében két nappal később indult újra a szavazás. Rendőrségi nyomozás is indult, információs rendszer vagy adat megsértése bűntett gyanújával. A második fordulóban is érték támadások a rendszert, de eddig sikertelenül.

Frissítés:

A Telex úgy tudja, hogy az online rendszerbe este fél kilencig még be lehetett sorolni, és akinek ez sikerült, az éjfélig leadhatja a szavazatát. Információik szerint összesen 2000 ember áll sorban, és 150 operátor dolgozik.