Eldőlt, nem indulhat tandemben Karácsony és Márki-Zay

Eldőlt, nem indulhat tandemben Karácsony és Márki-Zay

Az ellenzéki előválasztás szavazólapjait tartalmazó urna 2021. szeptember 29-én (Fotó: Országos Előválasztási Iroda)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hivatalosan nem tud együtt indulni Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter az előválasztás második fordulójában – tudta meg a Telex. Már kedd reggel elment a nyomdába a szavazólap, és ezen Dobrev Klára, Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely sorrendben szerepelnek a miniszterelnök-jelöltek nevei az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) múlt pénteki sorsolása nyomán. A Párbeszéd ugyan kérte a szavazólap módosítását, de az OEVB ezt elutasította, vagyis nem engedte, hogy egymás mellett legyen Karácsony és Márki-Zay neve.

Információink szerint az előválasztási bizottság erről online szavazott az éjjel, a Hvg.hu pedig úgy tudja, kedden délelőtt a pártelnöki értekezleten a Párbeszéd újra feldobta a javaslatot, amelyet azonban a többi párt elutasított, így maradt érvényben az éjjeli bizottsági döntés. A szavazólapok már kedd reggel elmentek a nyomdába.  

Ez azt is jelenti, hogyha valamelyik jelölt visszalép vasárnapig, a második forduló kezdetéig, annak a nevét filccel húzzák le a a szavazólapról mint a hivatalos választásokon is.

A kérdés azért merült fel, mert az első fordulóban Dobrev Klára mögött másodikként befutó Karácsony Gergely, illetve a harmadik helyezett Márki-Zay Péter eddig még nem tudott dönteni arról, ki lépjen vissza a másik javára a második fordulóban.

A javaslatot ellenfelük, a DK-jelölt Dobrev Klára erősen kritizálta, és „kicsit zavaros javaslatnak” nevezte a közös szavazólapi szereplést. Szerinte ezt Karácsonyék nem gondolták végig teljesen, ugyanis az előválasztás második fordulójában végül egy jelöltet fognak választani. Szerinte nem lehet megtenni a szavazókkal, hogy ne tudják, pontosan kire is szavaznak. 

A DK az RTL-nek úgy fogalmazott: szerintük bohózatba fulladhat az előválasztás ettől az ötlettől, ezért nem támogatják a korábban elfogadott szabályok megváltoztatását. A DK meg is vétózta az OEVB-ben a változtatást. 

Magyar György, a választások lebonyolítását is segítő és az egész folyamat civil kontrollját megtestesítő Civil Választási Bizottság (CVB) elnöke kedden kategorikusan közölte, „Nincs tandem”. – Játék közben a szabályokon nem változtatunk, erről szól a demokrácia, döntsék el, kinek a neve szerepeljen a szavazólapon – tette hozzá. – Természetesen egymás között bármiben megállapodhatnak, de a szabályokat nem írhatják át – fogalmazott Magyar György.

Az OEVB kedd esti közleményben megerősítette a Telex információját. Emellett azt is közölték, hogy a pártelnökök értekezlete azt is deklarálta, hogy az online szavazás során a választók videós azonosítása ismét szükséges lesz, de az adataikat nem kell ismételten megadni, azaz nem kell újra regisztrálniuk. A videós azonosításhoz szükséges operátori létszám biztosítása mellett valamennyi párt hitet tett.