Vona Gábor szerint Márki-Zaynak több oka van arra, hogy visszalépjen

Vona Gábor szerint Márki-Zaynak több oka van arra, hogy visszalépjen

Vona Gábor a Kötöttfogás felvételén (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

 

Az Indexen véleménycikkben fejtette ki Vona Gábor, hogy miért kellene visszalépnie Márki-Zay Péternek Karácsony Gergely javára az ellenzéki előválasztás második fordulójában. A Jobbik korábbi elnöke a Facebookon a következő felvezetéssel ajánlotta be cikkét. „Márki-Zay Péter támogatóinak nemcsak a száma, de az étvágya is megnőtt. Azt szeretnék, ha nem lépne vissza, ha végig menne ezen az úton. Számukra most bosszantó sorok következnek, mert szerintem meg az lenne a bölcs lépés, ha a hódmezővásárhelyi polgármester beállna Karácsony Gergely mögé.”

Vona több érvet is felsorakoztat a nézete mellett. Az egyik az, hogy Karácsony a második, Márki-Zay pedig a harmadik lett az előválasztáson. A politikai etikett ilyenkor azt kívánja – érvel Vona Gábor –, hogy az utóbbi lépjen vissza az előbbi javára és ne fordítva.

Persze most valószínűleg Karácsony és Márki-Zay is óriási nyomást érez a sajátjai részéről, hogy ne lépjen vissza – folytatja a volt pártvezető. Szerinte azonban ebben a szituációban, amikor mindkét félnek közösek a céljai, nem az az államférfi, aki nem rántja el a kormányt, hanem az, aki megteszi, ha nincs más lehetősége. – Ahogy azt MZP be is lengette – teszi hozzá.

Egy másik okként azt említi, hogy amennyiben Karácsony lépne vissza, a főpolgármester szocialista szavazói közül sokan inkább Dobrev Klárára voksolnának, mint Márki-Zay Péterre. „Fordított esetben, MZP visszalépésénél is lesz persze lemorzsolódás, de azok nem Dobrevnél csapódnak le, hanem az otthon maradók táborát erősítenék” – állítja Vona Gábor.

A volt pártelnök úgy gondolja, a két jelölt remekül kiegészíti egymást, de nem mindegy, melyikük lesz az első ember, mert a domináns Orbán Viktorral szemben a hazai szavazók többsége, a gazdasági elit és a külföldi közvélemény nem egy új, erős embert keres majd – ez lehetne amúgy Márki-Zay –, hanem épp az ellenpólusát. Egy lágyabb, konszenzusosabb karaktert. Aki véget vet a háborúnak, megbékélést ígér, nem akar alkotmányos válsághelyzetet teremteni. Szerinte ez lehet Karácsony.

Emellett azt is figyelembe kell venni Vona szerint, hogy melyik jelölt mögött mekkora apparátus áll. „Valójában mindkettő mögött létezik valamiféle szervezeti háttér, de a kettő nincs egy súlycsoportban. Amíg MZP-t egy nagyon lelkes, de laza, főképp aktivistákból álló hálózat segíti, addig Karácsony mögött ott van az MSZP és a fővárosi infrastruktúra” – jegyzi meg.

A véleménycikk végén a volt Jobbik elnök a késlekedés káros hatásaira is kitér, és arról beszél, hogy minden egyes bizonytalanságban töltött perc Dobrev Klára malmára hajtja a vizet.