Zárnak az előválasztási sátrak – meglátogattuk az egyiket az utolsó órában

Zárnak az előválasztási sátrak – meglátogattuk az egyiket az utolsó órában

Bontják az előválasztási szavazósátrat a második forduló utolsó napján, 2021. október 16-án Bicskén. Fotó: Magyar Hang / Gulyás Balázs.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombaton, október 16-án lehet utoljára szavazni az ellenzéki pártok előválasztásának második fordulójában, amely azt hivatott eldönteni, hogy Dobrev Klára (Demokratikus Koalíció) vagy Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) vezesse az ellenzéket Orbán Viktorral és Fidesszel szemben miniszterelnök-jelöltként a jövő évi országgyűlési választásokon.

Az utolsó szavazási nap utolsó óráiban meglátogattuk a Fejér megyei Bicske központjában felállított előválasztási sátrat, hogy képet kapjunk a hangulatról és beszélgessünk tapasztalataikról az előválasztási szavazóbiztosokkal. Noha egy hetet töltöttek el nem túl barátságos időjárási viszonyok mellett a szabadban, egy vidám és sokszínű társasággal találkoztunk. Az utolsó órában, 16-17 óráig ugyan már csak szállingóztak az előválasztók, ám az egész heti részvételi adatokra nem lehet panasz, tegnapig országosan 543 585 fő – köztük 166 ezer olyan szavazó, aki az elsőben még nem – vett részt a második fordulóban, így a második kör részvételi adatai akár felül is múlhatják az első körös 633 ezer főt.

A Fejér megyei 3-as választókerületben, melybe Bicske (és nem utolsó sorban Felcsút) is tartozik, az első fordulót Dobrev Klára nyerte 35 százalékkal, a második Márki-Zay Péter lett 26 százalékos eredménnyel. (3.: Karácsony Gergely: 24 százalék, 4.: Jakab Péter 10 százalék 5.: Fekete-Győr András 5 százalék. Most a lapunk által megkérdezettek úgy vélik tudni, Bicskén ugyan többen szavaznak a DK jelöltjére, de a választókerület kisebb településein Márki-Zay-előnyt orrontanak a cseppet sem reprezentatív adataik alapján. (Részben az ilyen kisvárosokban sokan tudják a másikról a politikai beállítottságát, másrészt többen nem élnek a titkos szavazás lehetőségével, a biztosok előtt húzzák be az ikszet.)

Interjúalanyaink arra panaszkodtak, hogy szombaton többször leállt a rendszer, így volt olyan időszak, amikor meg kellett kérniük a szavazóbiztosoknak az előválasztani vágyó polgárokat, hogy jöjjenek kicsit később vissza. A Bicskén a csúcsnap a csütörtök volt, „akkor levegőt sem tudtunk venni” – mondja az egyik szavazóbiztos hölgy. Azt is megemlítették, hogy sok új arcot láttak, akik az első fordulóban nem, ám most éltek az előválasztási részvétel lehetőségével. Azt mondják, a szomszédos Felcsútról is sokan érkeztek, hogy részt vegyenek az előválasztáson.

A sátornál találkoztunk egy csalódott Márki-Zay szavazóval is, akit az első fordulóban még mint a hódmezővásárhelyi polgármester feltétlen hívét ismertünk meg, most viszont váltott és saját bevallása szerint a DK jelöltjére szavazott. A férfi most azt mondja, az ATV-ben Arató Gergelytől azt hallotta, hogy Márki-Zay listázni akarja a cigányokat: „azt mondták, ha MZP lesz a miniszterelnök, be fognak írni az iskolában a roma gyerekek neve mellé egy nagy C betűt, ezt márpedig nagyon nem akarom”. Ezenfelül a középkorú úr azt is kifogásolta, hogy az MMM elnöke megtartaná a közmunkaprogramot, amit ő rabszolgamunkának tart, és nem ért egyet Márki-Zay Péter adópolitikai elképzeléseivel sem.

Miután befejeztük vele a beszélgetést, észrevettük, hogy egy másik, nem csalódott Márki-Zay-istával fogadást kötött a csalódott úr. Az utóbbi szerint 62:38-ra nyer Dobrev, míg az újonnan érkezett úr szerint 55-45-re győzedelmeskedik MZP. A tét egy karton sör, én vágom el a kézfogást, mely a fogadást szentesíti. A győztesnek már nem kell sokat várnia a karton söre kortyolgatására, hiszen várhatóan vasárnap este eredményt hirdet az Országos Előválasztási Bizottság, és kiderül, melyik jelölt és milyen aránnyal nyeri el a lehetőséget, hogy az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjeként szálljon szembe a NER-rel.

17 óra 1 perckor, miután az utolsó szavazó is bedobta a dobozba a voksát, rögzítem, ahogy az urnazáró iratot aláírják és bedobják a szavazóurnába, majd a kis csapat elkezdi lebontani a meglehetősen szellős szavazóhelyet. „Köszönöm az összes választópolgár nevében az egyhetes munkájukat, ez az igazi civil kurázsi” – veti oda nekik valaki távozóban. Látszik, hogy hallatlanul jólesik nekik, talán még a sátor szétszedése is gyorsabban megy ezután.