444: az Orbán-kormány próbál hozzáférni az elzárt uniós pénzcsaphoz

444: az Orbán-kormány próbál hozzáférni az elzárt uniós pénzcsaphoz

Fotó: Unsplash/Robert Anasch

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A múlt héten a magyar kormány kicsit változtatott Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervén (RRP), és az EU-s pályázati pénzek szigorúbb ellenőrzését ígéri, amit be is mutatott Brüsszelnek, értesült a 444.

Az RRP-ben írja le egy adott uniós kormány, hogyan költené el azt a pénzt, amely az összesen 750 milliárd eurós, a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítése okozta EU-s keretből járna. A pénz egy része vissza nem térítendő támogatás, a másik része kedvezményes hitel. Orbán Viktor még tavaly tavasszal bejelentette, hogy elég ebből nekünk az előbbi, azóta hiteleket inkább a nemzetközi piacokról vesz fel a magyar állam, akár kedvezőtlenebb feltételekkel.

A Magyarországnak jutó 7,2 milliárd eurós támogatás (2511 milliárd forint 349-es euró árfolyamon számolva) feltételeiről még mindig tart az egyezkedés Brüsszel és Budapest között, noha időközben 22 ország már hozzá is fért a pénz egy részéhez. Hírek szerint még Lengyelország is hamarabb juthat a helyreállítási pénzhez, a Népszava brüsszeli forrásai szerint ebben a hónapban megszülethet az egyezség Lengyelország és az Európai Bizottság között, és ezzel Varsó előtt megnyílik a 36 milliárd euró felhasználásának lehetősége.

Mint ismert, a Bizottság Lengyelországtól az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítására vonatkozó garanciákat, Magyarországtól elsősorban korrupcióellenes intézkedéseket vár. A 444 szerint a magyar kormány a múlt héten olyan módosításokat mutatott be az Európai Bizottságnak, amely az EU-s pályázatok alaposabb ellenőrzését ígéri. Mint felhívja a figyelmet, Orbánék azt terjesztik idehaza a sajtóban, hogy nem a magyar tervvel van a baj, hanem a gyermekvédelmi törvénnyel, és ezért akadt el a folyamat. A módosításból viszont kitűnik, a valóságban pontosan tudják, hogy a közbeszerzési rendszerhez kell hozzányúlniuk, ha pénzt akarnak látni Brüsszeltől.

A hozzányúlásról Ágostházy Szabolcs államtitkár csütörtökön számolt be a Bizottság egy magas rangú hivatalnokának – tudta meg a portál nem hivatalos brüsszeli forrásból.

Ha a Bizottság e változtatások nyomán jóváhagyná a magyar tervet, akkor még a tagállamok pénzügyminisztereinek is szavazniuk kell a dokumentumról ahhoz, hogy abból pénzt lehessen lehívni. A jóváhagyás nyomán 13 százalék előleget lehet kérni, utána pedig a tervben foglaltak teljesítését a Bizottság folyamatosan ellenőrzi, és ennek megfelelően engedi az újabb részletek folyósítását. 

Az ellenzéknek van egyébként egy saját helyreállítási terve, amire lecserélné a mostanit, ha megnyerné a választást. Ebben a hitelt és a támogatást is mind lehívnák.