7-es cikkely: semmilyen pozitív elmozdulást nem lát az Európai Bizottság a magyar kormánynál

7-es cikkely: semmilyen pozitív elmozdulást nem lát az Európai Bizottság a magyar kormánynál

Varga Judit Brüsszelben 2022. május 23-án (Fotó: Varga Judit Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár sikerül „egyre mélyebb” párbeszédet folytatni Magyarországgal, semmilyen pozitív elmozdulást nem lát az Európai Bizottság a jogállamiság és a demokrácia helyzetével kapcsolatban – mondta Didier Reynders igazságügyi biztos hétfő délutáni sajtótájékoztatóján, miután meghallgatták Varga Judit igazságügyi minisztert az Európai Tanács Általános Ügyek Bizottságában.

„Utoljára decemberben írt részletesen jelentést a magyarországi helyzetről a Bizottság, azóta pedig lezajlott egy választás. Azt tapasztaltuk, hogy ez rendben folyt, több lehetőséget is felkínáltak a választóknak – viszont a médiahelyzet és a kampánytámogatások tekintetében nem voltak egyenlőek a feltételek” – mondta Reynders a Telex beszámolója szerint.

Kiemelte a NMHH (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) Médiatanácsával szembeni kifogásukat is, a magyar médiaszabályozó testületben ugyanis kizárólag a Fidesz által delegált tagok ülnek. A mostani négy tagot 2019-ben választották meg, kilenc évre. Aggasztónak nevezte azt is, hogy az Orbán-kormány valódi társadalmi egyeztetés nélkül írja át az alkotmányt, és hoz törvényeket.

Reynders szerint ráadásul nemcsak a 2018-as Sargentini-jelentés által kifogásolt pontokban (mint a média és az igazságszolgáltatás függetlensége, a választási rendszer, vagy a korrupció helyzete) nem történt előrehaladás, de újabb ügyek kerültek a kormány céltáblájára. Példaként említette a gyermekvédelminek nevezett melegellenes törvény hatását a magyar LMBT-közösségre.

„Őszinte és nyílt, de nem túl egyszerű egyeztetéseken vagyunk túl. Nem tudok beszámolni pozitív fejleményekről, de továbbra is készek vagyunk tárgyalni a magyar kormánnyal” – fogalmazott. 

Hozzátette: a hetes cikkelyes eljárás az Európai Unió szerződéseiben lefektetett alapértékeket védi meg, és nem egyenlő a jogállamisági mechanizmus keretében indult eljárással, amit a költségvetés védelme miatt indítottak el Magyarországgal szemben.

Varga Judit a találkozó előtt arról beszélt: a Fidesz „hárommilliós győzelme mindent felülír, és mindenre megfelelő választ ad” a hetes cikkelyes eljárással kapcsolatban. Utána pedig arról posztolt, hogy újra napirenden volt „Európa megfáradt, beteg lova…” Szerinte az eljárás már teljes érdektelenségbe fullad és a mostani kihívásokkal teli helyzetben volna sürgetőbb feladata is az Uniónak. Továbbá „április 3-án ráadásul bebizonyosodott: a magyar emberek nem osztják a balliberális oldal aggodalmait. A magyar kormány pedig minden kérdést megválaszolt már korábban, amelyek azonban mind elismerés nélkül maradtak.” Azért hozzátette, hogy arra bátorítják a tagállamokat, hogy értékeljék hazánk konstruktív hozzáállását.