A fehérorosz helyzetről is Soros György jutott eszébe Szijjártó Péternek

A fehérorosz helyzetről is Soros György jutott eszébe Szijjártó Péternek

Az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határnál, a kuznicai átkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 15-én (Fotó: MTI/AP/BelTA/Okszana Mancsuk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy munkacsoportot bíztak meg az uniós külügyminiszterek azzal, hogy dolgozza ki az ötödik körös szankciós csomagot Fehéroroszországgal szemben, a konkrét intézkedésekre azonban még várni kell.

Az EU-s külügyminiszterek közül többen is nagy önbizalommal nyilatkoztak a tanácskozás előtt arról, hogy milyen szankciókat tartanak elképzelhetőnek. Heiko Maas német külügyminiszter például kemény gazdasági szankciókról és a migránsok Fehéroroszországba utaztatásában érintett légitársaságok szigorú megbüntetéséről beszélt.Végül azonban annyiban maradtak a politikusok, hogy felkérnek egy munkacsoportot, amely kidolgozza a következő büntetőintézkedések részleteit, ezeket majd december 13-án fogadhatják el a tagállamok.

Mindezt megerősítette Szijjártó Péter is. A magyar külügyminiszter kizárólag kormánypárti újságíróknak tartott a megbeszélések szünetében sajtótájékoztatót, más újságírókat nem is értesítettek a tájékoztató helyéről és időpontjáról.

A külügyminiszterek közben elfogadtak egy új keretrendszert, amelynek köszönhetően a szankciók körét ki tudják bővíteni. Ennek értelmében az EU ezentúl megcélozhatja azokat a magánszemélyeket és szervezeteket a büntetőintézkedésekkel, akik/amelyek „a Lukasenka-rezsim olyan tevékenységeit szervezik vagy járulnak hozzá, amelyek elősegítik az EU külső határainak illegális átlépését”.

Eddig egyébként összesen 166 személyt és 15 szervezetet vontak a Fehéroroszország elleni szankciórendszer hatálya alá. Ezek közé tartozik Alekszandr Lukasenka és fia, valamint nemzetbiztonsági tanácsadója, Viktor Lukasenka, illetve a politikai vezetés és a kormány más kulcsfigurái, az igazságszolgáltatás magas rangú tagjai és számos kiemelkedő gazdasági szereplő. A kijelölt személyekkel szembeni intézkedések közé tartozik az utazási tilalom és az unióban lévő vagyon befagyasztása.

Szijjártó Péter egyébként a belorusz helyzetet elemezve is „Brüsszelt” bírálta. Amikor arról beszélt, hogy az Európai Bizottság nem támogatja anyagilag határkerítések építését, akkor azt mondta, hogy „lassan mindent finanszíroz Brüsszel, kivéve a védekezés bármilyen hatékony formáját”. Majd levonta a következtetést: „Jól látszik, hogy Brüsszelnek továbbra is egyetlen célja van, meghaladni a nemzetek és a keresztény értékek időszakát, felgyorsítani a népességcserét és beteljesíteni Soros György tervét”.