A Fidesz szerint „életveszélyes” az EP új Oroszországot szankcionálni kívánó javaslata

A Fidesz szerint „életveszélyes” az EP új Oroszországot szankcionálni kívánó javaslata

Hidvéghi Balázs (Fotó: Hidvéghi Balázs / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tarthatatlannak, rossznak és életveszélyesnek nevezte Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az Európai Parlamentnek azt a javaslatát, amely az Oroszországgal szemben tervezett tizedik uniós szankciós csomag részeként teljes embargót vezetne be az onnan származó fosszilis tüzelőanyagokra.

A kormánypárti politikus a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában hangsúlyozta: a Fidesz EP-képviselőcsoportja nem támogatta a javaslatot és nem vett részt az erről szóló állásfoglalás szavazásában sem, mert szerintük ez már a sokadik olyan határozat ebben a témában, amikor gyakorlatilag "lehetetlen szövegekről" kellene véleményt mondani.

Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is. Hozzátette, abból a hamis kijelentésből kiindulva, hogy „ez a mi háborúnk”, egyre inkább belekerül a NATO és a nyugati szövetség ebbe a konfliktusba. – Alapvetően téves megközelítés, hogy Ukrajna a mi háborúnkat vívja, ez csak további eszkalációt vetít előre – fogalmazott az EP-képviselő.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a javaslat a tizedik szankciós csomag támogatására is felszólítja az EU tagállamait, illetve a tagjelölteket, azonban az összes fosszilis energiahordozóra és urániumra kiterjedő teljes és azonnali embargó szintén veszélyes és tarthatatlan helyzetet eredményezne. – Ezek olyan javaslatok, amelyek nem hozzák közelebb a háború végét, ahogyan az elmúlt egy évben sem tették ezt meg, nem csökkent a háború intenzitása, hanem inkább növekedett – közölte, rámutatva arra: mindez „további öngyilkos, nekünk ártó lépéseket jelentene, amellyel lassan a saját gazdaságunkat, a magyar emberek és a többi európai ember biztonságát, életkörülményeit tennénk tönkre, vagy sodornánk végveszélybe”.

(MTI)